Šport
5767 ogledov

Drama v Parizu: grozi ji več kot 100 tisoč dolarjev kazni in izključitev

naomi osaka Instagram
Najbolje plačana športnica na svetu je bila zaradi neudeležbe na tiskovni konferenci po uvrstitvi v drugi krog Roland Garrosa kaznovana s 15.000 dolarji.

Japonka Naomi Osaka, nekdanja prva igralka sveta in po podatkih poslovne revije Forbes največja zaslužkarica preteklega leta, je pred začetkom drugega grand slama sezone za OP Francije šokirala z oznanilom, da se v 14 dneh ne bo udeležila niti ene tiskovne konference.

V javnem zapisu je 22-letnica izpostavila skrb za duševno zdravje igralcev in igralk, ki so po bolečem porazu doživeli čustveni zlom pred novinarji. Poudarila je, da se športniki po dvobojih srečujejo z enimi in istimi vprašanji, ki imajo negativen vpliv na njihovo psihološko stanje.

Dodala je še, da je pripravljena plačati tudi denarno kazni, ki pritiče tovrstnim kršitvam.

naomi osaka | Avtor: Epa Epa
Udeleženci teniških turnirjev so se po dvoboju dolžni zglasiti na novinarski konferenci, saj jim v nasprotnem primeru grozi kazen. Ta lahko znaša do 20.000 ameriških dolarjev, končni znesek pa je odvisen od okoliščin.

Osaka je bila zaradi neopravljenih medijskih obveznosti po zmagi v prvem krogu kaznovana s 15.000 dolarji, medtem ko je Novak Đoković, ki je druženje z novinarji izpustil po lanski diskvalifikaciji na OP ZDA, moral odšteti zgolj 7500 dolarjev.

Japonka v primeru nadaljnjega neupoštevanja pravil tvega skupno kazen v višini več kot 100.000 dolarjev, za povrhu pa ji grozijo še precej hujše sankcije. Odbor štirih turnirjev za grand slam jo je namreč opozoril, da so za ponavljajoče kršitelje predvideni strožji ukrepi, med drugim celo izključitev s turnirja. "Pogovor z novinarji spada med dolžnosti vseh udeležencev grand slamov, in to ne glede na rezultat dvoboja," je sporočil pristojni odbor in dodal, da je duševno zdravje igralcev na vrhu seznama njihovih prioritet.

wilander | Avtor: Epa Epa
Zvezdnica za zdaj (še) ne namerava spremeniti sporne odločitve, čeprav jo k temu pozivajo številni cehovski kolegi. Nekdanji prvi igralec sveta in strokovni komentator televizijske mreže Eurosport Mats Wilander je dejal: "Naomi bi morala igrati v 80. letih. V mojih časih pred začetkom turnirja nismo imeli nobene tiskovne konference. Če je to njena odločitev, zakaj se je sploh udeležila turnirja? Zakaj bi bila upravičena do drugačnega tretmaja? V času epidemije se vsi borimo za svoje duševno zdravje. Naomi, menim, da bi morala še enkrat dobro premisliti. Po mojem ne bi smela igrati, dokler ne bo pripravljena opraviti svojih dolžnosti. Naomi je morebiti celo največja japonska športnica vseh časov, vendar je navijači ne bodo slišali govoriti? To je res slaba odločitev."

Španski tenisač Rafael Nadal, 13-kratni zmagovalec Roland Garrosa, je povedal, da čeprav razume njeno stališče, se z njim ne strinja. "Brez medijev nihče od nas ne bi bil to, kar je. Brez medijske izpostavljenosti ne bi bili prepoznavni ali priljubljeni širom sveta," je komentiral tretji igralec sveta.

nadal | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.