Šport
7 ogledov

Dugonjić bronast na 50 metrov prsno

damir dugonjić olimpijske igre london 2012 Stanko Gruden/STA
Slovenija je na evropskem plavalnem prvenstvu v Chartresu bogatejša še za eno kolajno. V izjemnem finišu na 50 prsno jo je priboril Ravenčan Damir Dugonjić, ki je za zmagovalcem, Italijanom Fabiom Scozzolijem (26,18) zaostal za vsega šest stotink sekunde, za evropskim rekordom pa le 13 stotink.

Že štafetni nastopi so potrdili, da je Damir Dugonjić zelo hiter, saj sta izida 25,57 in 25,57 nakazovala, da lahko Dugonjić plava izid okrog 27,2 ali 27,3. V finalu je Dugonjić plaval praktično brez napake in s 27,24 za desetinko sekunde izboljšal lani dosežen rekord iz Szczecina, ki je tam zadostoval za srebro.

"Zelo sem vesel. Od zmage sem bil oddaljen nekaj stotink, od evropskega rekorda desetinko. Zadovoljen sem posebej, ker na 100 prsno nisem dosegel svojih ciljev, na 50 prsno pa sem plaval še boljše, kot sem pričakoval," je v prvem odzivu dejal plavalec, ki v višino seže krepko čez dva metra in napol v šali dodal: "Plaval sem super. Škoda le, da nisem še malo večji. Za teh par stotink bi mi to pomagalo."

Dugonjić je še enkrat več potrdil svojo tekmovalnost, saj ni skrival, da se je boril za zlato in šest stotink, ki ga je ločilo do Fabia Scozzolija, in štiri stotinke, kolikor je zaostal za Norvežanom Alexandrom Hetlandom, ga je na koncu vendarle motilo. A veliko se na tekmi ni dalo spremeniti:

"Ni časa, da bi gledal okrog sebe. Nesmiselno bi bilo tudi kaj razmišljati. Na levi strani sem sicer videl Alexa (Hetlanda), a časa za razmišljanje je premalo. Sam bi morda lahko kaj pridobil še v podvodnem plavanju po skoku, v samem plavanju pa sem med najhitrejšimi," je še dodal 24-letni plavalec, ki se že s tretjega evropskega prvenstva zapored vrača s posamično kolajno, posebno mesto pa bo našlo tudi v petek osvojeno srebro v mešani štafeti.

Mankoč v nedeljski finale

Svojo nalogo je kljub manjši poškodbi noge 100-odstotno opravil tudi svetovni rekorder Peter Mankoč in se s prvim dosežkom polfinala, edini se je spustil pod 53 sekund (52,84), uvrstil v nedeljski finale, kjer bo branil lansko zlato iz Szczecina in se potegoval že za svojo 11. zlato kolajno v tej disciplini.

"Šel sem na polno, naredil dve manjši napaki, ki jih moram popraviti, a vseeno plaval boljše, kot sme pričakoval. Noga ni v redu. Zdaj se moram odločiti, ali bom sploh nastopil in tvegal, ali pa odpovedal in se pripravil na svetovno prvenstvo. Glava mi pravi odpoved, srce pravi nastop in danes bo še velika borba okrog tega, ali bom poslušal srce ali glavo," je kljub dobremu nastopu v dvomih 34-letni Ilirijan, ki je po prihodu s tekme vidno odšepal v razplavalni bazen.

Več kot zadovoljna je bila tudi Tjaša Vozel, ki je v polfinalu na 100 prsno z 1:07,49 še za stotinko sekunde izboljšala osebni in slovenski rekord ter se prav kot osma uvrstila v finale. "Res sem zadovoljna. Tukaj sem izpolnila vse cilje, ki sem si jih zastavila, osebne rekorde v vseh disciplinah in finale. Jutri grem na polno in to je to," je začela Vozlova, ki je odlično začela na prvi polovici proge, na drugi pa po nepotrebnem izgubila nekaj časa.

"Moram priznati, da sem bila pred polfinali bolj nervozna kot doslej in zato naredila nekaj napak, a zdaj finale imam in jutri sem lahko sproščena," je povedala 18-letna plavalka kranjske Zvezde, ki je v nervozi pred startom želela namesto na progi šest nastopiti kar na progi sedem.

Tahirović za štiri stotinke prekratek

Danka Rikke Moeller Pedersen je v polfinalu na 100 prsno z 1:04,49 dosegla nov rekord prvenstev. Ilirijanka Tanja Šmid je z 1:08,21 močno izboljšala jutranji dosežek in končala na 16. mestu. Nesrečnik slovenskega tabora je bil Triglavan Emil Tahirović, ki je danes odplaval najboljša dosežka v zadnjih dveh letih na 50 prsno, na koncu pa je s 26,83 le za štiri stotinke zaostal za tako želenim finalom.

"Ne vem, kaj naj rečem. Finale sem si želel bolj kot vse, a očitno sreča ni na moji strani. Težko rečem, če sem kje kaj izgubil in kaj bi lahko popravil. Izid ni slab, a tekmeci so trenutno malenkost hitrejši," je vidno razočaran razlagal Kranjčan, nezadovoljen z uvrstitvijo.

S slovenskega stališča ne gre prezreti nastopa na 50 hrbtno, kerj se je na veselje domačega občinstva zmage veselila francoska povratnica po porodu Laure Manaudou, triglavanka Anja Čarman pa je v petek ob rekordu v štafet z dosežkom 27,19 dokazala, da bi se zlahka prebila v finale tega tekmovanja.

Med vidnimi rezultati velja izpostaviti še svetovni rekord Francozinje Camille Muffat na 400 prosto, kjer je s 3:54,85 za sedme stotink izboljšala znamko Britanke Joanne Jackson in se veselila zlate kolajne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.