Šport
18 ogledov

EPO nove generacije

Nad Tourom se tudi po koncu dirke zbirajo temni oblaki. Žurnal24 main
Od letošnje kolesarske dirke po Franciji je minilo sedem tednov, vse pa kaže, da bodo na plano prišli novi primeri uporabe nedovoljenih poživil. Sumijo, da je na delu sredstvo EPO nove generacije.

Sedem tednov po koncu letošnjega Toura francoski kolesarski pentlji grozijo novi dopinški primeri. "Vse več je znakov o uporabi sredstva EPO iz najnovejše, tretje generacije," je v ponedeljek v Parizu povedal Pierre Bordry, predsednik francoske protidopinške agencije, ki je bila letos prvič odgovorna tudi za testiranja na Touru.

Bordry je najavil, da bodo pri številnih kolesarjih, imen sicer ni povedal, ponovili testiranja in iskali predvsem preparat cera, ki se ga uporablja za krvni doping. Zato pa je Brodry danes potrdil, da je bil pozitiven tudi vzorec B pri španskem kolesarju Moisesu Duenasu Nevadu, za katerega so pred startom letošnje 11. etape objavili, da ima pozitiven dopinški vzorec A. Špancu grozi najmanj dveletna prepoved nastopanja, v najhujšem primeru pa mu po poostreni francoski zakonodaji grozi zaradi jemanja in posedovanja prepovedanih sredstev celo petletna zaporna kazen in denarna kazen v višini 75.000 evrov.

Ob Duenasu so bili na dopinških testih med letošnjim Tourom pozitivni še Španec Manuel Beltran, Italijan Riccardo Ricco, ki je zmagal v dveh etapah, Kazahstanec Dimitrij Fofonov in Francoz Jimmy Casper. Francoska protidopinška agencija je ob tem sporočila, da je bilo med 218 odvzetimi vzorci 13 "sumljivih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.