Šport
75 ogledov

Edina serviserka na elitnem nivoju

ilka štuhec sp vail 2015 EPA
Darja Črnko, mama Ilke Štuhec, je edina ženska, ki se ukvarja s pripravo smuči na elitni ravni.

Delo smučarskega tehnika sicer v javnosti ni toliko opevano, vendar veliko pripomore k dobremu smučanju. Včasih pa dobro pripravljene smuči celo odločajo, kdo bo v cilj prismučal prvi in kdo zadnji.

Serviserko smuči je posla priučil njen oče, sama pa je med moško družbo tehnikov prinesla nekaj novega in svežega. "Servisiranje smuči je moški svet, toda jaz doprinesem žensko noto. To je v mojih rokah, kot gojenje rož," je za New York Times povedala mama Štuhčeve.

Delo serviserja ni hvaležno, saj se njihove delovne rutine po navadi odvijajo od pete ure popoldne pa vse do polnoči. Med treningi pa svojim smučarjem vsako jutro pred vožnjo smuči spet pripravijo. Vsak izmed tehnikov pa meni, da ima razvito posebno formulo, ki njihovim smučarjem ponuja najbolje pripravljene smuči. Delovne površine so sicer ena ob drugi, vendar so privatne in velikokrat zaprte z vseh strani in brez oken iz strahu pred krajo skrivnostnega preparata.

Trenerka, serviserka, fizioterapevtka

Črnkova je delo serviserke smuči začela leta 2009, ko se je Štuhčeva odločila za bolj samostojno kariero v smučanju. Njena mama pa takrat ni prevzela samo dela serviserke. Postala je tudi hčerkina trenerka, fizioterapevtka, voznica in potovalna agentka.

Prva serviserka je dejala, da so jo tehniki sprva gledali postrani, vendar so jo po prvi boljši uvrstitvi Štuhčeve leta 2009 (uvrstila se je med prvih 10) z veseljem sprejeli medse. "Sem ženska, vendar sem očitno vedela, kaj delam," je dodala Črnkova.

Po dolgih šestih letih je delovni prostor prve serviserke smuči na elitni ravni nenehoma napolnjen s kolegi, ki pridejo na pogovor o zapiskih in opažanjih na tekmi. Velikokrat govorijo tudi o vremenu, ki je zanje še kako pomembno. Vendar pa svoje skrivne formule pri pripravi smuči držijo zase.

Štuhčeva (7. mesto) ni povsem zadovoljna

"S smukom nisem v celoti zadovoljna, nekatere dele bi lahko še bolje prevozila. Želela sem imeti višjo linijo pri rezervnem startu superveleslaloma. Pred tretjim merjenjem časa sta mi smučki udarili druga ob drugo in sem skoraj padla, vendar sem se nekako ujela. Tudi do naslednjega merjenja časa sem mislila, da bom prišla višje, kot sem. Uspelo pa mi je nesti od tam naprej dovolj hitrosti in se je izšlo. Še vedno pa sem bila po smuku komaj šesta, nisem bila prva," je bila po smuku samokritična Štuhčeva, čeprav je bila tedaj mesto pred domačinko Lindsey Vonn, tekmovalko z največ zmagami v zgodovini svetovnega pokala.

"S slalomom prav tako nisem povsem zadovoljna. Že na začetku sem naredila napako, ki me je stala višje uvrstitve. Vesela pa sem doseženega in prav škoda, da se mi ni vse 'poklopilo'. V veleslalomu si želim podoben nastop, brez napake, in upam na čim boljši izid. Veleslalomska forma je dobra, potrebujem pa počitek, saj sem tu nastopila že na številnih treningih in tekmah in tudi kombinacija je trajala zelo dolgo," je pojasnila Štajerka.

Komentarjev 3
  • dragec 17:55 10.februar 2015.

    BRAVO, Popi

  • BenX 17:31 10.februar 2015.

    alpsko smucanje? kdo te??

  • Papaja Popi 13:51 10.februar 2015.

    Tudi druge naše smučarke in smučarji so odlični in dobivajo medalje ne samo Tina.Vse čestitke ostalim, ki se trudijo.