Šport
260 ogledov

Eva Terčelj nova svetovna prvakinja

eva terčelj Profimedia
Eva Terčelj je na SP osvojila prvo slovensko posamično kolajno v ženski konkurenci.

Slovenska reprezentanca v v kajaku in kanuju na divjih vodah je na svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu osvojila dve kolajni. Najprej je za svoje prvo posamično odličje na velikih tekmovanjih z bronom poskrbel kanuist Luka Božič, nato je še za večji uspeh poskrbela Eva Terčelj, ki je postala svetovna prvakinja. Oba sta Sloveniji tudi priborila olimpijsko kvoto.

Ljubljančanka je na svetovnih prvenstvih nasploh osvojila prvo slovensko posamično kolajno v ženski konkurenci.

Slovenija ima tako na prvenstvu že tri kolajne, za prvo je že v sredo poskrbela ekipa v spustu.

luka božič Medalja Šport Božič bronast na svetovnem prvenstvu

Sedemindvajsetletna Ljubljančanka, 2008 že mladinska svetovna prvakinja, je res stopnjevala svoje dosežke. Ne samo na prvenstvu, ampak skozi celotno sezono, ki jo je v svetovnem pokalu končala na drugem mestu. Iz vožnje v vožnjo je bila boljša tudi v Seu d'Urgellu, za konec je pokazala tisti svoj maksimum, ki ji je prinesel velikanski uspeh.

"V kajaku nikoli ne moreš napovedovati kolajne, kaj šele zmage. Vsak si jo seveda želi, toda zato je potrebno marsikaj. Zato o kolajni nisem razmišljala, nikoli si niti nisem predstavljala, kako bi bilo, če bi postala prvakinja. Mogoče bom zdaj ugotovila. Res sem presrečna, zaenkrat še ne dojamem, kaj se dogaja," je dejala nova svetovna prvakinja, potem ko jo je kolega Peter Kauzer po podelitvi kolajn zalučal v reko Segre.

Na njej je dosegla že svojo edino zmago za svetovni pokal, ki pa ni imela take teže kot tokratna. V polfinalu je bila šesta, nato pokazala sanjsko vožnjo in za več kot štiri sekunde in pol premagala tekmice, ki so že opravile nalogo. Že takrat je bilo jasno, da se ji obeta vrhunska uvrstitev, na koncu pa se je izkazalo, da njenemu času nista bili kos niti favoritinji Avstralka Jessica Fox in Nemka Ricarda Funk, slednja je celo ostala brez kolajne.

"Zmaga na način, s kakršnim sem ga dosegla jaz, je še več vredna. To je bila zasluga moje vožnje in ne napak tekmic. Sem pa bila v čakanju na to, kaj bodo opravile, kar živčna. Takrat sem bila celo bolj emocionalna, kot sem zdaj. Ko pa je na cilj prišla še zadnja tekmovalka in ko sem videla, da sem svetovna prvakinja, pa se je zadovoljstvo spremenilo v velikansko srečo. Obrestovalo se je trdo delo v vseh teh letih, v katerih sem imela vzpone in padce," je bila vzhičena Terčeljeva.

Da utegne sobota prinesti velik uspeh Slovencev, je napovedal že moški polfinale, v katerem je sicer na papirju glavni slovenski adut Benjamin Savšek, evropski prvak in zmagovalec kvalifikacij, storil velikansko napako in zasedel šele 18. mesto, a je bil dobro razpoložen Božič. Sicer je imel tudi dve kazenski sekundi, ki sta ga pahnili na tretje mesto, a je bil na progi najhitrejši, blestel je predvsem v spodnjem delu.

Tudi v finalu je v zgornjem delu storil napako za dve kazenski sekundi, toda zaradi tega je v spodnjem delu še bolj tvegal. Obrestovalo se mu je, prišel je do bronastega odličja, brez dotika pa bi bržkone zmagal, saj je bil tudi tokrat na progi najhitrejši.

"Ta dotik si bom sicer zapomnil za vse življenje, a zaradi tega se vsaj zdaj ne obremenjujem. Mogoče se bom popoldne ali v naslednjih dneh, toda zdaj sem vesel. Res sem bil blizu zmage, a take napake so dogajajo tudi najboljšim. Vemo, da je nekaj favoritov izpadlo že v kvalifikacijah. Treba je tvegati, meni se je to v spodnjem delu nato obrestovalo," so bile prve besede bronastega kanuista iz bližine Mosta na Soči.

"Kljub napakam sem še enkrat dokazal, da sodim, med najboljše kanuiste na svetu. Hvala moji ekipi, ki mi je pomagala do tega. Sam sem že osvajal kolajne v C-2, a zdajšnji občutki so drugačni, še posebno, ker sem prvi v Sloveniji, ki se lahko pohvali s kolajnama v dveh disciplinah. Obljubim pa, da bom naredil vse, da bom v tej disciplini postal tudi svetovni prvak," je dejal Primorec, ki je zaostal za Francozom Cedricom Jolyjem in Špancem Anderjem Elosegijem.

Komentarjev 1
  • blueone 22:31 28.september 2019.

    Bravo! Čestitke za uspeh!