Šport
18 ogledov

Durant popeljal ZDA na streho sveta

Slavje novopečenih svetovnih prvakov. (Foto: Reuters)
1/57
Žurnal24 main
Reprezentanca ZDA je postala novi košarkarski svetovni prvak, potem ko je v finalu premagala Turčijo z 81:64. Najkoristnejši igralec turnirja je Kevin Durant. Bečirović najboljši v prostih metih.

Izjemno motivirani Turki s Hedom Türkoglujem ter več kot 15 tisoč glasnimi navijači so bili premalo za izjemnega Kevina Duranta, ki je vnovič dokazal, da je brez konkurence najboljši košarkar svetovnega prvenstva.

Kevin Durant je bil seveda izbran tudi v prvo peterko prvenstva, v kateri so bili še Linas Kleiza (Litva), Luis Scola (Argentina), Miloš Teodosić (Srbija) in Hidayet Türkoglu (Turčija).

Slovenci pa smo lahko ponosni na Sanija Bečirovića, ki ima od vseh košarkarjev najboljši odstotek zadetih prostih metov na turnirju. Od 35 vrženih jih je zadel kar 33, kar je 94,3 odstotka.

Niso mogli blizu
Durant je tako kot v polfinalu proti Litvi začel izjemno. V prvem polčasu je dosegel 20 do ameriških 42 točk. Američani so v prvih dvajsetih minutah dobro ustavili nevarnega Ersana Ilyasovo, ki je dosegel le štiri točke, edini razigrani Turek pa je bil kapetan Türkoglu. Durant in soigralci so ves čas vodili, največ za deset, kolikor je znašala prednost tudi ob glavnem odmoru. Turki so poskušali vse, a niso mogli blizu.

Silovito nadaljevanje
Američani so drugi polčas začeli silovito in se na moč približali zlati kolajni. Prednjačil je kdo drug kot Durant, ki je na hitro zadel dve trojki (skupaj sedem). Z delnim izidom 8:0 so ušli na 18 točk prednosti in se nekajkrat pošteno poigrali z domačini. Ti na začetku tretje četrtine več kot tri minute niso dosegli koša. Ko se je izbrancem selektorja Mika Krzyzewskega odprlo še v protinapadu, je bilo upov domačih konec. Razlika se je povzpela na 20 točk, dvomov ni bilo več. Američani so se zasluženo veselili prvega naslova svetovnega prvaka po letu 1994 (vse odtlej niso igrali niti v finalu). V tekmi za tretje mesto je Litva z 99:88 premagala Srbijo, peto mesto pa so zasedli Argentinci, ki so bili s 86:81 boljši od Špancev. Naslednje svetovno prvenstvo bo čez štiri leta v Španiji.

Svetovno prvenstvo v košarki, finale:

ZDA : Turčija 81:64 (61:48, 42:32, 22:17)
Durant 28, Odom 15, 11 sk.; Türkoglu 16, Erden 9

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.