Šport
3 ogledov

Dugonjić na prvo mesto v zadnjih izdihljajh

Damir Dugonjič EPA
V popoldanskem delu prvega dne evropskega plavalnega prvenstva v Debrecenu na Madžarskem je s prvim dosežkom polfinala na 100 prsno zablestel Ravenčan Damir Dugonjić in napovedal, da se bo po decembrskih medaljah v 25-metrskih bazenih v Szczecinu na Poljskem tudi v Debrecenu v 50-metrskem bazenu v evropski eliti potegoval za najvišja mesta.

Dugonjić vnovič ni ničesar prepuščal naključju. Podobno kot v predtekmovanju, ko je ob njem plaval Italijan Fabio Scozzoli, je imel tokrat ob sebi drugega Italijana Mattio Pesceja, ki mu je pustil vodstvo vse do konca, v samem zaključku tekme pa je Dugonjić z nekaj zavesljaji odločil tekmo v svojo korist. Italijana je z 1:00,64 prehitel za osem stotink, Scozzoli, ki je dobil drugi polfinale, je zaostal za 26.

Zelo optimističen je tudi njegov trener Matija Medvešek. "Če popravi še teh pet metrov pred obratom ... Kaj naj rečem... Pričakujem borbo za medaljo. Želimo si seveda zlato, a videli bomo, kaj bo. Sposoben je plavati med 58,8 in 1:00. Tukaj na tej tekmi me najbolj preseneča, da je Damir tako močan v končnici, da se še lahko vrže v cilj in to energijo bo moral jutri za še boljši dosežek porabiti že med plavanjem."

Radovljičanka Anja Klinar se je na 400 mešano pogumno spopadla s konkurenco, izid 4:42,00 pa je na koncu zadostoval za peto mesto. Madžarki Katinka Hosszu in Zsusana Jakobs sta dokazali, da sta v tem trenutku premočni za tekmice, bron je osvojila Čehinja Barbora Zavadova, ki je v kravlu ugnala Švedinjo Stino Gardell.

"Potrudila sem se po svojih najboljših močeh in pričakovala sem izid pod 4:40, a danes ni šlo. Že zjutraj mi je šlo prsno malo slabše, kot na najboljših tekmah. Očitno imam v prsnem slogu krizo in ne gre mi preveč. Potem tudi končni izid ni pravi. Ko se mi bo to izšlo, bo tudi končni izid boljši. Upam, da bom to do olimpijskih iger popravila in da bo tam boljše," pa je bil komentar Klinarjeve.

Lepo presenečenje je pripravila tudi poškodovana Anja Čarman, ki se je kljub težavam z ramo uvrstila v torkov finale na 200 hrbtno. Dosežek 2:12,10 je zadostoval prav za osmo mesto, s čimer je triglavanka dobila še eno priložnost v lovu za olimpijsko normo A za nastop na letošnjih igrah v Londonu.

"Finale, juhu ... Že dolgo nisem bila v finalu v dolgem bazenu in res sem vesela. Pred enim mesecem po poškodbi še nisem vedela, ali bom tukaj sploh nastopala ali ne. Boljšega izida si praktično ne bi mogla zamisliti. No, boljša bi bila norma A za olimpijske igre. Jutri se bom še enkrat potrudila, potem pa bomo videli," je bila vesela vedno prešerna Čarmanova.

Slednja ima tudi za finale svoje cilje: "Finale je spet nova tekma. Davi sem bila utrujena in res sem bila v polfinalu vesela, da sem to iztržila. Če se ne bi tako zbrala, kot sem se, tega ne bi dosegla. Jutri se bom zjutraj spočila, potem pa popoldan na polno."

Prvi finale, moško tekmo na 400 prosto, je po pričakovanjih dobil nemški svetovni rekorder Paul Biedermann.

Plavanje, evropsko prvenstvo, Debrecen:

moški:
400 m prosto:
1. Paul Biedermann (Nem) 3:47,84
2. Gergo Kis (Mad) 3:48,09
3. Samuel Pizzetti (Ita) 3:48,66

4 x 100 m prosto:
1. Francija 3:13,55 (Amaury Leveaux, Alain Bernard, Frederick Bousquet, Jeremy Stravius)
2. Italija 3:14,71 (Andrea Rolla, Marco Orsi, Michele Santucci, Filippo Magnini)
3.Rusija 3:15,13 (Vitalij Sirnikov, Oleg Tičobajev, Nikita Konovalov, Vjačeslav Andrusenko)

ženske:
400 m mešano:
1. Katinka Hosszu (Mad) 4:33,76
2. Zsuzsanna Jakabos (Mad) 4:35,68
3. Barbora Zavadova (Češ) 4:38,07

4 x 100 m prosto:
1. Nemčija 3:37,98 (Britta Steffen, Silke Lippok, Lisa Vitting, Daniela Schreiber)
2. Švedska 3:38,40 (Ida Marko-Varga, Michelle Coleman, Sarah Sjöström, Gabriella Fagundez)
3. Italija 3:39,84 (Alice Mizzau, Federica Pellegrini, Erica Buratto, Erika Ferraioli)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.