Šport
110511 ogledov

Drama slovenske šampionke, grozi ji izguba službe, s tem pa tudi konec kariere

Teja Belak Epa
Najboljša slovenska telovadka se sooča z negotovostjo glede svoje športne prihodnosti.

Vrhunski slovenski telovadki Teji Belak, ki zaradi poškodbe stopala ne bo mogla nastopiti ne na bližnjem evropskem prvenstvu ne na spomladanskih tekmah svetovnega pokala, grozi izguba zaposlitve pri Slovenski vojski, zaradi česar je ogrožena tudi njena kariera.

"To bi zame pomenilo konec kariere, jaz pa ne želim kar zavreči vsega truda, ki sem ga vložila v več kot 20 letih. Ne rečem, če bi bila prestara ali pa preslaba, če bi videla, da ne morem več priti v svetovni vrh. Potem bi zagotovo vrgla puško v koruzo. Pa temu ni tako. Moja skoka sta težka in konkurenčna za kolajne na velikih tekmovanjih," je v intervjuju za STA povedala Belak.

Teja Belak | Avtor: Instagram Instagram
29-letnica se je poskušala na tekmovalna prizorišča vrniti manj kot osem mesecev po rojstvu drugega otroka, a ji je načrte prekrižala poškodba stopala, zaradi katere jo čaka šest do osem tednov popolnega mirovanja. To pomeni, da ne bo mogla pravočasno obnoviti 'mednarodnega razreda', ki ji poteče 6. junija in predstavlja pogoj za ohranitev zaposlitve v Slovenski vojski. Po obstoječih pravilih je potrditev 'mednarodnega razreda' mogoča samo v prvih treh mesecih sezone, kar pa za Belak ne pride v poštev zaradi že omenjene poškodbe.

Težave so se začele že takoj po vrnitvi v telovadnico, kamor je odločno zakorakala samo dva meseca po porodu. "Že od vrnitve v dvorano sem imela precej težav, iz tedna v teden me je nekaj bolelo. S trenerjem za fizično pripravo sva trening malo opustila, opravila sem fizioterapijo in se vsakič znova spet hitro vrnila. En teden je bilo v redu, nato me je naslednji spet začelo nekaj boleti. Tako je šlo ves čas priprav na sezono, saj sem bila zaradi potrjevanja statusa in čudnega koledarja krovne mednarodne zveze v časovni stiski."

Prvič pa se je resneje zalomilo na svetovnem pokalu v Cottbusu konec februarja. "Tja sem šla zelo dobro pripravljena, tudi uradni trening za tekmovanje je bil uspešen. Skočila sem oba težka skoka, čeprav me je noga že močno bolela. Želela sem stisniti zobe, vendar naslednji dan nisem več mogla stopiti na nogo. Kljub protibolečinskim tabletam sem ostala brez tekme," je razočaranje opisala Belak, ki pa o bolečinah ni želela javno govoriti.

"Upala sem, da bo šlo. Sledilo je mesec dni fizioterapije, delala sem samo fizično pripravo, potem sem se pa počasi morala spet pripraviti za naslednjo tekmo. Prejela sem blokado v stopalo, ki je super prijela. Dva, tri dni sem počivala, nato pa teden dni na polno trenirala. Sledila je ista poškodba, vendar v drugi nogi. Vseeno sem odpotovala v Osijek, kjer se mi je dokončno vse podrlo." je dodala.

Po vrnitvi s svetovnega izziva je doma opravila pregled z magnetno resonanco, ki je potrdil raztrganino v stopalu, kar zahteva šest do osem tednov mirovanja.

"Bomo videli, kako naprej. Najbolj nas je zanimalo, zakaj imam takšne težave s stopali. Nazadnje mi je zdravnik povedal, da je po porodu telo drugačno, vse je mehko in so vnetja precej običajna. Tu ne morem ničesar storiti, vendar mislim, da mi telo jasno sporoča, da tako hitro po porodu še ni pripravljeno na tako velike obremenitve."

Teja Belak | Avtor: Instagram Instagram

Zdaj jo čaka prisilni počitek, med katerim bo poskušala vzdrževati fizično kondicijo. "Vse se mi je podrlo, ker po tem obdobju prisilnega mirovanja na koledarju ni več pomembnih tekem. Če bo sreča, bom nastopila na svetovnem izzivu v Kopru (30. maj - 2. junij, op. a.). Potem ostane le še en svetovni izziv oktobra, za kar pa se mi ne splača pripravljati. Svetovnega prvenstva letos nimamo, ker je olimpijsko leto. Očitno zame tekem letos več ne bo."

Prihodnost je za zdaj še negotova. "To moram malo še malo prespati in premisliti. Resda mi je s poškodbo vse 'padlo dol', vendar vidim, da sem še vedno konkurenčna za svetovni vrh in toliko let trdega dela in truda ne želim kar tako zavreči."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Pierre 14:10 18.april 2024.

    Kot pravijo ne razlagaj, ne pritožuj se (never exlpain never complain)

  • 4krogci 08:19 18.april 2024.

    Gres se vrhunsko sportnico istocasno pa pri 29. ze drugega otroka…oprosti ampak v vrhunskem sportu med kariero ni ravno cas za to…sploh pa ne v tko specificnem sportu!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:12 18.april 2024.

    Važno je da imajo na plavalni zvezi redne plače,za ostalo se jim je be