Šport
79 ogledov

"Dugonjiću ne bi pustil do zlata"

Ilirija challenge Anže Petkovšek
Mladinski svetovni prvak na 50 metrov prsno iz leta 2013 si želi nastopiti v Riu in se na 100 metrov dolgi razdalji uvrstiti tudi med 16 najboljših na svetu.

Peter John Stevens se je za božične praznike iz ZDA vrnil v domovino, a nadzoru trenerjev z univerze Tennessee ni ušel. "Na roki imam urco od trenerjev, ki me meri 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Trener ve, če opravim dva treninga na dan, če dovolj spim in kaj počnem. Dobil sem že klic, kaj sem delal ob drugi uri zjutraj še pokonci. Moral sem razložiti, da sem 'ta malega' peljal na premiero Vojne zvezd. Bil sem kar presenečen, da me vseskozi kontrolirajo," je ob nastopu na Ilirija Challengu dejal 20-letni plavalec.

Ta je imel v zadnjem času precej težav s poškodbami: "Zelo lepo sem treniral do začetka novembra. Že malce prej sem si nekoliko natrgal prsno mišico, ker sem preagresivno izvedel vajo, nato pa sem si v fitnessu poškodoval še hrbet. Zaradi vsega tega sem bil mesec dni izven vode. Ko sem že ozdravel, sem odšel na eno izmed tekmovanj, kjer pa sem zbolel. V bistvu šele dva do tri tedne treniram na polno. Z nastopom na Ilirija Challenge sem kar zadovoljen." Stevens je zaostal le za evropskim prvakom Damirjem Dugonjićem.

V ZDA kot v službi

Na univerzi Tennessee se mladinski svetovni prvak iz leta 2013 sicer odlično počuti: "Zdaj je bolje kot v minuli sezoni. Navadil sem se.  Sem bolj samostojen. Vsakdanjik izgleda tako, kot da se držim nekega posla. Vsak trening oddelam, odplavam, če trenerju ni všeč, mi da še dodatne treninge. V bistvu imam v ponedeljek, torek in četrtek po dva treninga na dan plus štiri treninge suhe vadbe. Ponavadi se zbujam ob peti uri zjutraj, oddelam dopoldanski trening, nato pa sledi še popoldanski, ki traja tudi od pol treh do šestih. Vmes je pa seveda šola."

Ilirija challenge | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za velik vzgled mu je tudi Jernej Godec, ki je ob uspešni karieri, uradno se je poslovil prav na Ilirija Challengu, izjemno uspešen tudi na akademdkem področju. Je tik pred doktoratom na prestižni harvardski univerzi. "Jernej Godec je zame res velika motivacija, saj je dokazal, da se da dobro delati šolo, ob tem pa si tudi lahko uspešen v plavanju. Bil je eden izmed najboljših slovenskih plavalcev, veliko mi pomeni, da ga poznam. Osebno morda niti ne tako dobro, a mi je v veliko čast, da sem bil prisoten ob njegovem slovesu. Pokazal je, da lahko na visokem nivoju zmagaš tudi v šoli," pravi Stevens, ki o smeri nadaljnega šolanja še razmišlja.

"V bistvu se še nisem odločil, trenutno sem bolj v 'biznis' smereh, a grem lahko še kamorkoli. Z družino bom sedel in še malo razmislil o tem pred vrnitvijo v ZDA. Imam še en semester časa na voljo, da se odločim."

Tudi balet pride prav

Oba starša, oče je Anglež, sta uspešna baletnika. "Zelo rad sem ga gledal. Starša sta bila vseskozi v baletu, mlajši brat ga je tudi dve leti treniral, a ga je nato nehal. Zaradi tega so se kdaj prijatelji pohecali z njim. Ga je pa bilo škoda. Meni ni bilo do tega, da bi treniral balet. Mami pravi, da raje plešem v vodi. Ne vem, če je to res ples, ampak če ona tako pravi, naj bo tako."

A tudi zanj je baletno znanje v družini pomembno. "Korist je v tem, da lahko z mami delam 'stretching'. Tudi zdaj, ko sem v Ameriki, opažam, da tega ne počnejo. Meni je stretching zelo pomemben. Sem pravzaprav zelo zakrčen plavalec, kar je povsem drugače kot pri ostalih članih moje družine. Vsi so kar nekako mehki, lahko se raztegnejo, jaz pa ... Sem kar vesel, da jih imam za sabo, da mi lahko pomagajo tudi s tem."

Za olimpijske igre v Rio de Janeiru mora Stevens odplavati A normo, saj bo v isti disciplini nastopal tudi Dugonjić. "Pravzaprav me veseli, da imam nekako še težji cilj kot ostali slovenski plavalci. Moram plavati na Damirjevi ravni. Ne gre mi zato, da bi samo šel na olimpijske igre in bil turist, prvi cilj mi je, da sem v Top16. Najprej je zdaj treba odplavati normo. Sprva sem želel izpustiti evropsko prvenstvo in na ameriškem državnem prvenstvu odplavati normo, a ob poškodbah in na koncu še bolezni, se to ni zgodilo. Če bi nastopil na EP, bi lahko Damir še bolje odplaval, konkurenca bi bila močnejša. Če mu je Adam Peaty pustil osvojiti zlato, mu ga jaz vsekakor ne bi (smeh)," se je pošalil Stevens.

Mladi plavalec je sicer že prevzel nekaj ameriških navad, v deželi countryja je začel poslušati to vrst glasbe: "Pravzaprav res. Imam cimra, ki je prav doma od tam in posluša country. Človek se navadi. Zdaj imam že tudi sam dolgo playlisto s takšno glasbo."

Nastop Stevensa na mladinskem SP leta 2013 (istega leta je bil že peti na 50 metrov prsno v kratkih bazenih, tudi takrat je Dugonjić postal evropski prvak):

"Je naravno zelo hiter. Gre za plavalca, ki je v mladinskih kategorijah tudi za sekundo izboljšal rekorde Damirja Dugonjića," je o mladinskem svetovnem prvaku na 50 metrov prsno že ob koncu leta 2013 za Žurnal dejal trener Roni Pikec.

"Zelo pomembno je, da ima Peter nekoga, ki mu lahko pomaga z nasveti. Ko vidiš nekoga, ki mu je že uspelo, tudi sam veliko lažje verjameš v uspeh," je pomoč, ki jo ima Stevens v Dugonjiću izpostavil Pikec. Ta je omenil še vlogo staršev: "To mu je vsekakor pomagalo. V družini vedo, kako je treba podpirati nekoga, da bi mu uspelo. Starši niso niti preambiciozni niti premalo zainteresirani. Tako kot je najbolj prav."

Komentarjev 1
  • MihaMB 16:27 23.december 2015.

    Samo tisti, ki majo bližnjega, ki se resno ukvarja s plavanjem vedo, kako izjemno garaški šport je to. Zato, vsaka čast Peter in veliko sreče v prihodnje.!!!