Šport
63 ogledov

Dva milijona "Indijancev" na ulicah Chicaga

Chicago Blackhawks naslov prvaka parada mesto
1/5
Reuters
Hokejisti Chicago Blackhawks so se z dvonadstropnim avtobusom zapeljali med navijači in jim pokazali nedavno osvojeni Stanleyjev pokal, drugega v zadnjih štirih letih.

Privrženci Chicago Blackhawks so se v vetrovnem mestu udeležili sprejema novih prvakov lige NHL, ki so jih pričakali v Lakeside parku, kjer je ameriški predsednik in velik navijač vseh čikaških ekip, Barack Obama, slavil svojo zgodovinsko zmago na volitvah leta 2008.

Reka rdečih in belih majic se je v prekrasnem sončnem dnevu vlekla vse od Grant Parka do jezera Michigan, da bi pozdravili člane zmagovite ekipe, ki so se med navijači zapeljali na dvonadstropnem avtobusu od dvorane United Center.

Blackhawks, najboljša ekipa rednega dela letos skrajšane lige NHL, so se z zmago nad Boston Bruins v finalu veselili že svojega drugega naslova v zadnjih štirih sezonah. Zaradi slabih izkušenj z bostonskega maratona je bila varnost na najvišjem možnem nivoju, navijačem pa so odsvetovali prihod z nahrbtniki in ostalimi večjimi predmeti.

Dva mlada junaka

S čikaške policije so sporočili, da je parada minila v mirnem vzdušju in brez incidentov. Prišlo naj ne bi niti do ene same aretacije, in čeprav je število prisotnih težko oceniti, se prve ocene gibljejo okrog dveh milijonov ljudi.

Junaka ekipe sta bila tudi v letošnji sezoni mlada Patrick Kane (24 let), hitri strelec, ki je osvojil naslov najkoristnejšega igralca v končnici, in kapetan Jonathan Toews (25). Navijači so z vzkliki "M-V-P" in "Kaner" pozdravili Kanea, ki sicer prihaja iz Buffala v zvezni državi New York.

Hokejist s tradicionalno dolgimi lasmi in čutom za velike zabave med poletnim premorom, zaradi česar se je že znašel v težavah pri klubu, se je navijačem zahvalil, ker "delajo hokej zabaven".

Sin umrlega lastnika vrnil Chicago na zaslone

Kane je nato predal moštveno nagrado vratarju Coreyju Crawfordu, za katerega je sam Kane dejal, da je pravi MVP končnice. Crawford, ki je navduševal na poti do finala, kjer je Chicago izločil tudi Anžeta Kopitarja in njegove aktualne prvake Los Angeles Kings, del sezone ni bil niti prvi vratar moštva.

Drugi naslov v zadnjih štirih letih je nov dokaz ponovnega vstajenja kluba. Eden izmed šestih ustanoviteljev lige je bil še pred šestimi leti eden najslabših klubov ligeki ga je v dvorano prihajalo gledat majhno število ljudi, težko pa so se prebili tudi v program lokalnih televizijskih postaj.

Chicago Blackhawks naslov prvaka parada mesto | Avtor: Reuters Reuters
Leta 2007 je s smrtjo dolgoletnega lastnika Billa Wirtza zavel nov veter. Writza, ki so ga v vetrovnem mestu imeli za skopuha, ki ni dovolil televizijskih prenosov, je več kot uspešno nasledil njegov sin Rocky Wirtz in oživel franšizo.

Pred dvema letoma ni poznal pravil

Na draftu je Chicago jasnovidno izbral Kanea and Toewsa, mlada zvezdnika pa sta nemudoma zablestela. Indijanci so iz leta v leto igrali bolje in v sezoni 2009/10 osvojili naslov prvaka po zmagi nad Philadelphio Flyers.

"Zabavno jih je gledati. So polni energije. Navijači so polni energije. Zdaj zanimajo vse," je za Reuters povedal 25-letni navijač Brad Smeele, ki je s cigaro in rdečo majico z napisom "2013 Stanley Cup Champions" priznal, da pred dvema letoma ni poznal niti pravil, dokler ni začel ekipe redno spremljati s prijateljem.

Zahvala Bostonu v časopisu

Blackhawks so v skrajšanem rednem delu sezone postavili rekord s 24 zaporednimi zmagami, a v končnici le stežka odpravili bližnje sosede in velike rivale Detroit Red Wings po sedmih tekmah.

Kljub občasno nasilnih finalnih tekmah z Bostonom so se Blackhawks s celostranskim oglasom v časopisu Boston Globe zahvalili za gostoljubje in športni duh, ki so ga kosmatinci prikazali na odločilnih tekmah v finalu. Obračuni Chicaga in Bostona so podrli vse rekorde gledanosti, odkar so jo v ZDA začeli meriti leta 1994.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.