Šport
27 ogledov

Dvoboj stoletja v znamenju milijonov

mayweather pacquiao EPA
Le še en dan je do boksarskega spektakla v slovitem hotelu MGM v Las Vegasu, kjer se bosta v noči na nedeljo za naslov svetovnega prvaka po verzijah WBC, WBO in WBA v velterski kategoriji pomerila Floyd Mayweather in Manny Pacquiao.

Boksarski svet že nestrpno pričakuje omenjeni spektakel, poimenovan tudi superdvoboj oziroma dvoboj stoletja. Osemintridesetletni Mayweather, ki je v karieri dobil prav vseh 47 profesionalnih dvobojev, je svetovni prvak po verzijah WBA in WBA. Dvajset mesecev mlajši Pacquiao, ki je v 63 nastopih izgubil petkrat, pa je svetovni prvak po verziji WBO.

Dogovor o dvoboju ni le finančno najmočnejša boksarska tekma v zgodovini. Z dogovorom se je namreč končalo tudi petletno obdobje govoric, obtožb, izzivov in drugih prigod pri dogovarjanju o dvoboju, za katerega sta oba tabora dolgo trdila, da sta takoj za, a da se tekmec soočenju v ringu izmika.

Osupljive so tudi številke o prodaji nekaj več kot 15.000 vstopnic. Prireditelji bodo zanje iztržili 74 milijonov dolarjev oziroma 68 milijonov evrov. To je kar 54 dolarskih milijonov več, kot je znašal doslej največji izkupiček, tudi pri tem pa je bil vpleten Mayweather, ko se je septembra 2013 pomeril z Mehičanom Canelom Alvarezom.

Dvorana MGM bo sicer sprejela 16.800 gledalcev, za vstopnice je bilo potrebno odšteti med 1000 in 10.000 ameriških dolarjev, po 10 dolarjev so prodajali tudi ogled uradnega tehtanja borcev. A prihodki od prodanih vstopnic bodo v končnem proračunu dvoboja imeli celo manjši delež, saj boksarski strokovnjaki ocenjujejo, da se bo pred, med in po dvoboju "obrnilo" kar 400 milijonov zelencev.

Velik kos pogače predstavljajo še prihodki od prodaje televizijskih pravic. Zgolj v Kanadi in ZDA naj bi prenos namreč pritegnil kar tri milijone gledalcev, ki so pripravljeni plačati po 100 dolarjev, že ti pa bodo v proračun dvoboja prinesli še 300 milijonov dolarjev. Pravice prenosov v drugih državah pa bodo navrgle še dodatnih 35 milijonov, od tega deset na Filipinih, kjer velja Pacquiao za narodnega junaka.

mgm pacquiao mayweather | Avtor: EPA EPA

Dvoboj nasprotujočih si stilov in življenjskih prepričanj

Vsekakor pa sta glavna akterja vsega tega cirkusa oba boksarja. Medtem ko je Mayweather razuzdan, ostaja vsaj Pacman nekoliko bolj ljudski. Američan že navzven kaže svojo aroganco, razkazuje denar in bogastvo, njegovega očeta Floyda starejšega njegov način življenja prav skrbi, saj se zaveda, da "kdor ne nadzira svojega denarja, hitro ostane brez".

Mayweather samega sebe naziva z vzdevkom "Money man", v garaži se ponaša z 18 luksuznimi avtomobili, po reviji Forbes velja za enega najbogatejših športnikov na svetu. Poleg tega ga bremeni precej obtožnic zaradi nasilja nad ženskami, v javnosti pa ga zmeraj obkroža deset varnostnikov. Samo lani je proti Canelu Alvarezu v žep pospravil 105 milijonov dolarjev.

Povsem drugačen je Pacquiao. Filipinec, ki ga idealizira na milijone rojakov, prebivalcev obubožane države. Je narodna ikona, nacionalni simbol in živ dokaz, da lahko s trdim delom uspeš, tudi če si iz najrevnejšega kotička sveta. Je član parlamenta, krščanski pridigar, košarkarski trener in obraz s TV ekranov za oglaševanje mikrofonov, pic, piva in avtomobilov. Znan je po skromnem življenju, dobrodelnosti in odprtega srca ter denarnice do soljudi, ki potrebujejo pomoč.

Dvoboj stoletja bo torej tudi dvoboj dveh različnih svetov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.