Šport
38 ogledov

Drugo mesto morda ne bo dovolj

Žiga Pance EPA
Slovenska hokejska reprezentanca bo od 23. do 29. aprila sodelovala na svetovnem prvenstvu divizije I (skupina A) v poljskih Katovicah.

Na relaciji med elitnim prvenstvom in drugoligaškim, v katerem letos nastopa Slovenija, sta po uveljavitvi sedanjega tekmovalnega sistema ponavadi naprej vodila prvo in drugo mesto. A letos ni zagotovila, da bo napredovala tudi drugouvrščena reprezentanca. Krovna hokejska zveza IIHF je namreč odločila, da v nižjo raven tekmovanja ne more izpasti gostitelj prvenstva. Za leto 2017 sta gostitelja dva, Francija in Nemčija.

Ti reprezentanci pa letos na SP elitne skupine v Rusiji igrata v isti predtekmovalni skupini B. To pomeni, da bo, če bo ena od teh ekip zasedla zadnje mesto v skupini, kljub temu ostala med elito, posledično pa bo s SP na Poljskem namesto prvih dveh napredovala le zmagovalka.

Slovenci bodo morali tako v Katovicah za zanesljivo uvrstitev na elitno SP 2017 zmagati, saj morda drugo mesto ne bo dovolj. A med tekmovanjem tega še ne bodo vedeli, saj je elitno SP na sporedu deset dni za drugoligaškim. Tako bo ekipa, ki bo v Katovicah v dvorani Spodek Arena druga, trepetala do sredine maja, ko bo jasno, kdo bo leta 2017 med elito in kdo ne.

A Slovenci se pravzaprav niti ne obremenjujejo s tem. Poudarjajo, da se bodo borili za prvo mesto, tako da bo vse odvisno samo od njih. Se pa tudi zavedajo, da naloga ne bo lahka. Manjka precej nosilcev igre, nekateri zato, ker imajo še klubske obveznosti, še več je poškodovanih. A selektor Nik Zupančič pravi, da je zbral ekipo, ki ji popolnoma zaupa in je v tem trenutku tista, ki lahko ponudi največ.

Slovenija bo, tako kot že velikokrat v zadnjem desetletju in pol, iskala pot nazaj med najboljše. Tam je bila že osemkrat, prvič leta 2002 na Švedskem, potem ko si je uvrstitev med najboljše na svetu priborila doma v Ljubljani 2001. Sledile pa so selitve po sistemu gor - dol. Leta 2003 na Finskem so Slovenci prvič izpadli, a se nato tudi takoj vrnili, tudi leta 2004 je bilo drugoligaško prvenstvo tako kot letos na Poljskem, le da v Gdansku.

Vrnitev je bila takrat hitra in je zdržala dve leti, saj so se Slovenci leta 2005 v Avstriji obdržali med elito, od koder so spet izpadli leta 2006 v Latviji.

Nov uspešen projekt reševanja je bilo domače drugoligaško prvenstvo 2007 v Ljubljani, po katerem so leta 2008 nastopili na elitnem SP v v Kanadi, a se spet takoj poslovili. Naslednje leto pa so prvič obtičali med drugoligaši, saj je bila Slovenija v Litvi le druga, zato pa je bilo drugače leto pozneje v Ljubljani: s prvim mestom si je slovenska vrsta spet zagotovila nastop med najboljšimi, tokrat leta 2011 na Slovaškem.

A je spet sledila pot nazaj navzdol, naslednje leto pa novo domače prvenstvo, spet uspešno: s prvim mestom v Ljubljani se je odprla pot na SP 2013 na Švedskem - od tam pa nova selitev navzdol. Leta 2014 je bilo SP divizije I v Južni Koreji, prineslo je prvo mesto in s tem lanski nastop na elitnem SP na Češkem. V Ostravi so Slovenci pristali na zadnjem mestu v konkurenci Belorusije, Rusije, Slovaške, Finske, Norveške, ZDA in Danske; proti slednji so sicer zmagali, kar pa ni več pomagalo in tako je Slovenija letos spet med drugoligaši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.