Šport
10 ogledov

Enajsto etapo dobil Arvesen

Kurt Arvesen (na sredini) je dobil boj ubežnikov v enajsti etapi. Žurnal24 main
Kolesarska Dirka po Franciji se je po dnevu premora nadaljevala z zahtevno enajsto etapo. Zmagovalca je odločil sprint ubežnikov, ki ga je dobil Norvežan Kurt Atle Arvesen.
 

Dirka po Franciji, 11. etapa

1. K.-A. Arvesen (NOR, CSC-Saxo Bank) 3:58:13
2. M. Elmiger (ŠVI, AG2R La Mondiale)
3. A. Ballan (ITA, Lampre) oba isti čas
36. T. Valjavec (SLO, AG2r La Mondiale) +14:51

Po dnevu odmora se je nadaljevala kolesarska Dirka po Franciji. Zahtevno enajsto etapo, ki sicer ni ena izmed najtežjih gorskih etap, je odločil sprint ubežnikov, ki ga je dobil Norvežan Kurt Atle Arvesen . Kolesar moštva CSC-Saxo Bank, sicer norveški državni prvak, je imel v zaključku več moči od Švicarja Martina Elmingerja , moštvenega kolega Tadeja Valjavca pri AG2r, in Italijana Alessandra Ballana . Glavnina, v kateri je bil Tadej Valjavec , bo zaostala približno 15 minut, v skupnem seštevku pa večjih sprememb ne bo. Še naprej bo rumeno majico vodilnega nosil Avstralec Cadel Evans (Silence-Lotto). "Pričakujem mirno etapo. Ne verjamem, da bi kdo od konkurentov napadal. Na svoj račun bi lahko prišli ubežniki ali pa bo prišlo do sprinta," je pred etapo, ki je sicer vsebovala tri vzpone, dva tretje kategorije in enega prve kategorije, razmišljal vodilni Evans. In ni se zmotil. Edini resnejši napad v glavnini je uprizoril Španec Oscar Pereiro , zmagovalec dirke leta 2006, toda večje prednosti si ni priboril, na koncu pa so ga konkurenti tudi ujeli.


Cadel Evans je obdržal rumeno majico vodilnega. © Reuters

 
Glavnina je za razliko od etap prvega tedna tokrat pokazala več usmiljenja in 12 kolesarjem vendarle dopustila pobeg. Seveda je to storila, ker v ubežni skupini ni bilo kolesarjev, nevarnih za skupni vrstni red. Ubežniki so priložnost zagrabili z odprtimi rokami. S složno vožnjo so si prikolesarili veliko prednost, ki je znašala že 16 minut, boj za zmago pa se je začel v zadnjih treh kilometrih, potem ko so odbili napad domačega kolesarja Amaela Moinarda (Cofidis). Napadalni Francozi, ki so letos še brez zmage, so tako spet ostali brez uspeha. Dva kilometra pred ciljem so tako v boju za zmago ostali le še štirje kolesarji. Zadnji metri so postregli z izenačenim bojem, fotofiniš pa je za zmagovalca določil Norvežana Arvesena. "Tour je največja dirka na svetu in dobiti etapo na njem je velika čast. O zmagi tukaj sem sanjal že od svojega prvega nastopa, leta 2005 sem bil že blizu, saj sem bil v eni izmed etap drugi, tokrat pa mi je vendarle uspelo. Za to so zaslužne moje močne noge v zadnjih kilometrih," je bil na cilju zadovoljen Arvesen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.