Šport
2 ogledov

En finale in dva slovenska polfinala

anja čarman 2009 EPA
Stebri slovenske plavalne reprezentance so uvodni dan na plavalnem EP v Debrecenu naloge v predtekmovanju opravili po pričakovanjih. Anja Klinar se je s petim dosežkom uvrstila v popoldanski finale na 400 mešano, Damir Dugonjić z drugim na 100 prsno in Anja Čarman s četrtim na 200 hrbtno pa v polfinale.

Prva finalistka iz slovenskega tabora je Anja Klinar, ki kljub petemu jutranjemu dosežku ni bila prešerne volje. "Bilo je solidno, a zelo težko. Upam, da bom popoldan lahko popravila izid. Že zdaj sem pričakovala več. Če to tekmo primerjam z zadnjim prvenstvom v Budimpešti, mi je bilo tam mnogo laže zjutraj plavati 4:40 kot danes tukaj 4:41. Upam, da se bom sprostila in popoldan ta dosežek popravila," je napovedala Jeseničanka, ki si je za osnovni cilj izbrala predvsem boljši dosežek.

Na 100 prsno je nastopila četverica Slovencev. Ob Damirju Dugonjiću, ki ga je prehitel le Izraelec Imri Ganieo, je Matjaž Markič osvojil 30. mesto, Emil Tahirovič 32. in Robi Vovk 43. "Prvi start je mimo. Vesel sem, da sem se prebil v polfinale, saj je prvi start res najtežji, nimaš občutka, koliko plavaš, koliko plavajo drugi. Sem zadovoljen, izid ni nekaj ekstra, a zdaj sem plaval za pofinale, popoldan bo za finale treba plavati še hitreje in to je moj cilj," pa je po tekmi povedal Dugonjić, ki je imel še dan pred tekmo težave zaradi trebušne gripe, v vodi pa je dokazal, da tudi nekatere napovedi o boju za medaljo v tej disciplini niso nerealne.

Drugačne volje je bil predvsem Markič, ki se je prav tako želel prebiti med najboljših 16 in popoldan napadati olimpijsko normo, a je Koprčan po zelo hitri prvi polovici v drugem delu popustil in bil daleč za lastnimi željami. "Že po startu sem zakopal in po treh zavesljajih vedel, da to ne bo nič. Voda mi je kar uhajala z roke, ko sem hotel plavati malo hitreje," je občutke opisal Markič. S testom na 50 prsno je bil zadovoljen Tahirovič, Vovku ki si je prav tako želel več, pa je bolezen tik pred EP vzela preveč moči za dober nastop.

Pri Anji Čarman je bila ob nastopu v ospredju poškodba leve rame, ki je zdržala jutranji napor. Z 2:12,55 je plavalka kranjskega Triglava dokazala, da bo popoldan v polfinalu lahko lovila olimpijsko normo A – 2:10,84, ki se ji je letos na mitingu v Berlinu že približala na dve stotinki sekunde. "Kot sem si mislila, v tem adrenalinu niti nisem čutila rame, saj bo zdržala. Mora ..." je povedala tekmovalka, ki je bila tukaj leta 2007 v tej disciplini že evropska prvakinja, a takrat v 25-metrskem bazenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.