Šport
42 ogledov

Dva aktualna olimpijska prvaka v Velenju

Martina Ratej EPA
Mednarodni miting v Velenju, ki je največje atletsko tekmovanje v Sloveniji, letos praznuje dvajseto izvedbo. Tokratno tekmovanje, ki sodi v serijo Evropske atletske zveze (EA), bo na sporedu v sredo.

Ob najboljših slovenskih predstavnikih bo na mitingu tekmovala še kopica izjemnih tujcev vključno z dvema olimpijskima zmagovalcema.

Na velenjskem mestnem stadionu, kjer bo tekmovalo okrog 200 atletinj in atletov iz več kot 25 držav, se bo tekmovanje začelo ob 16.15 z metom kladiva za članice s slovensko rekorderko Barbaro Špiler, sledile bodo še nekatere discipline z zgolj slovensko udeležbo in miting za mlajše starostne kategorije, po 19. uri pa bodo na vrsti glavne discipline tekmovanja.

Ob odsotnosti Primoža Kozmusa, ki po poškodbi v tej sezoni še ni tekmoval, bo prvo domače ime Martina Ratej, ki je bila lani druga v skupnem seštevku diamantne lige v metu kopja. Njena največja tekmica za zmago bo Rusinja Marija Abakumova, olimpijska podprvakinja iz Pekinga in svetovna prvakinja iz Daeguja leta 2011, kjer je z 71,99 metra postavila drugi izid vseh časov.

Nastopa aktualnih olimpijskih prvakov

Sandra Perković | Avtor: EPA EPA
Poleg olimpijske, svetovne in evropske prvakinje v metu diska Sandre Perković iz Hrvaške bo nastopil tudi dvakratni olimpijski prvak Poljak Tomasz Majewski, ki je med četverico, ki je letos v suvanju krogle že presegla 20 m. Oba aktualna olimpijska zmagovalca bosta gotovo velik izziv tudi za mlada slovenska atleta Veroniko Domjan, ki je letos na Ptuju postavila slovenski članski rekord (56,31 m), in Blaža Zupančiča, letos najboljšega Slovenca v suvanju krogle.

Ratejeva ima že normo za nastop na svetovnem prvenstvu avgusta v Pekingu, kot tudi Maruša Mišmaš, ki je v soboto v Mariboru nastopila prvič po poškodbi v začetku maja. Na 3000 m zapreke ima Grosupeljčanka najboljši letošnji prijavljeni čas, vendar le slabi dve sekundi boljšega od Etiopijke Buzuayehu Mohamed.

Za ostale najboljše slovenske tekmovalce bo tekma ob velenjskem jezeru lepa priložnost, da izpolnijo letos zelo ostre mednarodne pogoje za nastop na SP. Luka Janežič bo edini Slovenec v glavnem teku na 400 m, kjer bo prvi favorit svetovni dvoranski prvak in trikratni evropski prvak Čeh Pavel Maslak, čeprav ima letos boljši izid Kubanec Radiel Acea.

Žan Rudolf bo imel v teku na 800 m zelo izenačeno in močno tujo konkurenco, ki jo bo vodil Kenijec Edward Kembio Kibet. Ta ima najboljši prijavljeni čas na dva stadionska kroga (1:45,58). Sabina Veit in Maja Mihalinec se bosta pomerili v teku na 200 m, kjer je med prijavljenimi letos pod 23 sekundami tekla Južnoafričanka Justine Palframan. Tina Šutej bo imela v skoku s palico dve tekmici, ki sta bili letos boljši od nje, Švicarko Nicole Büchler in nekdanjo evropsko prvakinjo Čehinjo Jirino Ptačnikovo Svobodovo, lansko svetovno dvoransko podprvakinjo.

Kolaričevi se ni izšlo po željah. (Foto: Gregor Katič) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zelo močna bo tudi zasedba v skoku v daljino, kjer bodo poleg slovenskih tekmovalk na čelu z Nino Kolarič nastopile evropska podprvakinja Srbkinja Ivana Španović, ki bo v Pekingu branila bron s prejšnjega SP v Moskvi, Rusinja Olga Kučerenko, svetovna podprvakinja leta 2011 ter ob kopici tekmovalk z dosežki prek 6,65 m Slovakinja Jana Veldakova.

V zadnji disciplini, ta se bo začela ob 21.40, bosta imela Jan Žumer in Jan Kramberger v teku na 100 m dva južnoafriška tekmeca, ki sta se letos zelo približala meji 10 sekund; Henrica Bruintjiesa (10,06) in Akanija Simbineja (10,08).

"Cilj mitinga, edinega pod okriljem EA, je promocija atletike v Sloveniji, pa tudi predstavitev najboljših slovenskih atletov in atletinj. Ti imajo možnost nastopa v močni mednarodni konkurenci pred domačo publiko, ki jih spodbuja k čim boljšim dosežkom. Želeli smo pripraviti zanimiv in konkurenčen miting, predvsem za naše zastopnike. Tekmo v klubu pripravljamo prostovoljno ob pomoči Atletske zveze Slovenije in velenjske občine," je pojasnil sekretar mitinga Luka Steiner. Tekmovanje ima okrog 100.000 evrov proračuna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.