Šport
50306 ogledov

Drama na SP: neverjetna akcija trenerke, ki je rešila življenje svoji varovanki

Anita Alvarez  Andrea Fuentes
1/9
Profimedia
Drama na SP v Budimpešti se je na koncu srečno končala.

Tekmovanje v umetnostnem plavanju na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je zaznamovala prava drama. Ameriška plavalka Anita Alvarez, sicer prava zvezdnica tega športa in dobitnica kar štirih olimpijskih kolajn, je namreč med nastopom v bazenu omedlela, potonila na dno bazena, a jo je od tam rešila trenerka Andrea Fuentes, ki trdi, da je zdaj z njeno varovanko vse v redu.

"To bi morali storiti reševalci. A na naša opozorila niso reagirali, najbrž nas niso razumeli in niso dojeli, kaj se dogaja. Ko sem se potopila do nje, sem uvidela, da ne diha. Potegnila sem jo na površje, nato je vendarle prišla pomoč, da smo jo odnesli v medicinski center. Na srečo se je izkazalo, da je imela vodo le v pljučih in smo jo lahko rešili. Ko je začela dihati, je bilo vse v redu. Omedlela je zaradi napora, zdaj pa se že dobro počuti," je za špansko Marco dejala Fuentesova, ki upa, da bo Alvarezova po dnevu počitka v petek že nastopila na ekipni tekmi."Anita se počuti dobro in tudi zdravniki pravijo, da je v redu. Jutri bo počivala celi dan in nato se bomo z zdravniško službo odločili, če lahko nastopi v prostem ekipnem finalu."

Anita Alvarez  Andrea Fuentes | Avtor: Profimedia Profimedia

Petindvajsetletni Alvarezovi, ki tekmuje na svojem tretjem svetovnem prvenstvu, se je isto zgodilo že na lanskih Kvalifikacijah za Olimpijske igre v Barceloni, ko jo je prav tako uspela rešiti njena trenerka Fuentesova.

Slednja se je kasneje oglasila še tudi v uradni izjavi ameriške reprezentance, v kateri je še enkrat potrdila, da se njihova plavalka zdaj počuti v redu. "Z Anito je zdaj vse v redu. Zdravniki so preverili vse njene ključne znake in vsi so normalni. Ritem srca, količina kisika v krvi, level sladkorja, srčni pritisk in tako dalje... Vse je OK. Včasih pozabimo, da se takšne stvari dogajajo pri vzdržljivostnih športih, kot so maraton, kolesarstvo, smučarski tek. Vsi smo videli posnetke športnikov, ki se zrušijo pred ciljno črto in jim morajo pomagati preko. Naš šport pa ni nič drugačen, le da se dogaja v bazenu. Premikamo meje naših sposobnosti in včasih jih tudi prečkamo."

Anita Alvarez  Andrea Fuentes | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ podrobnosti o drami v bazenu pa je Fuentesova razkrila v pogovoru za enega izmed španskih radiev: "Zdelo se je, da je ni na površje že celo uro. Rekla sem, da je nekaj narobe. Kričala sem na reševalce iz vode, naj skočijo ponjo. Niso me slišali, ali pa me niso razumeli. Skočila sem ponjo, kolikor hitro sem mogla. Kot da bi šlo za finale na Olimpijskih igrah. Ko sem jo dosegla, sem opazila, da ne diha," se je travmatične situacije spominjala Fuentesova.

Njena varovanka je sicer izgubila zavest in potonila na dno bazen zatem, ko je ravno končala s svojo rutino v finalu prostega sloga posameznic. Za svoj nastop je prejela 87.6333 točk ter osvojila sedmo mesto na svetu.

Komentarjev 2
  • jakec1575 13:02 23.junij 2022.

    Madzari so evropski narod, ki najslabse zna tuje jezike. rezultat je tu.

  • Avatar pantani
    pantani 11:41 23.junij 2022.

    Vi se še kar špikajte naprej!!!