Šport
22 ogledov

Dugonjić: "Premagam lahko vse!"

Damir Dugonjić (na sredini) je bil v kvalifikacijah najhitrejši. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tanja Šmid je odplavala državni rekord na 200 prsno in na EP osvojila peto mesto. Peter Mankoč se je prebil v finale na 100 delfin, Damir Dugonjič in Emil Tahirovič pa v finale na 50 metrov prsno.

Nastopil sem sproščeno, malo zamudil na startu in upam, da bo jutri boljše. Vesel sem, da sem prišel v finale. Odločale bodo stotinke in upam, da bodo na moji strani. Vem, da lahko premagam vse, hočem zmagati. Če mi bo jutri uspel skok, lahko plavam 27,2 ali 27,3, kar bo dovolj za zmago, a s tem se ne smem obremenjevati. Pomembno je, da se v miru naspim in pripravim na tekmo.
Damir Dugonjič
Damir Dugonjič, Emil Tahirovič in Matjaž Markič so zasedli prva tri mesta v dopoldanskem predtekmovanju EP v plavanju na 50 metrov prsno. Pravila velevajo, da lahko v polfinalu nastopita le dva iz iste države in tako sta v popoldanskem polfinalu nastopila le Dugonjič (7,52) in Tahirovič (27,57). Nista bila hitra kot zjutraj, a sta se kot četrti in peti zanesljivo uvrstila v sobotni finale, ko se bosta borila za kolajni. V preseku kvalifikacij in polfinalov je bil najboljši Dugonjič (27,37) pred Nizozemcem Lennartom Stekelenburgom (27,44) in Italijanom Fabiom Scozzolijem (27,46), Tahirovič pa je četrti z drugim Nizozemcem Robinom van Aggelejem (27,50).

Blizu odličja bo tudi Peter Mankoč (52,31) na 100 metrov delfin, saj se je med osem najboljših prebil s četrtim časom polfinala (sedem desetink hitreje kot dopoldne). "Kakšno desetinko ali dve sem izgubil, ker se mi niso povsem izšli zavesljaji. Bilo je precej boljše kot zjutraj. Žal mi je le, da sem se med sezono poškodoval, sicer bi bila zlata medalja tukaj moja," je po polfinalu povedal Mankoč, ki sam ni verjel, da je po tako kratkem pripravljalnem obdobju že tako pripravljen.

Z izidom sem zadovoljen, saj mi ni uspel skok, nekako sem to uspel nadomestiti v vodi, a če bi mi uspel skok, bi bil še hitrejši kot zjutraj.
Emil Tahirovič

Edini slovenski finalni nastop petega dne 30. prvenstva v Budimpešti je bil nastop Tanje Šmid. Na 200 prsno je odplavala državni rekord (2:27,73) in končala na petem mestu. Prva tri mesta, ki so jih osvojile Rusinja Anastazija Čaun, Norvežanka Sara Nordenstam in Danka Rikke Moeller Pedersen, so bila popolnoma nedosegljiva, tudi četrto mesto Švedinje Joline Hoestman, vse premagljive tekmice pa je 20-letna slovenska reprezentantka premagala, tudi Italijanko Chiaro Boggiatto, ki je bila na zadnjem obratu še pred njo.

"Zelo sem zadovoljna, dala sem vse od sebe. Nisem imela kaj izgubiti, zato sem krenila na vse, saj je bilo vseeno, lahko sem le pridobila. V končnici sem ujela še Italijanko," je finale opisala Šmidova in se ob tem zahvalila svojemu trenerju Borutu Petriču, ki jo je pripeljal v prvi veliki evropski finale v karieri. Ta pa je dodal: "Zahvala gre selektorju Roniju Pikcu. Ta je s svojim novim sistemom, ki omogoča postopnost prehajanja v reprezentanci, ponudil Tanji stopničke, po katerih se je vzpenjala. V nasprotnem primeru bi morda že nehala plavati."

Ta petek so bili podeljeni še trije kompleti kolajn. Prestižno moško tekmo na 100 prosto je dobil Francoz Alain Bernard, sicer pa je z zmago Sebastiena Roualta na 800 prosto kar dvakrat odmevala francoska himna. Na 100 delfin je svetovna prvakinja in rekorderka Švedinja Sarah Sjöström potrdila še položaj najboljše v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.