Šport
24 ogledov

Dvoboj stoletja Mayweatherju

Mayweather Pacquiao Profimedias
Ameriški boksar Floyd Mayweather je novi kralj velterske kategorije.

 V dvoboju stoletja je Američan v Las Vegasu po 12 rundah premagal filipinskega tekmeca Mannyja Pacquiaoja po točkah in se veselil že 48. zmage v karieri, kjer je še nepremagan. Borca sta za dvoboj prejela vsak preko 100 milijonov ameriških dolarjev. 

"Imel je svoje trenutke, a sem bil boljši. Nikakor mu ni uspelo najti rešitve za mojo desnico," je po koncu dejal Mayweather.
 
"Mislil sem, da se bodo sodniki odločili zame. Nič mi ni mogel. Ni pa lahko boksati, ko se nasprotnik nenehno premika po ringu," pa je povedal Pacquiao.
 

Oba boksarja bogastvo povečala za več kot sto milijonov dolarjev

Mayweather je s to zmago zadržal šampionska pasova po verzijah WBC in WBA, Filipincu pa odvzel še naslov prvaka po verziji WBO.
 
Skupni promet omenjenega dvoboja naj bi znašal preko 400 milijonov dolarjev. Mayweather je bogatejši za 140 do 180 milijonov, Pacquiao pa za 100 do 120 milijonov.  
 

Mayweather še brez poraza

Osemintridesetletni Američan ima zdaj na računu 48 zmag, pravi, da bo septembra lovil že 49., potem pa bo boksarske rokavice obesil na klin. V tokratnem dvoboju je do izraza prišla njegova telesna višina, Filipinec je imel namreč precej težav nasprotnika doseči.
Mayweather Pacquiao | Avtor: Profimedias Profimedias
 
Že prve tri runde so pripadle Mayweatherju, ki je na koncu dvoboj dobil po soglasni sodniški odločitvi z izidom 118:110, 116:112 in 116:112. Dve leti mlajši Pacquiao je utrpel šesti poraz v 57 dvobojih, dvakrat je doslej boksal neodločeno.
 

"To ni bil dvoboj stoletja"

Boksarski svet dvoboja ni označil za poslastico, bil je veliko preveč statičen, videlo se je, da bo Američan boksal predvsem taktično na rezultat. A je bilo srečanje marketinški zalogaj, s čimer si je dogodek prislužil naziv "dvoboj stoletja".

V štirih različnih kategorijah je Mayweather doslej osvojil deset naslovov prvakov, zdaj je najboljši po treh različnih verzijah. 48 dvobojev in prav toliko zmag krasi njegovo statistiko, pogodbo z agencijo Showtime ima še za en dvoboj, potem pravi, da se bo upokojil. Z morebitno 49. zmago bi se v številu teh izenačil z legendarnim Rockyjem Marcianom.

Mayweather Pacquiao | Avtor: Profimedias Profimedias

"Najprej bi se rad za zmago zahvalil bogu. Hvala vsem navijačem, ki so prišli v Las Vegas in kapo dol pred Mannyjem Pacquiaojem. Ni me pogosto zadel, boksal sem pametno. Je zelo trdoživ nasprotnik. Pogodbo z agencijo Showtime imam še za en dvoboj, ki bo septembra. Ko se bodo pisale zgodovinske knjige, boste videli, da se je čakanje na ta dvoboj izplačalo," je po zmagi povedal Mayweather.

Pacquiao, ki je bil neposredno po dvoboju prepričan, da je zmagal, pa je povedal: "Bil je dober dvoboj. Pogosto sem ga zadel in mislim, da sem zmagal. Dobro se je premikal, ni stal na mestu. Mislil sem, da sem v prednosti, zato proti koncu dvoboja nisem več toliko napadal."

Pacquiao je športni ponos Filipinov in prvi boksar na svetu, ki je postal svetovni prvak v kar osmih različnih težnostnih kategorijah. Že peto leto je predstavnik ljudstva v filipinskem parlamentu, hkrati je častnik filipinske vojske. Posnel je 11 filmov, 20 dokumentarcev in tri glasbene albume. Na OI 2008 v Pekingu je bil nosilec filipinske zastave na odprtju iger, na katerih sicer ni sodeloval. Po borbi ni skrival razočaranja nad sodniško odločitvijo, saj je bil prepričan v svojo zmago.

Okoli ringa polno zvezdniške smetane

Boksarski spektakel v Las Vegasu je požel tudi ogromno zanimanja medijev. Prireditelji so prejeli kar 18.000 zahtevkov novinarjev za akreditacije, odobrili so jih 1500.

V dvorani MGM Grand hotela je bilo kot na podelitvi oskarjev polno zvezdnikov. Iz prvih vrst so dvoboj med drugim spremljali hollywoodski zvezdniki Clint Eastwood, Robert De Niro, Denzel Washington, Ben Affleck, Bradley Cooper in Mark Wahlberg, legende lige NBA Michael Jordan, Magic Johnson, Charles Barkley in Reggie Miller, zvezda ameriškega nogometa ekipe New England Patriots Tom Brady, teniški igralec Andre Agassi s soprogo Steffi Graf, nekdanji svetovni boksarski prvaki Mike Tyson, Evander Holyfield in Sugar Ray Leonard, pevec Sting, reper Jay Zi s soprogo Beyonce, P. Diddy ...

Za vstopnice je bilo potrebno odšteti od 1500 dolarjev naprej, na črnem trgu je bilo zanje potrebno odšteti več 10.000 dolarjev, dvorana MGM s 16.800 sedeži je bila razprodana. 

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.