Šport
67 ogledov

Eden najbolj brutalnih športov prekinjen zaradi pretepa

calcio storico, Firence
1/16
EPA
Sredi junija v Firencah poteka eden najbolj grobih športov na svetu. Včerajšnja tekmo je prekinila policija zaradi pretepa med igralci.

V Firencah bodo do 24. junija potekali dvoboji v športu, ki se imenuje calcio storico (zgodovinski nogomet). Gre za enega najbolj grobih športov, mnogi pravijo, da gre za mešanico med nogometom in borbami MMA. Zato ni niti čudno, da je bila včerajšnja tekma prekinjena zaradi pretepa med igralci, na slovitem trgu Piazza Santa Croce v Firencah je morala razgreteže ločevati policija.

Pri calcio storico se z velikim številom pravil sicer ne morejo pohvaliti. Cilj igre je, da ekipa na vse možne načine pošlje žogo v nasprotnikov gol in doseže caccia (gol). Pri tem lahko igralci uporabljajo roke, noge, dovoljeni so udarci s pestjo, s komolci, davljenje tekmeca in udarjanje nasprotnika z glavo. Šport tako ni ravno za tiste, ki se bojijo pogleda na kri. Le en igralec lahko sicer zaustavlja enega tekmeca.

calcio storico, Firence | Avtor: EPA EPA

Začetek v 16. stoletju

Calcio storico se je sicer pojavil leta 1580in se je sprva imenoval “Giuoco del calcio Fiorentino”. Za njegov pojav je zaslužen vplivni grof Giovanni de’Bardi, prijatelj vseprisotne florentinske družine Medici. Gre za boj med štirimi četrtmi Firenc, vsako zastopa 27 igralcev: Santa Croce – Azzurri (modri), Santo Spirito – Bianchi (beli), Santa Maria Novella – Rossi (rdeči) in San Giovanni – Verdi (zeleni). Igralci še zdaj nosijo kostume iz 16. stoletja, vsaka četrt pa ponosno navija za svoje može.

Zanimanje je sčasoma sicer zbledelo, šport pa je bil obujen med fašistično diktaturo Benita Mussolinija, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja želel dvigniti nacionalno pripadnost Italijanov. Četrtega maja 1930 je bila tako odigrana nova tekma, zadnja pred tem je bila uradno zabeležena leta 1739. Med tema obdobjema se je šport sicer igral na ulicah, večje pozornosti pa ni požel.

calcio storico, Firence | Avtor: EPA EPA

Štiri četrti, eno srce

Na tekmah so se v pretklosti reševale tudi nekatere osebne zamere, leta 1977 je eden od igralcev svojemu nasprotniku v privatnem življenju na dvoboju odgriznil uho. Leta 2014 je moral župan Firenc Dario Nardellaodpovedati finale, saj je grozilo, da se bo nasilje razširilo po ulicah mesta.

V Firencah sicer pravijo, da 'imajo štiri četrti, a eno vijoličasto srce'. Ljubezen do vijoličaste Fiorentine je namreč živa pri vseh igralcih calcia storica. To je bilo opazno tudi v nedeljo, ko si je dvoboj med belimi in modrimi ogledala legenda nogometnega kluba Fiorentine - Gabriel Batistuta. Argentinec je prejel veličasten sprejem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.