Šport
37 ogledov

Dugonjič, Tahirovič in Markič blesteli

Žurnal24 main
Na petkov dopoldan je slovensko plavanje močno opozorilo nase. Damir Dugonjič (27,37), Emil Tahirovič (27,50), Matjaž Markič (27,67) so zasedli prva tri mesta v predtekmovanju EP na 50 prsno.
Danes na EP, od 17h dalje:

Polfinali:

200 m prosto (Ž)
100 m delfin (M) -Mankoč
50 m hrbtno (Ž)
200 m hrbtno (M)
50 m prsno (M) - Dugonjič Tahirovič

Finali:
800 m prosto (M)
200 m prsno (Ž) - Šmidova
100 m prosto (M)
100 m delfin (Ž)

Damir Dugonjič SLO 27,37, Emil Tahirovič SLO 27,50, Matjaž Markič SLO 27,67 se je na semaforju izpisal končni vrstni red predtekmovanja na 50 prsno na jubilejnem 30. evropskem prvenstvu v plavanju v Budimpešti. Dugonjič je postavil celo najboljši izid na svetu. "Spremenil sem način razmišljanja. Počutil sem se, kot da sem najhitrejši na svetu, prepričal sem se v to. Vem, da to zmorem, in uspelo mi je, čeprav sme vedel, da bom moral že zjutraj plavati zelo hitro," je povedal Ravenčan. Zaradi pravila o dveh tekmovalcih v polfinalu se je od popoldanskega nastopa že poslovil tretjeuvrščeni Koprčan Markič.

Najprej je prav Markič prestrašil konkurenco na stari celini v predzadnjem kvalifikacijskem nastopu, saj je bil do takrat z naskokom najhitrejši plavalec med vsemi nastopajočimi. Srb Čaba Siladji, ki je zmagal v prejšnji skupini, je na kratki 50-metrski razdalji zaostajal za več kot dve desetinki sekunde. Markič pa je bil z dosežkom 27,67 tudi pet stotink sekunde hitrejši od starega slovenskega rekorda iz leta 2008, torej pred uporabo visokotehnoloških kopalk, in pravzaprav zanesljivi udeleženec polfinala.

Za še en slovenski, predvsem pa osebni presežek je poskrbela letošnja mladinska evropska prvakinja in podprvakinja Ravenčanka Tjaša Oder. Slovenska plavalka si je na 1500 metrov prosto priplavala tudi prvi članski finale na evropskih prvenstvih. Z najhitrejšim dosežkom v sezoni, 16:31,45, je osvojila osmo mesto in v soboto se bo tudi ona predstavila med plavalno elito
Že minuto kasneje se je izkazalo, da je bil to račun brez krčmarja. V zadnji skupini sta Ravenčan Damir Dugonjič s 27,39 in triglavan Emil Tahirovič s 27,50 dosegla kar prvi in drugi najboljši izid na svetu letos in tragična žrtev jutranjega slovenskega spopada je bil Markič, ki je v tukajšnjem bazenu leta 2006 že osvojil eno od medalj, a tretji izid predtekmovanja ni bil dovolj za napredovanje. "Izid je zelo dober, žal sem bil le tretji od Slovencev. Emilu in Damirju lahko le zaželim, da bosta čim bolje plavala še naprej,"  je dal spodbudo "večnima tekmecema" Markič, na tem bazenu leta 2006 že dobitnik brona .Na četrtem mestu je predtekmovanje končal Nemec Hendrik Feldwehr z dosežkom 27,76 in slovenske napovedi o medalji se zdijo kljub močnim tekmecem vse bolj uresničljive, še več, zdaj tekmeci praktično razmišljajo le o hitrih Slovencih. Četrti Slovenec Grega Plevelja je z 28,94 osvojil 37. mesto.

V polfinale se je na 100 delfin po pričakovanjih zavihtel tudi Peter Mankoč, branilec srebra v tej disciplini z zadnjega prvenstva v Helsinkih, ki je z najboljšim letošnjim dosežkom 53,02 osvojil 10. mesto. Radovljičan Robi Žbogar je bil v tej disciplini z najboljšim letošnjim dosežkom 54,35 40. Četrta udeleženka popoldneva pa bo najprijetnejše presenečenje slovenskega tabora na prvenstvu doslej, Ravenčanka Tanja Šmid, ki si je na 200 prsno že v četrtek priplavala prvi finale v karieri, ob tem pa popravila osebni in slovenski rekord.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.