Šport
11 ogledov

Ecclestone vztrajal in dosegel svoje

bernie ecclestone EPA
Format kvalifikacij pred dirko za VN Bahrajna bo enak kot na uvodni dirki v Avstraliji, čeprav so moštva dosegla dogovor, da bodo kvalifikacije v nadaljevanju sezone potekale po starem.

Čeprav so se dirkači formule 1 strinjali, da nov kvalifikacijski sistem, ki so ga uvedli za prvo dirko sezone v Avstraliji, ni bil najboljša zamisel, bo verjetno ostal vsaj še na naslednji dirki v Bahrajnu. Moštva v tekmovanju so sicer dosegla dogovor, da bodo kvalifikacije potekale po starem, a sprememba še ne bo takojšnja.

Z novim sistemom kvalifikacij so želeli poskrbeti za več dogajanja na stezi, zato so uvedli sistem na izpadanje. Vsakih 90 sekund naj bi odpadel najslabši dirkač v tistem trenutku, poleg tega je ob njegovem imenu takrat rdeče obarvana ura odštevala 90 sekund, kolikor je imel še na voljo za izboljšavo časa.

V praksi se je izkazalo, da ura odšteva v prazno, dvobojev na stezi ni bilo: ekipe in dirkači so bili zadovoljni s časi, doseženimi v prvem delu, ocenili so, da startnih mest bistveno ne bodo mogli izboljšati, zato so se raje določili za varčevanje s pnevmatikami, dirkači, ki so se uvrstili v zadnji del kvalifikacij, pa so že pet minut pred iztekom časa zapustili dirkalnike, na stezo pa ni zapeljal nihče več.

Celo Bernie Ecclestone, vodja formule 1, je takoj po prvi dirki dejal, da je bil poskus polom, pa čeprav je bil sam med najbolj vnetimi pobudniki sprememb. Tudi zato so se vodje moštev formule 1 še pred dirko v Melbournu sestali in se dogovorili za vrnitev k starim pravilom, spremembo bi sicer morala še potrditi krovna zveza Fia.

Portal autosport.com pa poroča, da spremembe le še ne bodo takojšnje. Ecclestone si je premislil, šele po dirki v Bahrajnu bodo namreč naredili celotno analizo, v kateri bodo ugotavljali, ali je sprememba oziroma vrnitev k staremu sistemu upravičena. "Naredili bodo, kot sem predlagal, ostajamo pri tem sistemu. Po Bahrajnu pa bomo natančno pogledali zadeve in ugotavljali, kaj narediti," je dejal Eccelstone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.