Šport
1286 ogledov

Enemu največjih vseh časov prepovedali udeležbo

Abdulrašid Sadulajev Epa
Dvakratni olimpijski prvak v rokoborbi ni izpolnil kriterijev za udeležbo v olimpijskih kvalifikacijah pod nevtralnimi simboli.

Dvakratni olimpijski prvak v rokoborbi Abdulrašid Sadulajev iz Rusije ne bo smel nastopiti na prihajajočih kvalifikacijah za poletne igre v Parizu. Razlog je njegova podpora ruski agresiji na Ukrajino ter povezave z moskovskim klubom Dinamo, ki naj bi bil blizu ruski varnostno-obveščevalni službi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svetovna rokoborska zveza (UWW) s sedežem v kraju Corsier-sur-Vevey v Švici je danes sporočila, da je odločitev sprejela komisija, ki določa, ali lahko Rusi in Belorusi tekmujejo na kvalifikacijskih turnirjih za poletne OI v Parizu v skladu z merili, ki jih je določil Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Pariz, olimpijske igre Oi 2024 Šport Blišč in beda v Parizu, ki jima bodo priča tudi športniki

"Sadulajeva smo razglasili za neupravičenega do nastopa v kvalifikacijah, potem ko je komisija našla nove informacije o njegovi podpori ukrajinsko-ruski vojni ter ob dejstvu, da je še vedno uradno član kluba Dinamo," so sporočili iz mednarodne federacije.

Sadulajev je naslov olimpijskega prvaka v rokoborbi prostega sloga osvojil v letih 2016 in 2021, je pa tudi štirikratni svetovni prvak.

Rusi in Belorusi lahko v Parizu tekmujejo le v individualnih športih kot nevtralni športniki brez nacionalnih simbolov in obeležij. Ob tem ne smejo izražati stališč v podporo vojni in ne smejo biti povezani z vojsko ali drugimi varnostnimi organi v Rusiji.

Luka Dončić Slovenija Spored Šport Če bodo Dončić in kolegi prišli na OI, bodo igrali v teh terminih

V Moku pričakujejo, da se bo približno 36 Rusov in 22 Belorusov kvalificiralo za OI v Parizu, ki bodo od 26. julija do 11. avgusta.

Olimpijske kvalifikacije rokoborcev bodo v Bakuju konec tedna.

Sadulajev je na zadnjih OI v Tokiu osvojil naslov v kategoriji do 97 kg. V finalu je s 6:3 premagal Američana Kyla Snyderja, prvaka v tej kategoriji iz Ria 2016. Sadulajev je bil na OI v Riu zlat v kategoriji do 86 kg.

Sadulajev na splošno velja za najbolj dominantnega rokoborca prostega sloga na svetu.

olimpijski ogenj Pariz 2024 Šport Konec ugibanj, to je skrivna lokacija olimpijskega ognja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.