Šport
45 ogledov

Drama na super G-ju: zlati Jansrud preživel šok

Mathias Mayer Soči 2014 olimpijski moški smuk
1/14
EPA
Olimpijski superveleslalom je v dramatičnih okoliščinah pripadel Norvežanu Kjetilu Jansrudu. Tako kot na smuku je bilo na pomolu znova veliko presenečenje, a je Američan Andrew Weibrecht na koncu osvojil "le" srebro. Deljeni bron Bodeju Millerju in Janu Hudecu.

Norvežan Kjetil Jansrud je na olimpijskem superveleslalomu v Sočiju nadaljeval zgodovinsko romanco Vikingov s to disciplino. Jansrud je skozi celotno progo nižal uvodni zaostanek za vodilnim Američanom Bodejem Millerjem, slednjega pa je v cilju ugnal za več kot pol sekunde (+0,53).

Bron je nato Avstrijcu Otmarju Striedingerju vzel Kanadčan Jan Hudec, ki je v cilju dosegel enak čas kot Miller in Kanadi priboril premierno kolajno v superveleslalomu, Miller pa je s 36 leti osvojil "najstarejšo" kolajno kakšnega alpskega smučarja na OI. 

Svindal predal krono

Toda drame še ni bilo konec – s starta se je z življenjsko predstavo podal Američan Andrew Weibrecht, bronasti iz Vancouvra, in po vodstvu za 20 stotink pri zadnjem merjenju časa zaostal za Jansrudom, a zasedel fantastično drugo mesto (+0,30).

Edini slovenski predstavnik Klemen Kosi je s 3,13 sekunde zaostanka krstni nastop na OI končal pri repu uvrščenih. Prevlada norveških alpskih smučarjev v superveleslalomu se je tako nadaljevala tudi na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Branilec naslova Aksel Lund Svindal je olimpijsko superveleslalomsko krono predal rojaku Jansrudu, ki je med najuspešnejšimi alpskimi smučarji v Sočiju. Po bronu v smuku je danes sledil še sijajen nastop v superveleslalomu, na katerem je premagal prav vso svetovno konkurenco za prvo zlato olimpijsko kolajno. Jansrud ima zdaj cel komplet odličij, saj je pred štirimi leti na igrah v Vancouvru osvojil srebrno kolajno v veleslalomu.

Padel rekord Aamodta

Kar nekaj časa je kazalo, da bo ameriški as Miller po neposrečenih nastopih v smuku in superkombinaciji vendarle osvojil zlato kolajno v Sočiju. Na koncu se je moral v solzah (spominjal se je preminulega brata) zadovoljiti z bronom. To je bila še druga delitev odličja po ženskem smuku, kjer je Tina Maze slavila s Švicarko Dominique Gisin. Hudec se je veselil svoje prve olimpijske kolajne, Kanadi pa je priboril sploh prvo kolajno v tej disciplini. Šestintridesetletni Miller je postal najstarejši dobitnik olimpijske kolajne.

Miller je kolajno osvojil star točno 36 let in 127 dni. Pred njim je bil najstarejši dobitnik olimpijskega odličja Norvežan Kjetil Andre Aamodt. Aamodt je bil na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006 pri 34 letih in 169 dneh zlat v superveleslalomu. Miller ima sicer že pet olimpijskih kolajn z iger v Salt Lake Cityju leta 2002 in Vancouvra leta 2010.

Prestal najtežje trenutke

"Za menoj je noro leto, v katerem sem se soočal z veliko težavami, poškodbami, umrl je brat, jaz in moja družina smo prestajali najtežje trenutke v življenju, zdaj se je vse zgrnilo nad mene in so me prevzela čustva," je dejal Miller, ki ni verjel, da bo njegova današnja vožnja dovolj za kolajno:

"Na startu je bilo še toliko dobrih fantov, čeprav sem prevzel vodstvo, nisem verjel, da bo dovolj, saj sem naredil veliko napak, zato sem bil še toliko bolj srečen."

Avstrijci znova ostali praznih rok

Za eno večjih presenečenj iger je s sanjsko vožnjo poskrbel Američan Weibrecht, ki se mu je napad iz ozadja s startno številko 29 povsem posrečil, večino časa je vodil, tako je nekaj časa za zlato kolajno trepetal zmagovalec Jansrud, nato pa je z zaostankom 30 stotink sekunde dobil boj za superveleslalomsko srebrno kolajno. Na zmagovalnem odru sta tako pristala kar dva Američana.

Med večjimi osmoljenci so člani avstrijskega tabora, Striedinger in Max Franz sta tekmo končala na petem in šestem mestu, presenetljivi zmagovalec smuka Matthias Mayer je po zelo tvegani in hitri vožnji odstopil, nezadovoljen pa je tudi glavni favorit Svindal, vodilni v posebnem seštevku smuka in superveleslalomu v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, bo kot kaže tokratne igre zapustil brez kolajne. V superveleslalomu ni ponovil vožnje iz Vancouvra ter je pristal na sedmem mestu.

Kosi: "Vožnja na kar visoki ravni"

Edini slovenski predstavnik, Mariborčan Kosi, je svoj krstni olimpijski nastop v superveleslalomu končal z velikim zaostankom več kot treh sekund (+ 3,13), kar je zadoščalo za 29. mesto. "

"Mislim, da je bila moja vožnja še kar na visoki ravni. V zgornjem delu sem naredil večjo napako, še vedno pa mislim, da zaradi nje nisem zapravil toliko časa, kolikšen je bil nato zaostanek v cilju. Pogledal bom posnetek in opravil analizo, da bom videl, kje sem toliko izgubil. Vzdušje na mojih prvih olimpijskih igrah je super, vse je na svojem mestu, razen tega, da bi si želel izboljšati svoje rezultate," je po prihodu v cilj za TV Slovenija dejal Kosi, ki ga čakata še nastopa v veleslalomu in slalomu.

Olimpijske igre, superveleslalom (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.