Šport
24 ogledov

Dve slovenski zmagi v Ebel

Žurnal24 main
Da obe slovenski ekipi slavita v ligi Ebel, se ne zgodi ravno vsako kolo. V 44. pa se je - oslabljene Jesenice so spravile na kolena Dunaj, Olimpija pa je po podaljšku zmagala v Beljaku.

Oslabljene Acroni Jesenice - manjkali so Mike Bayrack, Eric Werner in Marc Cavosie - so v 44. kolu lige na domačem ledu v boju za končnico z borbeno in organizirano igro zasluženo presenetili Dunajčane, ki se nahajajo v zgornjem delu lestvice.

Lestvica po 44 kolih:

1. KAC Celovec 63
2. Vienna Capitals 57
3. R. B. Salzburg (-1) 56
4. VSV Beljak 51
5. Graz 99ers 48
6. B. W. Linz (-1) 47
7. Medveščak  44
8. T. Olimpija 42
9. A. Jesenice 39

10. Sapa Fehervar 36

Gosti so povedli že v 36. sekundi, ko je po podaji Benoita Grattona prazna vrata zadel Martin Ulmer. Železarji so izenačili ob prvi priložnosti z igralcem več. Po podaji Roberta Saboliča je zgornji kot vrat Adama Hauserja zadel Mitja Robar. Potem so Jeseničani zapravili 22 sekund prednosti dveh igralcev več. Udarni jeseniški napad je poskrbel za prvo vodstvo domačih v 15. minuti. V protinapad je pobegnil Žiga Jeglič, podal do Saboliča, ki je premagal Hauserja.

Druga tretjina se je začela z izključitvijo Anžeta Kuralta. Ko je mlademu napadalcu ostalo še 37 sekund kazni, je kazen za podoben prekršek prejel še Klemen Pretnar. Michal Fikrt je obranil nekaj strelov, nato pa je Gratton zadel za izenačenje, ko se je Kuralt že vrnil na led. Fikrt se je izkazal po strelu Christiana Dolezala, Hauser pa je uspešno posredoval po poskusu Tičarja. Po lepi podaji Marjana Manfrede izza vrat je v 33. minuti z igralcem več zadel Tomi Hafner. V zadnjih minutah srednje tretjine je Jure Dolinšek prejel pet minut ter disciplinsko kazen igre zaradi udarca s palico.

V 45. minuti se je Sabolič sprehodil po napadalni tretjini in s pomočjo palice gostujočega branilca v lobu premagal Hauserja. Sredi zadnje tretjine je prvi strelec lige, Francois Fortier, z igralcem več zadel prečko. Povsem proti koncu rednega dela so Dunajčani želeli rešiti tekmo, Gorenjci pa so z disciplinirano in srčno igro večino njihovih poskusov zaustavili že v nevtralni tretjini. Minuto in dve sekundi pred koncem so gosti dobili zadnjo priložnost ob izključitvi Saboliča. Kevin Gaudet je vzel pol minute odmora in vratarja zamenjal s šestim igralcem v polju. Domača obramba je klonila vsega štiri sekunde pred koncem, ko je Fikrta iz neposredne bližine premagal Philipp Pinter. Jeseničani so ob tem končali zmagoviti niz dunajske ekipe, ki je pred prihodom v Podmežaklo zabeležila pet zmag zapored.

Olimpija, hokej, mustonen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Hokejisti Tilie Olimpije so v Beljaku dosegli zlata vredno zmago, s katero so prekinili črn niz šestih zaporednih porazov. Junak tekme je bil finski napadalec Tomi Mustonen, ki je Ljubljančane v drugi tretjini najprej povedel v vodstvo, po izenačenju pa je v prvi minuti podaljška še postavil končni izid. Z zmago so Ljubljančani zadržali prednost pred Jeseničani, zagrebškemu Medveščaku na sedmem mestu pa se približali na dve točki.

Olimpija, ki je Beljačane ugnala že tretjič zapored, pred zmago v Beljaku pa se zadnjič polnega izkupička veselila 9. januarja, ko je v Tivoliju s 7:0 premagala Linz, je na pot krenila optimistično, predvsem zaradi zadnje zmage v Beljaku. Razpoloženja ni kvarilo niti spoznanje, da zmaji na tekmi ne bodo mogli računati na pomoč obolelih Matta Higginsa, Jeffa Toryja, Kevina Kanteeja in Jureta Kralja ter poškodovanega Igorja Cvetka, za nameček pa se je na tekmi poškodoval še Anže Ropret.

Tekmo so Ljubljančani začeli zelo spodbudno, si v peti minuti priigrali prvo številčno prednost, toda ta prvina jim zadnje čase ne uspeva, kot bi si želeli. Spremembe izida ni bilo, kakor je ni bilo niti po številnih napakah ljubljanske obrambe, ki jo je reševal izvrstni vratar Matija Pintarič. V 20. minuti je domačim ubranil stoodstotno priložnost, kar je dalo krila soigralcem. V razmaku 16 sekund so Beljačani dobili dve kazni, z zvokom sirene pa je z močnim strelom prednost 5-3 izkoristil Mustonen.

V 25. minuti je Eric Pance zadel okvir vrat, po tem pa so na ledu zagospodarili domači hokejisti. V 34. minuti je Greg Kužnik zadel prečko, podobno smolo je imel štiri minute pozneje še Derek Damon. Zatem so se Ljubljančani dvakrat ubranili z igralcem manj na ledu, v 45. minuti pa vendarle prejeli gol. Pozabili so na Nica Toffa, ki mu ni bilo težko izenačiti izida. V 48. minuti je po prodoru z leve strani za las zgrešil Mustonen, a se je Finec v 59. minuti odkupil. Po protinapadu je izkoristil podajo Johna Hughesa in še drugič na tekmi razparal mrežo gostiteljev.

Liga Ebel, 44. kolo:

Acroni Jesenice : Vienna Capitals 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Erman (6), Sabolič (16, 45), Hafner (33); Ulmer (1), Gratton (25), Pinter (60)

VSV Beljak : Tilia Olimpija 1:2 (0:1, 0:0, 1:0; 0:1)*
Toff (45); Mustonen (21, 61)

Red Bull Salzburg : KAC Celovec 2:1 (0:0, 0:1, 1:0; 1:0)*
Black Wings Linz : Medveščak 7:6 (1:3, 2:1, 3:2; 1:0)*
Graz 99ers : Sapa Fehervar 2:3 (0:0, 0:1, 2:1; 0:1)*

* po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.