Šport
12 ogledov

Grmelo nebo, grmeli Francozi

Oleg Blokhin Andrej Ševčenko Ukrajina ukrajinska nogometna reprezentanca Euro 20
1/21
EPA
Tekmo med Ukrajino in Francijo je zaznamovala skoraj enourna prekinitev zaradi silovite nevihte, tudi s strelami, ki so sekale nad stadionom v Donecku. Francozi so jo v svoj prid odločili v pičlih treh minutah.

Kljub prometni nesreči, ki jo je Andrij Ševčenko doživel pred dnevi, je ukrajinski kapetan začel v prvi enajsterici domače zasedbe, ki jo je bodril poln stadion v Donecku. Laurent Blanc si je v primerjavi s prvo tekmo v začetno enajsterico postavil Gaela Clichyja in Jeremyja Meneza. Tik pred tekmo pa se je odprlo nebo in nogometašem poslalo silovito prho. Tako silovito, pospremljeno z bliski in gromom, da je nizozemski sodnik Bjorn Kuipers nogometaše poslal v slačilnice. Pravzaprav so jo tja kaj hitro popihali kar sami.

Za uro na odmor že v peti minuti

Takoj po neželenem odmoru so iniciativo prevzeli Francozi. Karim Benzema je bil avtor solidnega strela z leve strani z okrog 17 metrov, s katerim je preizkusil zbranost Andrija Pjatova. Sledila je imenitna akcija Francka Riberyja, ki je poslal super globinsko žogo po tleh proti Jeremyju Menezu. Ta je načel ukrajinsko mrežo, vendar iz očitnega prepovedanega položaja. Tudi v naslednjih minutah se je nadaljevala petelinja prevlada. Benzema in Menez sta bila pred Pjatovom najbolj dejavna. Slednji je zamudil imenitno priložnost, da bi zabil še legalen gol, potem ko se je ukrajinska obramba grobo pregrešila in dovolila, da Francozi osvojijo žogo pred njenim kazenskim prostorom. Nova vrhunska prilika za zadetek se je Francozom ponudila dobrih pet minut pred koncem prvega dela, ko je Samir Nasri po prostem strelu našel glavo Philippeja Mexesa, a je Pjatov še enkrat sijajno reagiral.

Preteči Ševčenko in tri minute odločitve

A jalovo niso delovali niti Ukrajinci. Andrij Jarmolenko je preizkusil svojo levico, zelo solidno, nizka žoga je švignila kak meter mimo leve vratnice Huga Llorisa. Ta je najbolj zatrepetal, ko mu je zapretil Andrij Ševčenko, ki je bliskovito pobegnil po levi strani, a je prišel do strela preveč iz kota, da bi lahko še učinkoviteje ogrozil Llorisa. Ševa je nevarno zapretil tudi na začetku drugega polčasa. Malo zatem pa so Francozi vendarle povedli. Da ne more zgrešiti čisto vsega, si je bržkone rekel Menez, v ukrajinskem kazenskem prostoru – rahlo z desne strani – zavrtel Jevhena Selina in načel mrežo Pjatova. Kot da jim je zadetek vliv svežega poguma, so Francozi že čez štiri minute zabili znova. Yohan Cabaye je dobil izvrstno žogo na rob kazenskega prostora, z diagonalnim strelom pa je ukanil Pjatova.

Ognjemet priložnosti je v zadnji tretjini tekme precej pojenjal. Če bi trdili, da se Ukrajina ni trudila znižati, bi ji storili krivico. Vendar poskusa Marka Devića in Oleksandra Alijeva nista prinesla častnega gola. Franck Ribery pa bi se lahko proslavil s prostega strela.

Evropsko prvenstvo, 2. kolo, skupina C:

Ukrajina : Francija 0:2 (0:0)
Menez (53), Cabaye (56)

Ukrajina (4-4-2): Pjatov; Husijev, Hačeridi, Mihalik, Selin; Timoščuk, Nazarenko (od 60. Milevski), Konopljanka, Jarmolenko (od 68. Alijev); Ševčenko, Voronin (od 46. Dević).

Francija (4-2-3-1): Lloris; Debuchy, Rami, Mexes, Clichy; Cabaye (od 68. M'Vila), Diarra; Ribery, Nasri, Menez (od 72. Martin); Benzema (od 75. Giroult).

Anglija : Švedska 3:2 (1:0)
Carroll (22), Walcott (63), Wellbeck (78), Mellberg (48, 58)vedska – Anglija (Kijev)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.