Šport
17 ogledov

Eksperiment uspel

Euro 2016, Francija, Islandija EPA
Pred letošnjim evropskim prvenstvom so se porajala številna vprašanja in dvomi, slab teden pred koncem EP in po odigranih 48 od skupno 51 tekem je prvenstvo že ponudilo prve odgovore.

Evropska nogometna zveza (UEFA) skupaj z gostitelji Francozi gosti prvo evropsko nogometno prvenstvo, na katerem sodeluje 24 reprezentanc. Sam koncept prvenstva je pokazal, da ima širjenje smisel tudi zaradi siceršnjih "outsiderjev", ki lahko presenečajo, tokrat sta bila to Islandija in Wales, pa tudi Madžarska. Sam vrhunec še sledi, na srečo gostiteljev, vsaj do četrtka, tudi z domačo reprezentanco.

Ne glede na končni izkupiček so Francozi zadovoljni vsaj v gospodarskem smislu. Evropska nogometna zveza, predvsem pa tuji turisti, naj bi državi prinesli 1,3 milijarde svežega kapitala iz tujine. Gostinci, hotelirji in trgovci so bili doslej z obiskom in zaslužkom zadovoljni, pravi državni sekretar za šport Thierry Braillard. Seveda je treba upoštevati visoka sredstva za varnost med EP, neuradno naj bi Francijo to stalo 1,7 milijarde, a ta sredstva bi država porabila tudi ob slabšem obisku.

Manj zadovoljiva je sociološka slika. Pred prvenstvom je veljalo prepričanje, da bodo Francozi z EP dokončno pozabili novembrske teroristične napade v Parizu. A pravega ljudskega rajanja doslej po francoskih ulicah še ni bilo, dodatno pa je varnostna vprašanja razplamtelo divjanje ruskih in angleških navijačev ob uvodu EP v Marseillu. Zdaj je pomembno, da prvenstvo do konca mine brez terorističnega napada. Dobra varnost in zadovoljni navijači bodo pomembni namreč tudi pri kandidaturi Pariza za olimpijske igre 2024.

Ekipa, ne posamezniki

Po tekmovalni plati je eksperiment s 24 ekipami uspel. Kritike o prevelikem številu ekip na EP in nezanimivosti prvenstva so po uvodu EP hitro potihnile. V prvem delu so bili presenečenje predvsem outsiderji, ki so želi simpatije širom Evrope. Težko je sicer govoriti o napredku nogometa v tehničnem in taktičnem smislu, vsekakor pa je moč trditi, da so primat dokončno prevzele ekipe in da bi na EP težko izpostavili posameznika, ki s svojim znanjem lahko zagotavlja odločitev na tekmi.

Tudi Šved Zlatan Ibrahimović, Valižan Gareth Bale, Portugalec Cristiano Ronaldo in Anglež Wayne Rooney, ki so jim posamezni mediji namenjali odločilne vloge, so bili na EP le del ekipe.
Res je tudi, da so tekme med nogometnimi velesilami in manj močnimi ekipami občasno postregle z neatraktivnim napadanjem enih in branjenjem drugih. Manj lepih akcij pa so nogometaši vendarle prikrili s strelskim učinkom, saj so v povprečju dosegli po 2,15 gola na tekmo.

Čeferin po prvenstvu v boj

Analiza s strani Evropske nogometne zveze še ni narejena, vsekakor pa je bilo EP dobra in pozitivna sprememba v organizacijskem in medijskem smislu. Vsi zapleti v zvezi s suspenzom nekdanjega predsednika te organizacije Francoza Michela Platinija, reorganizacijo in izborom novega predsednika so bili vsaj začasno nepomembno medijsko gradivo. Po prvenstvu in volitev 14. septembra, eden od favoritov je tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin, pa se bodo v volilnem boju peresa spet ogrela za to temo.

Glavni tekmec Čeferina je po zdajšnjih podatkih 69-letni Nizozemec Michael van Praag, ki velja za favorita "zahodne nogometne Evrope". V ozadju pa so seveda tudi posamezni interesi zvez, ki v luči kandidatur za evropska prvenstva in svoje dolgoročne klubske in reprezentančne cilje razmišljajo o enem in drugem kandidatu. A ta vprašanja bodo zveze začele reševati v prihodnjih dneh in tednih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.