Šport
19 ogledov

Res se lepo sliši: junaško slovo za 5. mesto v Evropi

Slovenija Srbija EuroBasket Stožice Ljubljana Vidmar Dragić Joksimović Blažič
1/35
Saša Despot
Slovenski košarkarji se se od domačega evropskega prvenstva poslovili z lepo zmago proti Ukrajini, ki jim je prinesla končno peto mesto (69:63).

Še zadnjič pred razprodano dvorano Stožice je reprezentanca Slovenije tekmo ob bučni podpori proti Ukrajini odprla z dvema prostima metoma Mirze Begića. Da v boju za peto mesto še zdaleč ne bodo lahek zalogaj, so gostitelji naslednjega evropskega prvenstva pokazali z zadeto trojko Sergeja Gladjrja za prvo vodstvo, ki so ga slabe štiri minute tudi zadržali.

Goran Dragić je s svojo prvo trojko ob izteku šeste minute poskrbel za drugo vodstvo Slovenije, ki s številnimi osebnimi napakami ni blestela in do takrat že izpolnila bonus (13:11). Ukrajinci so z nekaj domiselnimi akcijami, seveda so nosile podpis prvega zvezdnika Eugena Jeterja, znova povedli dve minuti pred koncem prve četrtine (20:16).

Vidmar z dvema zabijanjema "dvignil streho"

Prednost je z novo trojko Gladjrja narasla tudi na sedem točk, s takšno razliko pa se je četrtina tudi končala. Selektor Božidar Maljković je na zadnji tekmi turnirja ponudil nekaj več priložnosti tudi Nebojši Joksimoviću in Edu Muriću, ki se mu je oddolžil z lepim samostojnim prodorom za približanje (18:23).

Gašper Vidmar je s svojim "trademark" zabijanjem prebudil tudi navijače in Slovenija je z nizom 7:0, za katerega je po minuti odmora na zahtevo gostujočega stratega Mika Fratella zadel Murić, izenačila na 23. Vidmar je nato z dvema zabijanjema v dveh napadih dokončno dvignil streho dvorane in poskrbel za najvišjo prednost (27:23).

"Gogi" prevzel pobudo

Toda Ukrajinci so uspeli unovčiti številne skoke v napadu in se znova približali na le točko minusa. Slovenci so pred odhodom na premor spet malce ušli po izvrstnem prodoru in košu z osebno napako Gorana Dragića, ki je junake v nekaj napadih oddaljil na novo najvišjo prednost (38:30). Jeter je z metom ob pisku sirene za tri točke postavil tudi končni izid polčasa (40:36).

Slovenija Ukrajina EuroBasket Stožice Ljubljana Vidmar Natjažko | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koš Gorana Dragića in trojka Jureta Balažiča sta Fratella že po nekaj minutah drugega polčasa prisilila v prvo minuto odmora (45:36). Slovenija je iz slačilnice prišla zelo odločna in po duhovitih akcijah v režiji Jake Blažiča, Murića in Vidmarja prvič povedla za dvanajst (54:42). Gostje so se na začetku zadnje četrtine približali, njihov nalet pa je z nekaj koši umiril Boštjan Nachbar.

Ovacije dvorane celotni ekipi

Toda kljub novi trojki Blažiča so se Ukrajinci dobre štiri minute pred koncem tekme nevarno približali (62:58). Takrat je reči v svoje roke znova vzel "Gogi" Dragić, ki je prodor "coast to coast" zaključil z obratom in lahkim polaganjem, nato pa zadel še trojko. To je dokončno pokopalo vse upe Ukrajincev, ki so z zabijanjem načetega Zorana Dragića nekaj sekund pred koncem tekme dobili še zadnje točke EuroBasketa.

Navijači so celotni ekipi, ki se je zbrala na sredini igrišča, namenili gromek aplavz in v en glas kričali priimke vseh 12 igralcev, ki so v 18 dneh uspeli omrežiti celotno državo. Dvorano so z mikrofonom nagovorili Jaka Lakovič, Nachbar in za konec še Goran Dragić, številni so bili ganjeni do solz.

Po tekmi na sprejem

Srečanje ni imelo večjega tekmovalnega značaja, saj sta si obe ekipi že zagotovili mesto na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji. Vseeno so slovenski košarkarji s srčno igro prišli do sedme zmage na prvenstvu, ki jim je prinesla drugo najboljšo uvrstitev v zgodovini slovenske košarke na velikih tekmovanjih. Slovenija je bila višje le na evropskem prvenstvu na Poljskem 2009 - četrta, šesta pa je bila na EuroBasketu 2005 v Beogradu.

Slovenska reprezentanca se je pred tekmo in po njej kar nekajkrat zahvalila zvestim navijačem. Po srečanju se jim bo najprej pridružila v navijaški coni pred dvorano Stožice, okoli polnoči se bo udeležila sprejema na Kongresnem trgu v centru Ljubljane, pred tem pa so bili junaki na voljo tudi dopoldan v Stožicah, in sicer po tekmi najboljših mladih evropskih igralcev, ko so navijačem delili avtograme in fotografije.

Na tekmi z Ukrajino je Košarkarska zveza Slovenije vsakemu obiskovalcu podarila zapestnico EuroBasketa 2013, med tekmo pa je med navijače na tribunah razdelila več sto kosov drugih uradnih izdelkov prvenstva. Zadnji dan EuroBasketa 2013 v nedeljo bosta v tekmi za tretje mesto (17.30) igrali Hrvaška in Španija, v velikem finalu ob 21. uri pa se bosta pomerili Francija in Litva.

EP v košarki, za razvrstitev od 5. do 8. mesta, rezultata:

Slovenija : Ukrajina 69:63 (16:23, 24:13, 14:8, 15:19)
G. Dragić 19 točk in 7 skokov, Nachbar, Blažič in Murić 9; Zajcev in Jeter 12, Ljpovj 10

Srbija : Italija 76:64 (27:11, 14:16, 14:17, 21:20)
Nen. Krstić 17, Bjelica (10 sk.), Nedović in Marković 12; Datome 19, Gentile 14

Komentarjev 1
  • Šemefuky 23:00 21.september 2013.

    Košarkarji so zakon, čestitke ob zmagi in doseženem 5 mestu. Bravo.