Šport
23 ogledov

Euro se začenja, slonica pravi: zmaga Poljske!

Citta slon slonica napoved Poljska Grčija Euro 2012 jasnovidec živalski vrt Krak
1/13
EPA
S tekmo med gostiteljico Poljsko in nekdanjo evropsko prvakinjo Grčijo se bo v petek (ob 18.00) začelo 14. evropsko prvenstvo v nogometu. Dežurna vedeževalka med prvenstvom, slonica Citta iz krakovskega živalskega vrta, je napovedala zmago domačinov v Varšavi. Zvečer v skupini A še tekma med Rusijo in Češko.

Mednarodna ekipa Poljske je poskrbela za kar nekaj nemira med navijači domače reprezentance. Kar dva člana prve postave sta bila namreč vzgojena v Nemčiji, nemško govoreči selektor Franciszek Smuda pa je ekipo zgradil okrog izjemnega poljskega tria, ki si kruh služi pri aktualni nemški prvakinji Borussii Dortmund.

Poljska javnost poleg prevelikega "nemštva" nos viha tudi nad "Francozom" Ludovicom Obraniakom, saj vezist ne govori poljsko in se le s težavo sporazumeva z ostalimi soigralci. V bran mu je stopil branilec Damien Perquis, prav tako po rodu Francoz, vse pa bo prav gotovo pozabljeno z uvodno zmago nad Grki, šokantnimi prvaki iz leta 2004.

"Vidite lahko, da je Smuda od začetka začel graditi to ekipo okrog igralcev iz Nemčije," je zapisal vodilni poljski nogometni kolumnist Michal Pol. "To bi lahko pomenilo, da so na turnir bolje pripravljeni kot v preteklosti," je še dodal. Grki so na zadnjih 20 tekmah izgubili le enkrat, nepremagani pa so ostali tudi na nedavni prijateljski tekmi s Slovenijo (1:1).

Poljaki bodo upe polagali v fantastičnega napadalca Roberta Lewandowskega, enega izmed omenjene dortmundske trojice, ki je bil z 22 goli v lanski sezoni tretji strelec nemške 1. Bundeslige. Poljsko konjenico sestavljata še njegova klubska soigralca Lukasz Piszczek in Jakub Blaszczykowski ter mlada talenta Maciej Rybus in Obraniak, ki je po nastopanju za mlade francoske selekcije lani dobil poljsko državljanstvo.

"O Grkih vemo, da igrajo kolektivno. Branijo se kot celota in dokazali so, da so zelo dobri pri izkoriščanju priložnosti," je na nedavni novinarski konferenci povedal pomočnik poljskega selektorja Hubert Malowiejski. "So zelo težek nasprotnik."

Grki rešujejo upe padle države

Grki, ki so tako leta 2004 v finalu tako šokantno premagali Portugalce in premierno stopili na evropski prestol, imajo osem let pozneje povsem drugačne skrbi. Njihovi rojaki se doma utapljajo v ekonomski krizi, napadalec Giorgos Samaras pa je napovedal, da bo prav to motivacija zanj in njegove soigralce.

Čech Rusija Češka Euro 2012 trening Vroclav | Avtor: EPA EPA
"Ne želim na veliko govoriti in preveč obljubljati. Vsi mislimo na tekmo proti Hrvaški (v kvalifikacijah, op. a.) in kako smo pomagali ljudem, da so lahko slavili in za nekaj časa pobegnili svojim dnevnim težavam," je dejal na novinarski konferenci. "To bomo poskušali narediti še enkrat. Ne vem, kako daleč bomo prišli in kaj lahko naredimo, ampak z našim veseljem do igranja nogometa želimo razveseliti Grke."

Čehi čakajo na veterana Baroša

Tradicionalni hokejski nasprotnici Češka in Rusija se bosta na drugi petkovi tekmi pomerili dobri dve uri pozneje v Vroclavu. Čehi imajo nekaj impresivnih rezultatov z zadnjih turnirjev, medtem ko bodo Rusi poskušali potrditi polfinale z zadnjega Eura v Avstriji in Švici. Čehi so leta 1996 prišli vse do finala, kjer so izgubili z Nemčijo, leta 2004 pa so se ustavili v polfinalu.

"Vse ekipe bodo mislile, da se lahko uvrstijo v četrtfinale," je dejal vodja ekipe in nekdanji reprezentant Vladimir Šmicer. "Za nas bo zelo pomembna prva tekma proti Rusiji. Oni so favoriti naše skupine." V izenačeni skupini se bodo Čehi zanašali na zvezdnika, Arsenalovega vezista Tomaša Rosickyja in Chelseajevega vratarja Petra Čecha.

Rusi so na Euro prihrumeli s 14 tekmami neporaženosti in neverjetno zmago nad Italijo, ki so jo prejšnji petek razbili kar s 3:0. Varovanci selektorja Dicka Advocaata, ki bo po prvenstvu prevzel vodenje PSV Eindhovna slovenskega reprezentanta Tima Matavža, so stopnjevali formo in po minimalni zmagi nad Andoro (2:0) in porazom proti Slovaški (0:1) nato zanesljivo prišli na turnir kot zmagovalci svoje kvalifikacijske skupine.

"Zbornaja komanda" sicer ne igra več tako atraktivno kot pred štirimi leti, ko so bili z vzhajajočo zvezdo Andrejem Aršavinom eno izmed presenečenj turnirja, so pa postali izjemno močni v obrambi, saj so prejeli zgolj štiri gole na zadnjih desetih tekmah. Prav to bi lahko predstavljalo veliko težavo za Čehe, ki se bodo morali v napadu zanašati na nepripravljenega veterana Milana Baroša.

Nekdanji napadalec Liverpoola je izpustil sredin trening, za Češko pa je v zadnjih dveh letih zabil le tri gole, a ima selektor Michal Bilek na tem položaju zelo malo alternativ. Član Galatasaraya, ki je bil na Euru 2004 presenetljivo prvi strelec turnirja s petimi goli, bo moral spet ponoviti svoje dosežke izpred osmih let.

"Upam, da bo v dobri formi, ker je naš najizkušenejši napadalec," je še dodal Šmicer. "Če igra dobro, je za nas vse lažje." Pri Rusih so si vratar Igor Akinfejev, branilec Aleksander Anjukov in vezist Marat Izmailov opomogli po manjših poškodbah in opravili zadnje treninge. Rusi in Čehi so se nazadnje pomerili leta 1996, ko so na Euru v Angliji remizirali s 3:3.

EP v nogometu, skupina A, prvi tekmi:

Petek ob 18.00:
Poljska – Grčija (Varšava)

Ob 20.45:
Rusija – Češka (Vroclav)

Komentarjev 1
  • jokovine 18:13 07.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **