Šport
8 ogledov

Drugi Giro za El Pistolera

1/8
Žurnal24 main
Španec Alberto Contador, ki se še ni opral dopinških obtožb, je še drugič v svoji karieri zmagal na italijanski pentlji. Zadnjo etapo, kronometer po Milanu, je dobil David Millar.

Z nedeljsko zadnjo etapo, kronometrom v Milanu, se je končala letošnja izvedba kolesarske dirke po Italiji. Zmagovalec je drugič v karieri Španec Alberto Contador (Saxo Bank), ki je brez težav ubranil veliko prednost v skupnem seštevku. Na koncu je domačina Micheleja Scarponija (Lampre) prehitel za več kot šest minut. Skupno tretje mesto je pripadlo še enemu Italijanu Vincenzu Nibaliju (+ 6:56). Nedeljske posamične zmage na 26 kilometrov dolgem kronometru se je veselil David Millar (Garmin-Cervelo), Contador je bil s 36 sekundami zaostanka tretji za Alexom Rasmussenom. Slovenska kolesarja, ki sta do konca zdržala tritedensko preizkušnjo - Borut Božič je po polovici odstopil -, sta se uvrstila v spodnjo polovico; Gorazd Štangelj (Astana) je bil skupno 86. z zaostankom 2:51:58 ure, Simon Špilak (Lampre) pa 117. (+ 3:36:33). Danes je bil Štangelj 96., Špilak pa 158.

Zmaga Contadorja ni bila vprašljiva že vsaj teden dni, potem ko je Španec kot nosilec majice vodilnega preživel še zadnje težke gorske etape. Na zadnjih šest etap se je podal s precejšnjo prednostjo in jasno je bilo, da mu bo težko še kdo preprečil drugi uspeh na italijanski dirki. Contador je tako na 94. izvedbi Gira dosegel drugo zmago po letu 2008. A tekmeci so bili na koncu bolj statisti v predstavi Contadorja. Po treh tednih in skupno 3524 prevoženih kilometrih je Scarponi zaostal šest minut in deset sekund. Skupno tretje mesto je pripadlo še enemu Italijanu Vincenzu Nibaliju (+ 6:56). Španec je napovedal, da se bo že čez nekaj dni začel pripravljati na drugo veliko dirko v sezoni, francoski Tour, ki se bo začel 2. julija. Rad bi postal prvi kolesar z zmagama na obeh po Marcu Pantaniju, ki je leta 1998 dobil veliki dirki v istem letu.

Contador je z današnjo zmago dosegel šesto veliko slavje na klasičnih večetapnih dirkah: v letih 2007, 2009 in 2010 je slavil na francoskem Touru, 2008 in 2011 na italijanskem Giru, 2008 je dobil tudi špansko Vuelto. "Te zmage je težko primerjati, toda telesno še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen kot tokrat. Ključ do zmage je bila etapna zmaga na Etni. Številni tekmeci so bili močni, a ne dovolj konstantni. Zahvala gre seveda tudi moji ekipi, ki me je nenehno podpirala," je po zmagi na po lastni oceni najtežjem Giru v zadnjih desetih letih dejal Contador.

Ob nosilcu prestižne rožnate majice sta se majic veselila še Čeh Roman Kreuziger (Astana), ki je na koncu oblekel belo za najboljšega mladega kolesarja, ter Italijan Stefano Garzelli (Aqua & Sapone) z zeleno za najboljšega hribolazca.

Nad uspehom Contadorja pa vseeno leži senca. Predvidoma septembra ga zaradi starih dopinških prekrškov zaradi klenbuterola čaka zaslišanje pred Mednarodno kolesarsko zvezo. Če ga bo Uci spoznal za krivega, mu bodo verjetno odvzeli zadnji veliki zmagi, tisto na dirki po Franciji iz lanskega leta in tudi letošnjo v Italiji. Prav zaradi tega je bilo tokrat nadvse pomembno tudi drugo mesto, saj lahko čez tri mesece za zeleno mizo postane zmaga. V italijanskem obračunu je bil boljši Scarponi, ki je Nibalija ugnal za 46 sekund. V kronometru je bil Nibali sicer boljši, toda le za deset sekund, kar je pomenilo, da je skupno pristal na tretjem mestu.

Kolesarska dirka po Italiji, 21. etapa: 

1. David Millar (VBr/Garmin-Cervelo) 30:13
2. Alex Rasmussen (Dan/HTC-Highroad) + 0:07
3. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) + 0:36
4. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) + 0:43
5. Jaroslav Popovič (Ukr/Radioshack) + 0:55
...
96. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 3:25
158. Simon Špilak (Slo/Lampre) + 5:25
 

Kolesarska dirka po Italiji, končni vrstni red: 

1. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) 84;05:14
2. Michele Scarponi (Ita/Lampre) + 6:10
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) + 6:56
4. John Gadret (Fra/Ag2r) + 10:04
5. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) + 11:05
...
86. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 2;51:58
117. Simon Špilak (Slo/Lampre) + 3;36:33

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.