Šport
44 ogledov

Edwards: od umobolnice do filma

Eddie Edwards je ohranil svoj večni nasmešek. (Foto: Anže Petkovšek)
1/2
Žurnal24 main
Kar pomeni jamajška ekipa pri bobu, to je Eddie Edwards - The Eagle (Orel) za skoke. Prvi Britanec, ki se je začel ukvarjati z njimi. Kot zmagovalec se je počutil tudi, ko je bil zadnji na olimpijskih igrah.

Eddie Edwards. V osemdesetih je bil prava maskota smučarskih skokov. Prva oseba iz Velike Britanije, ki se je ukvarjala s tem športom. Znan je bil po pristajanju na "puklu" skakalnic, slavnih velikanskih očalih, ki so mu blažila kratkovidnost, in večnem nasmehu. Ta mu je ostal še danes.

"Kar prijelo me je, da bi si znova nadel smuči. Vedno sem si želel leteti. Največja skakalnica, na kateri sem skočil, je bila 145- ali 150-metrska," je v Planici, nad katero je seveda navdušen, dejal Edwards, ki se je sicer najprej spoznal z alpskim smučanjem: "Kariero sem začel, ko smo šli smučat s šolo. Tedaj sem se ukvarjal še z alpskim smučanjem – slalomom in veleslalomom. Veliko Britanijo sem zastopal tudi na mednarodnih tekmah v superveleslalomu in smuku. Nato pa mi je zmanjkalo denarja … Videl sem, da Velika Britanija še ni imela nobenega skakalca in sem poskusil. To je bil začetek Eddieja – Orla."

 

Vrhunec njegove kariere … "Olimpijske igre v Calgaryju, prav gotovo. Zame je bila zlata kolajna dosežena že s tem, ko sem se uvrstil nanje. Veste, prej sem spal v avtu, na Finskem tudi v umobolnici, vendar sem se kljub mizernim pogojem vseeno zavihtel na olimpijske igre. Seveda sem si dobro zapomnil tudi tekme v Obesrtdorfu, Planici, v Nemčiji, na Norveškem … Zelo sem vesel, da sem bil del skakalne karavane." Pa čeprav je bil na obeh olimpijskih skakalnicah zadnji izmed vseh tekmovalcev, a je postavil britanski rekord s 73,5 metra. Po Calgaryju se je skakalno upokojil, nato pa čez nekaj let dobil zelo dobrega sponzorja. Trenirati je začel v ZDA in na Finskem ter tako tekmovalno kariero končal leta 1997, ko se mu je uspelo uvrstiti na olimpijske igre v Naganu.

S svojo simpatičnostjo je vzbudil zanimanje medijev, ki jih privlači še danes. Kot komentator sodeluje na televiziji, radiu, izvaja motivacijske govore in se ukvarja tudi z gradbeništvom. O njegovem življenju pa bodo snemali celo film! "Letos naj bi stekel tudi projekt snemanja filma o mojem življenju. Igra me rdečelasi fant iz filma o Harryju Potterju (Ruper Grint, op. a.). Verjetno bom sodeloval tudi v pripravi olimpijskih iger 2012," je sklenil dobrodušni Orel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.