Šport
6 ogledov

Dugonjić edini finalist, Mankoč izpadel

Dugonjić sto metrov 100 metrov prsno Istanbul Carigrad SP v plavanju EPA
Slovenski plavalci so si na svetovnem plavalnem prvenstvu v Istanbulu priborili en finalni nastop. Petru Mankoču z osmim mestom v njegovi polfinalni skupini ni uspelo, bolj uspešen pa je bil Damir Dugonjić na 100 prsno, ki bo nastopil v četrtkovem finalu. Za vsega dve mesti in 18 stotink sekunde se je polfinale na 100 hrbtno izmuznil Anji Čarman.

Na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Istanbulu sta v sredinem popoldanskem sporedu nastopila dva Slovenca. Damir Dugonjić se je s sedmim časom na 100 metrov prsno uvrstil v četrtkov finale, Peter Mankoč pa je bil 12. na 100 metrov delfin.

Poleg Dugonjićevega finalnega nastopa bo imela Slovenija v četrtek v bazenu še štiri tekmovalce: Mankoč bo plaval na 50 m prsno, Nastja Govejšek in Urša Bežan na 100 m prosto, Tjaša Oder pa na 800 m prosto.

Slovenske nastope je po načrtih v sredo odprl Ravenčan Dugonjić in si z 58,54 sekunde kot deseti zagotovil polfinale. Izstopal je le 19-letni Američan Kevin Cordes, ki je edini premagal mejo 58 sekund.

Tahirović in Čarmanova le za ogrevanje

"Zmedlo me je že uvodu, ker nisem skočil, kot sem se naučil, in zaostal za tekmeci. Mišice si tega skoka še niso zapomnile in preveč sem razmišljal o tem. Vesel sem, da polfinale je, morda sem se le preveč utrudil. Cilj je delno izpolnjen, v polfinalu sem, zdaj računam še na finale. Popoldne bo treba plavati še hitreje, nisem se pa počutil tako lahkotno," je nastop ocenil 24-letni Korošec.

Za ogrevanje je nastopil tudi Emil Tahirović, ki računa z dobrim nastopom na 50 prsno, in osvojil 47. mesto, tokrat pa je na prvi polovici proge testiral predvsem svojo hitrost. Več od 18. mesta in izida 59,02 si je želela tudi Anja Čarman, ki pa je že pred nastopom povedala, da gre le za test pred nastopom na 200 hrbtno, zato tukaj polfinale niti ni bil pomemben.

"Na startu se mi ni vse izšlo, malo mi je spodrsnilo in začela sem malo prepočasi. Pričakovala sem polfinale, a nisem razočarana, moja disciplina je 200 hrbtno čez dva dni," je vnovič prešerne volje razlagala Čarmanova.

Mankoč: "Da se še boljše"

Svoje cilje je že v predtekmovanju dosegel tudi ilirijan Mankoč, ki si je želel izboljšati svoj rekord sezone z evropskega prvenstva v Chartresu (51,64), že zjutraj pa je dosegel izid 50,99.

"Da se še boljše. Imel sme kar nekaj napak. Po skoku mi je zdrsnila roka, nato sem to popravljal in rešil. Slab je bil tudi drugi obrat, nadaljevanje pa nato vključno s prihodom v cilj dobro. Brez napak lahko plavam okrog 50,60, a brez napak je težko plavati, verjamem pa, da sem lahko hitrejši kot zdajle zjutraj," je dejal 34-letni Mankoč, ki ocenjuje, da bo že za finale moral plavati kakšne tri desetinke sekunde hitreje, a je ta cilj dosegljiv.

Z 52,34 je bil zadovoljenj tudi Robert Žbogar, ki je obsežen ciklus priprav in nastopov izgubil zaradi poškodbe hrbta, in ta tekma je bila bolj test forme.

"Pozna se, da sem veliko izgubil. Kljub temu sem bil tako hiter kot lani v finalu evropskega prvenstva in lahko sem zadovoljen. Res soliden nastop," je po tekmi povedal Radovljičan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.