Šport
1 ogledov

Dvojni četverec brez možnosti za finale

bled veslanje sp 2011 Reuters
Slovenija na veslaškem svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Čungdžuju ne bo imela finalista.

Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec so v današnjem polfinalu zasedli peto mesto in bodo nastopili v finalu B. Lahki skifist Rajko Hrvat je v tekmah za razvrstitev v svoji skupini osvojil tretje mesto in se uvrstil v finale C.

Načrt dvojnega četverca se je izjalovil že na prvi polovici dirke. Ukrajinci so se izstrelili s starta in celo povedli pred favorizirano hrvaško posadko, zmagovalko dveh svetovnih pokalov v sezoni. Slovenci so sledili, a niso zmogli visokega ritma ter začeli boj z Estonijo, Rusijo in Kanado za tretje mesto, ki vodi v finale.

A že pred polovico tekme so močno pospešili tudi Estonci, lani četrti na olimpijskih igrah, ki so dohiteli Ukrajince. Nato sta se oblikovali dve skupini in jasno je bilo, kdo so finalisti letošnjega prvenstva. Slovenija je morala v končnici v drugi skupini kljub dobremu zaključku predse spustiti še čoln Rusije in se uvrstila v sobotni mali finale. Iz drugega polfinala so se v veliki finale uvrstile posadke Nemčije, Velike Britanije in nekoliko presenetljivo Švice.

Uvrstitev v B finale realna

"Naš načrt je bil, da se poskušamo držati Ukrajincev, da jim ne pustimo preveč naprej in da jih nato poskusimo v zaključku tekme prehiteti. Žal se je tekma obrnila tako, da jim že prvih 500 metrov nismo mogli slediti, saj so nepričakovano hitro potegnili s Hrvati. V tistem delu so bili z nami še Estonci, ki so se potem tudi kvalificirali, ampak čez sredino z njimi nismo mogli potegniti, saj so imeli drugačno taktiko. Zaostanek na koncu bi lahko bil manjši, če bi imel ob sebi posadko, s katero bi se lahko borili. Občutki po tekmi so mešani. Nastop je bil po mojem mnenju soliden, ampak mislim, da nismo pokazali vsega in bi bili glede na dosežen čas sposobni iz sebe iztisniti še kakšno sekundo," je tekmo opisal Markovc.

"Uvrstitev v finale B je precej realna. Imeli smo sicer višje ambicije, kar je pravzaprav logično, če si v polfinalu. V planu smo imeli, da nas poskušajo Ukrajinci nekako vleči, a se to ni dalo izvesti. Generalno gledano je bil rezultat kljub vsemu kar optimalen, eventualno bi lahko prehiteli Rusijo, ampak to ne bi bilo ključno za A finale. Moram priznati, da sem s fanti kar zadovoljen. Tekma je bila nekoliko slabša od repasaža, vendar bi tudi s tisto bil razplet enak," pa je dodal slovenski strateg Miloš Janša.

Lahki skifist Rajko Hrvat je danes nastopil v tekmi za finale C in bil tretji. Zaostal je za predstavnikoma Grčije in Gvatemale. Nov nastop ga čaka že v petek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.