Šport
46 ogledov

Drugi evropski naslov za Srbe

srbska odbojkarska reprezentanca Srbija EPA
Odbojkarji Srbije so novi evropski prvaki. Aktualno tretja najboljša svetovna ekipa je v finalu prvenstva v Avstriji in na Češkem na Dunaju po ogorčenem boju premagala Italijo s 3:1 (-17, 20, 23, 24). Za Srbijo, ki je na poti do končnega zmagoslavja ugnala tudi Slovenijo (3:1), je to drugi naslov evropskih prvakov.

Srbski odbojkarji so po desetih letih spet evropski prvaki. Čeprav na Dunaj niso prišli kdo ve kako optimistično razpoloženi, menili so, da njihova ekipa ni konkurenčna za najvišja mesta, pa so na samem prizorišču dokazali prav nasprotno. Potem ko so v polfinalu, po ogorčenem boju, ugnali prve favorite Ruse, so odlično igro pokazali tudi v finalu, posledica tega pa je ponovitev uspeha iz Ostrave leta 2001, ko so v finalu evropskega prvenstva ravno tako premagali Italijane. Za Srbe je to že deveta kolajna z evropskih prvenstev, poleg dveh zlatih imajo še srebrno in kar šest bronastih odličij.

Izbranci Igorja Kolakovića so se pred zaključnim obračunom bali, da jih bo po polfinalnih naporih izdala utrujenost. In v prvem nizu res ni bilo prave energije. Tekmeci so bili boljši v vseh elementih, predvsem pa se je pri rezultatu poznala nekolika slabša predstava njihovega najboljšega igralca Ivana Miljkovića. Italijani so do odločilne prednosti uvodnega niza prišli med obema tehničnima odmoroma, ko je s servisi blestel predvsem eden od treh naturaliziranih italijanskih igralcev Andrej Zajcev.

Toda v drugem nizu je Miljković dvignil raven igre in ko igra srbski korektor, igra tudi srbska reprezentanca. Tako kot Italijani v prvem nizu, so Srbi v drugem do večje prednosti prišli med obema tehničnima odmoroma, prednost pa so zadržali do konca. Z nizanjem točk so nadaljevali tudi v tretjem nizu, ko so že vodili z 12:7, vendar so jih tekmeci ujeli. Izenačeno je bilo nato vse do konca, po izenačenju na 23. točki pa so Srbi z veliko sreče prišli do vodstva z 2:1. Najprej so jim sodniki določili sumljivo točko, nato pa jim je po servisu pomagala še mreža, od katere se je žoga odbila na tla.

Toda Italijanov to ni zmedlo. V četrtem nizu so prevzeli pobudo, vodili so že s 13:9, a Srbi so izkoristili njihove slabe trenutke in za asom Marka Podraščanina izenačili na 13:13. Italijani so še enkrat ušli (17:14), a tudi zaradi rumenega kartona in kazenske točke so jih tekmeci spet ujeli. Srbi so po dobrih servisih Milana Rašića tudi vodili z 21:19, vendar do prve zaključne žoge so prišli Italijani. Toda niso je izkoristili, nato pa so Srbi dosegli tri točke zapored, zadnjo celo z asom, in se tako veselili novega uspeha.

Bronasto kolajno so osvojili branilci naslova Poljaki, ki so v tekmi za 3. mesto premagali prve favorite Ruse s 3:1.

Evropsko prvenstvo v odbojki, finale:

Srbija : Italija 3:1 (-17, 20, 23, 24)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.