Šport
4988 ogledov

Poljaki zaustavili Slovence v polfinalu EP v odbojki

Slovenska odbojkarska reprezentanca Epa
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v polfinalu evropskega prvenstva v Rimu izgubila proti Poljski z 1:3 v nizih. Sredi tretjega niza se je poškodoval prvi organizator igre Gregor Ropret, kar je povsem ohromilo slovensko reprezentanco.

Začetek dvoboja med Slovenijo in Poljsko je bil zelo izenačen, reprezentanci sta se izmenjevali v vodstvu, prvič pa so z večjo prednostjo uspeli povesti Poljaki. Ti so v nadaljevanju niza prišli do vodstva s 14:12, slovenski selektor Gheorghe Cretu je reagiral in vzel minuto odmora, Slovenci so v nadaljevanju le strnili svoje vrste in prišli do izenačenja na 16:16. Sledil je dramatičen zaključek prvega niza, kjer sta s servisi grešili obe strani, a Poljaki so bili vselej točko spredaj. Slovenci so se po dolgem času uspeli dokopati do vodstva po poljski napaki v napadu, na semaforju je tako pisalo 22:21 v korist Slovenije, z minuto odmora je reagiral poljski selektor Nikola Grbić. Slovenci so si po napaki Poljakov na servisu – slovenski tekmeci so na servisu v prvem nizu pošteno grešili – priigrali tudi zaključno žogo za osvojitev prvega niza. In po napaki poljskega napada so prvo žogo tudi izkoristili. Poljaki so sicer zahtevali ogled videoposnetka, ki je pokazal, da dotika v bloku ni bilo, Slovenci pa so se lahko razveselili osvojitve prvega niza.

Slovenci so odlično začeli z drugim nizom, na krilih zmage v prvem so silovito nadaljevali in povedli s 6:2. Hitro je reagiral poljski selektor Grbić in vzel minuto odmora. Ta je povsem presekala Slovence, stekel pa je servis Wilfredu Leonu in Poljaki so se uspeli dokopati do vodstva z 8:7. Tega so v nadaljevanju še povišali, ob vodstvu Poljakov z 12:9 je reagiral slovenski selektor z minuto odmora. Ta ni kaj prida zalegla, Poljaki so kmalu povedli s štirimi točkami prednosti (14:10). Ko je as (s precej pomoči mreže) dosegel Leon, so Poljaki povedli kar s petimi točkami prednosti (17:12). Slovenci so začeli igrati bolje na sprejemu, Poljaki so se začeli precej ukvarjati z delom sodnikov, kar so Cretujevi fantje znali izkoristiti in tako znižali zaostanek na 18:20. Z minuto odmora je reagiral poljski selektor Grbić, Slovencem je v nadaljevanju zatajil servis, tako da so se Poljaki na koncu veselili zmage v drugem nizu (25:21).

Poljaki so tretje dejanje dvoboja bolje začeli, Slovenci pa so prvič v tretjem nizu povedli s 7:6, potem ko so dobili tri točke zapored. Sledilo je precej izenačenj, Slovenci so do 10:10 ohranjali po točko prednosti, a so jih Poljaki vselej ulovili. Pri 10:10 je na servis prišel Leon, a je Čebulj z napadom v roke poljskega bloka "umaknil" Leona s servisa. Poljaki so spet prišli v vodstvo pri rezultatu 12:11, ko je napako v napadu napravil Gregor Ropret. Prav organizator igre Ropret se je nato poškodoval (najverjetneje poškodba gležnja) pri vodstvu Poljakov s 13:12, kar zagotovo ni bilo najbolj obetavno pred nadaljevanjem. Poljaki so šok v našem taboru – Ropreta je zamenjal Uroš Planinšič – izkoristili in povedli z dvema točkama prednosti (14:12), reagiral je slovenski selektor Cretu z minuto odmora. Vidno šokirani Slovenci se v nadaljevanju niza nikakor niso znašli, Poljaki so nadaljevali silovito in ekspresno povedli s štirimi točkami prednosti (17:13). Z minuto odmora je reagiral Cretu, sledili sta dve zaporedni točki Slovencev, a Poljaki so odgovorili z enako mero in znova povedli za štiri (19:15). Poljaki so nato visoko prednost brez kakršnih koli težav uspeli zadržati do konca in se razveselili zmage tudi v tretjem nizu (25:20). Skupno so tako po treh odigranih nizih vodili z 2:1.

V četrtem nizu – za Slovence je šlo na vse ali nič – so se Slovenci pod taktirko novega organizatorja igre vendarle uspeli povezati in nanizati nekaj točk zapored. Tako so uspeli povesti s 5:3, a nato so sledile kar tri zaporedne napake Slovenije na servisu, tako da so Poljaki uspeli ostati v igri (7:7). Poljaki so nato znova uspeli prebiti v vodstvo, in sicer pri rezultatu 10:9. Po izenačenju na 11:11 pa je sledila črna minuta v slovenskem taboru: najprej sta Alen Pajenk in Rok Možič zaradi nesporazuma zapravila lahko žogo Leona ob branjenju poljskega napada, nato pa je Leon pokazal še svojo moč na servisu: dosegel je as in povedel Poljake v vodstvo s 13:11. Reagiral je Cretu, toda Slovenci so se na parket vrnili povsem razbiti: Leon je nizal dobre servise, slovenski sprejem je šepal in Poljaki so izkoristili vse slovenske neizdelane napade ter povedli s 17:11. Ob šestih točkah prednosti Poljakov je znova reagiral Cretu in ob delnem izidu Poljske 7:1 vzel še eno minuto odmora. Ta je nekoliko zalegla, stekel je servis, izboljšal se je sprejem, kar je bilo dovolj za približanje na tri točke zaostanka (15:18). Reagiral je poljski selektor in vzel minuto odmora. Ta je zadoščala za prekinitev slovenskega niza, Poljaki so nanizali tri točke zapored in znova lažje zadihali (21:15). Slovenci so se na krilih dobrega servisa Tineta Urnauta še uspeli približati na 20:22, a to je bilo tudi vse, danes razigrani Poljaki so zaključili četrti niz sebi v prid z rezultatom 25:21. Skupno so slavili s 3:1 v nizih in se uvrstili v finale. Slovence zdaj čaka tekma za tretje mesto.

EP, polfinale: 

Poljska - Slovenija 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21)

Komentarjev 4
  • Toni 00:24 15.september 2023.

    izy, kako to, da te selektor ni vpoklical v reprezentanco? Škoda, s tabo bi bili prvaki.

  • izy25 21:06 14.september 2023.

    Igrajo , ko pič… Servis izvajajo kot, da bi balon udarili čez mrežo, Urbaut in Čebulj skoz lobata blok kot, da ne znata na polno udarit žoge, trojnega bloka ne poznamo, trener igral z eno taktiko na Leonu onemu se ...prikaži več je pa lahko samo smejalo kako neumno igrajo Slovenci.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:37 14.september 2023.

    Se bo slišalo malce čudno, ampak to polfinale so izgubili že na začetku 2 niza po hitrem vodstvu 6:2, potem ko so Poljakom dopustili, da dosežejo kar 6 točk zaporednih točk. Za 4 od teh se jim niti ni bilo ...prikaži več potrebno preveč truditi! Po tej seriji in 6:8 za Poljake, je naš voz počasi že začel polzeti nazaj. Nič, sedaj se bo potrebno dobro odpočiti in upati, da v drugem polfinalu Italijani opravijo s Francozi in gremo v boj za bron. Vsekakor bi osvojitev brona bil še en velik uspeh te generacije!