Šport
12 ogledov

Dotik Kauzerju odnesel evropski naslov

Kauzer2_krakow_nina Žurnal24 main
V finalu EP je kajakaš Peter Kauzer osvojil peto mesto. Zlato kolajno mu je odnesel dotik 22. vrat. Odlično je nastopil dvojec Taljat-Božič, ki je za las ostal brez Pekinga.

V močni konkurenci kajakašev se je po pričakovanjih najbolje odrezal Peter Kauzer, ki je imel v kvalifikacijah sicer kar veliko težav, a v polfinalu večjih presenečenj ni dopustil. Na progi je bil zelo hiter, dosegel je drugi najhitrejši čas med vsemi, hitrejši je bil le Dejan Kralj, vendar sta ga od vodstva oddaljili dve kazenski sekundi. Ob bučni podpori navijačev, ki so glasno spodbujali tudi vse druge tekmovalce, za kar jih je posebej pohvalil povezovalec tekmovanja, je Hrastničan po prvi vožnji priveslal na sedmo mesto.

 
 

Po času sem bil hiter, tako da sem na pravi poti. V tem trenutku še nisem v pravi formi, ta bo avgusta.

Peter Kauzer

 
V finalu je šel na vse ali nič, bil od tekmecev veliko hitrejši, tri vrata pred koncem pa je naredil neumno napako, ki ga je stala dveh kazenskih sekund, posledično pa tudi prvega posamičnega evropskega zlata. Na cilju se je zavedal, kakšna priložnost je splavala po vodi, zato jeza ni bila presenetljiva. Ko so vodilni po polfinalu kot po tekočem traku delali napake, je bilo še jasneje, kakšno priložnost je izpustil iz rok. "To je šport. Glavna tekma šele prihaja. Naredil sem popolno neumnost, saj sem bil na sredini vrat, ne vem, zakaj sem držal veslo v zraku. Po času sem bil hiter, tako da sem na pravi poti. V tem trenutku še nisem v pravi formi, ta bo avgusta," je razlagal petouvrščeni Peter Kauzer.

Tretjeuvrščeni iz kvalifikacij Jure Meglič je prav tako odlično opravil svojo nalogo. Na koncu je evropsko prvenstvo končal na petnajstem mestu. Vodstvo reprezentance je sicer vložilo protest, saj so mu pri osmih vratih dosodili dve vprašljivi kazenski sekundi. Protest na koncu ni uspel, tako da Slovenija v finalu ni imela še drugega predstavnika.

Jure Meglič je končal na 15. mestu. © Nina Jelenc

 
"Vse se je dogajalo zelo hitro. Nisem videl, kje je bil dotik, tudi na posnetku ni bilo vidno. Z nastopom sem zadovoljen, škoda je le zaradi teh dveh kazenskih sekund," je po neuspelem protestu povedal zmagovalec lanskoletnega svetovnega pokala v Tacnu Jure Meglič. Večje razočaranje v slovenskem taboru je pripravil najizkušenejši kajakaš Dejan Kralj. Ljubljančan je nabral šest kazenskih sekund, kar je v močni kajakaški konkurenci občutno preveč za vidnejši rezultat. Na progi je bil sicer zelo hiter, dosegel je najhitrejši čas polfinala, a bil zaradi kazenskih pribitkov z zaostankom dobrih petih sekund in pol šele 27. Najboljše deseterice ni videla kopica najboljših iz preteklih sezon.

Na 13. mestu je prvenstvo končal branilec evropskega naslova Slovak Jan Šajbidor , Avstrijec Helmut Oblinger , ki je na EP v Tacnu osvojil srebro je bil 21., aktualni svetovni prvak Francoz Sebastien Combot pa mesto za njim. Zadnji olimpijski mesti sta si zagotovila Makedonec Atanas Nikolovski , ki je v cilju od veselja, da bo odpotoval v Peking, glasno zavpil in trenerju namenil prisrčen objem, in Nizozemec Robert Bouten . V napetem finalu je zmagal Britanec Campbell Walsh (za katerega je to šele prvo zlato na enem od večjih tekmovanj, čeprav je med drugim tudi nosilec olimpijske kolajne izpred štirih let) pred Italijanom Danielejem Molmentijem in Nemcem Fabianom Dorflerjem .

Sašo Taljat in Luka Božič sta presenetila. © Nina Jelenc

 
Za pravo presenečenje med dvojci sta poskrbela mlada Sašo Taljat in Luka Božič , ki sta osvojila 13. mesto. Bila sta izjemno hitra, njuna vožnja je bila tekoča, zataknilo se je pri kazenskih sekundah. Sodniki so jima prisodili dve, to pa je pomenilo tudi, da sta za las zgrešila nastop na olimpijskih igrah. Kanuista iz Mosta na Soči sta za nastop v Pekingu trepetala vse do nastopa poljske dvojice, ki na domači progi ni naredila večje napake.

 
 

Peter je zelo hiter, samo ponavljajo se napake, ki so ga stale odličnega rezultata. Z eno napako manj bi bil prvak.

Andrej Jelenc

 
"Za nastop na tem evropskem prvenstvu smo si s trenerjem zadali cilj, da bova odpeljala brez večjih napak. Ta cilj smo izpolnili. Je pa kar velik preskok iz mladinske v člansko konkurenco. To je povsem drug svet," je po tekmi povedal osemnajstletni Sašo Taljat, ki ga čaka obilo učenja, saj se približuje matura. Njegov dve leti mlajši sotekmovalec Luka Božič pa je dodal: "Malo je zmanjkalo do olimpijskih iger, če ne bi imela dveh kazenskih sekund, bi potovala v Peking. Potihoma smo razmišljali o igrah, na glas pa nismo hoteli govoriti o njih." Glavni cilj za dvojico bo julijsko evropsko prvenstvo mlajših članov v Solkanu. Zaradi priprav na domače prvenstvo bosta verjetno izpustila tudi tekmo svetovnega pokala v Augsburgu. Zadnji olimpijski vozovnici v kategoriji dvojcev sta si tako zagotovila Poljaka in Rusa.

V finalu sta s tekmeci pometla dvojčka Peter in Pavol Hochschorner s Slovaške, ki sta bila od rojakov Petra in Ladislava Škantar hitrejša dobrih osem sekund. Tretja sta bila Italijana Benneti-Masoero .

Oceno prvenstva je podal direktor reprezentance Andrej Jelenc : "Za korak smo prekratki za doseganje zastavljenih ciljev. Dva cilja, ki bi ju lahko izpolnili, sta šla zaradi kazenskih točk. Z nastopom dvojca Taljat-Božič smo lahko več kot zadovoljni. Pokazala sta, da sta prava tekmovalca," je komentiral nastop dvojcev, o Kauzerju pa dodal: "Peter je zelo hiter, samo ponavljajo se napake, ki so ga stale odličnega rezultata. Z eno napako manj bi bil prvak. Je na pravi poti; če se bo sestavil za olimpijske igre, bo nedvomno med glavnimi favoriti."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.