Šport
1 ogledov

Državni rekord Dugonjiča

SPtahirovic74_main_despot Žurnal24 main
V sobotnem predtekmovanju na plavalnem SP je nastopilo pet Slovencev, najbolj pa je zablestel Damir Dugonjič, ki je na 50 metrov prsno postavil nov državni rekord v 25-metrskih bazenih.
Damir Dugonjič , tudi študent ameriške univerze Berkeley , je pred nastopom tarnal, da je utrujen zaradi časovne razlike. "Ne vem, kaj naj rečem. Saj sploh nisem vedel, kako dobro sem pripravljen, ker sem vso sezono plaval v jardih. Vesel sem, da sem prvič v karieri prebil mejo 27 sekund," je bil po nastopu povsem miren 20-letni plavalec ravenskega Fužinarja , ki sploh ni premišljeval o dejstvu, da je s časom 26,90 postavil tretji izid sezone 2007/2008 na svetu. "To je državni rekord. Fenomenalno," je bil namesto njega navdušen Emil Tahirovič , ki se je z dosežkom 27,46 kot 14. uvrstil v polfinale. Prejšnji rekorder na 50 metrov prsno je bil Koprčan Matjaž Markič , ki je na decembrskem evropskem prvenstvu v Debrecenu dosegel izid 27,03, končno pa je Slovenija dobila plavalca, ki je prebil tudi mejo 26 sekund. Tahirovič je vnaprej pričakoval, da bo za finale treba plavati okrog 27,5: "Za finale bo treba še precej več in zase po dolgem lovljenju olimpijske norme težko rečem, kako dobro sem res pripravljen," je dejal Tahirovič, ki prav tako napoveduje, da bo v Manchestru na 50 prsno padel nov svetovni rekord.

Peter Mankoč je bil zanesljiv. © Saša Despot

 
Peter Mankoč je v predtekmovanju pokazal še enega od suverenih predtekmovalnih nastopov. Do polovice tekme, v delfinu in hrbtnem slogu, je ustvaril veliko prednost, jo v prsnem obdržal, nato pa v kravlu le še nadziral tekmece in popustil. "Nekje do 75 metrov sem plaval kar resno, nato pa le še za preboj v polfinale," je na kratko opisal strategijo 29-letni ilirijan. Slednjega v boju za kolajne bolj skrbi za nadaljevanje: "Lochte je izjemno pripravljen, tudi za svetovni rekord. Jaz in Britanec Tancock lahko plavava okrog evropskega, kar pa morda ne bo dovolj za kolajno. Izjemno hitra sta tudi Južnoafričan Gerhard Zandberg in Avstralec Leith Brodie. Finale ni vprašljiv, tam pa bo zelo napeto."

Najbolj nezadovoljna v slovenskem taboru je bila Nina Sovinek , ki je s 25,83 sicer izboljšala osebni rekord, vendar: "Popolnoma sem zgrešila obrat. Komaj sem zadela zid in se praktično ustavila ter morala začeti znova. Tam sem pustila pol sekunde. Danes bi lahko plavala slovenski rekord in se glede na druge izide prebila v polfinale ali pa bi bila temu vsaj zelo blizu. Sploh ne vem, zakaj sem to naredila. Bila sem popolnoma sproščena, brez treme. Res sem žalostna," je tekmo videla 22-letna Velenjčanka, ki trenira pri ljubljanski Olimpiji .

Razočarana – Nina Sovinek © Saša Despot

 
Kot prvi je med Slovenci v soboto nastopil Jernej Godec in z 48,84 izboljšal lasten osebni rekord za osem desetink sekunde, kar pa ni bilo dovolj za preboj v polfinale. Godec, ki uradno ni imel prijavljenega časa, je nastopil že v prvi skupini, obenem je nastopil še vedno poškodovan, zato z nastopom ni bil nezadovoljen. "V lopatici še vedno čutim bolečino. Vzel sem zdravila, malo mi je pomagala masaža, a me še kar boli. Za nameček se nikakor ne morem privaditi na časovno razliko, saj sem zadnjič pogledal na uro ob 5.00 zjutraj in spal le kaki dve uri. Morda bi se izšlo za polfinale tudi, če bi plaval v kaki močnejši skupini, težko pa je plavati sam v ospredju, brez kakršnekoli orientacije in tekmecev, ki te samodejno spodbudijo k hitrejšemu plavanju," je povedal 22-letni ilirijan. Slednji je SP končal s prvim finalom na velikih tekmah in 12. mestom na 50 delfin. "Pred SP nisem natančno vedel, kaj lahko pričakujem, saj sem bil v najboljši formi pred 14 dnevi na prvenstvu NCAA. Mislim, da sem z uvrstitvijo v finale na 50 metrov prosto in dvema državnima rekordoma svoje cilje povsem izpolnil."

V nedeljskem predtekmovanju se bo Sovinkova predstavila še enkrat, na 200 metrov prosto, prvič pa bo v vodo skočil tudi triglavan Aleš Aberšek – na 200 metrov delfin.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.