Šport > Euro 2020
2641 ogledov

Orban povzdignil glas in zažugal Nemcem

viktor orban Epa
V razpravo o mavrični osvetlitvi münchenske Arene na evropskem nogometnem prvenstvu se je vključil tudi madžarski premier Viktor Orban. Nemško politiko je pozval, naj se neha vmešavati v šport. Hkrati je tudi branil madžarski zakon, ki je jabolko spora.

Viktor Orban, ki slovi kot velik nogometni navdušenec, je nemško politiko pozval, naj spoštuje prepoved Evropske nogometne zveze (Uefa). Uefa je namreč zavrnila zahtevo münchenskega mestnega sveta, ki je nemške prireditelje evropskega nogometnega prvenstva pozval, da bi Areno v času drevišnje tekme med reprezentancama Nemčije in Madžarske osvetlili v mavričnih barvah.

"Da se münchenski nogometni stadion ali kak drug evropski stadion osvetli v mavričnih barvah ni odločitev na državni ravni," je za nemško tiskovno agencijo dpa danes menil madžarski premier in dodal, da "barve mavrice razumljivo sodijo tudi na ulice Budimpešte".

Münchenski mestni svet je z omenjeno pobudo želel izraziti nestrinjanje z madžarsko vlado, ki je nedavno sprejela zakon, ki omejuje pravice mladih do informiranja glede homoseksualnosti in transseksualnosti. Uefa je na pobudo mestnega sveta odgovorila, da je "politično in versko nevtralna organizacija" zato je, "glede na politični kontekst" sprejela odločitev, da pobudo zavrne.

allianz arena | Avtor: Epa Epa

Barve mavrice so simbol za sprejemanje in enakopravnost ljudi, ki se ne identificirajo s tradicionalnimi vlogami moških in žensk ali drugimi normami, ki se nanašajo na spol in spolnost.

V ozadju razprave je madžarski zakon, ki mladim omejujejo pravico do informiranja glede homoseksualnosti in transseksualnosti. Minuli teden ga je sprejel madžarski parlament.

mavrica | Avtor: Epa Epa
Za dpa je madžarski premier v zvezi s tem dejal, da so "v komunistični Madžarski homoseksualce preganjali. Država danes ne zagotavlja le pravic homoseksualcev, ampak jih tudi aktivno ščiti. Svoboda posameznika je največje dobro".

Dodal je, da bi moral imeti vsak posameznik možnost, da "nedvomno" svobodno izbere svojo življenjsko pot, a poduk odraščajočih otrok spada v domeno staršev. "Varujemo to odgovornost staršev," je še dejal Orban.

Münchenski nadžupan Diete Reiter je Uefino odločitev označil kot sramotno. Nestrinjanje so izrazili tudi najvidnejši bavarski politiki, med njimi bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

Odzval se je tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je Uefino odločitev kritiziral na Twitterju in zapisal, da "drži, da na nogometnem igrišču ne gre za politiko. Gre za ljudi, poštenost in strpnost. Zaradi tega Uefa pošilja napačen signal".

Kanclerska kandidatka nemških Zelenih Annalena Baerbock je na Twitterju pozvala k močnemu signalu raznolikosti in k temu, da bi mavrico ponesli po vsej državi.

Po vsej Nemčiji naj bi se nocoj številni nemški nogometni stadioni in javne stavbe kljub vsemu osvetlili v mavričnih barvah. Bavarsko združenje lezbičnih in homoseksualnih društev pa je pred Areno napovedalo protestno akcijo. Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je napovedala, da namerava skupaj z organizatorji nemške parade ponosa, ki se uradno imenuje Christopher Street Day, na stadionu razdeliti 10.000 mavričnih zastavic. Nemška nogometne zveza je napovedala podporo tej akciji.

Nogometna tekma med reprezentancama Nemčije in Madžarske se bo v münchenski Areni začela nocoj ob 21. uri.

 
Komentarjev 5
  • Plavi-mil 12:55 24.junij 2021.

    Pa kje bi še radi red delali ti pedri in lezbijke, že itak so se v vse pore družbe pritihotapili, zdaj pa še v šport, enktrat je temu treba reči DOVOLJ.

  • Brko 21:21 23.junij 2021.

    Hitler se obrača v grobu. Nemci si niso več podobni. A to je evropska velesila en kup toplovodarjev? Sramota

  • lada 15:15 23.junij 2021.

    evropa se zavija v levo, jebemti na levo leve kurbe in makaron; to sranje goljufivo pa črtat !