Šport
103 ogledov

Fabjan prvi šampion WFC

Miran Fabjan se v Trst odpravlja z mislijo na zmago. (Foto: Boštjan Tacol)
1/60
Žurnal24 main
Osmi turnir WFC je z zmago v borilnem slogu K-1 zaznamoval Primorec Miran Fabjan. V finalu osmerice je Rožleta Jazbinška ugnal v dodatni, četrti, rundi. Anastasov izgubil v boju večera.
Get ready for the war
S temi besedami je vsak boj začel angleški sodnik Grant Anthony Waterman, ki je odlično opravil svojo nalogo. S tem se je strinjal tudi Anastasov: "Prvič sem gledal pravo sojenje. Tega sicer ni nikjer. Na Japonskem se sodi za Japonca, v Angliji za Angleža in v Ameriki za Američana. V Sloveniji pa je bilo sojenjo res optimalno in morda se bodo še drugi zgledovali po tem."

V soboto se je v dvorani Tivoli odvil osmi turnir WFC (World Freefight Challenge). Zvezda večera je bil 23-letni Primorec Miran Fabjan, ki je v finalni borbi osmerice v borilnem slogu K-1 v dodatni, četrti, rundi z izjemnim udarcem nokavtiral Rožleta Jazbinška. V borbi večera je Slovenec Dalibor Anastasov po treh izčrpajočih rundah neustrašnega boja moral priznati premoč Poljaku Marcieju Gorskemu.

Organizator turnirja Zlatko Mahič je napovedal, da bomo v Tivoliju spremljali pravi spektakel. In lahko rečemo, da so imeli prav, saj je bila prireditev res spektakularna. Začetni bobni ter predstavitev borcev v soju luči so ogreli okoli štiri tisoč gledalcev in spektakel se je lahko začel. Še pred prvim bojem večera je v ring stopil tudi gost večera Alistair Overeem. Nizozemec se je pred časom boril s Hrvatom Mirkom Filipovićem "CroCopom". Borba pa je bila takrat zaradi udarca Overeema v mednožje CroCopa prekinjena. Kot je pojasnil nizozemski orjak, si še enega boja s Hrvatom ne želi, saj je že dokazal, da je boljši od njega. Zdaj se želi spoprijeti z najboljšim MMA borcem na svetu Rusom Fjodorjem Jemeljanenkom.

Prva, ki sta gledalce spravila na noge, sta bila Sandi Borojevič in kasnejši zmagovalec Fabjan. Zaradi neporavnanih računov iz preteklosti sta si že pred dvobojem izmenjala nekaj vročih besed. Iz ringa pa je po treh rundah težkih udarcev kot zmagovalec odšel Fabjan, ki se je Borojeviču tako oddolžil za poraz izpred dveh let. Fabjan je nato v polfinalu po treh rundah obračunal še z Matejem Bregarjem, ki je v četrtfinalu izločil Dejana Madjarevića. Na drugi strani je Jazbinšek do finala prišel veliko lažje. V četrtfinalu je Hrvata Nenada Sančića položil na tla v manj kot minuti. Nato pa je njegov polfinalni tekmec Srb Zoran Bačulov dvoboj zaradi poškodbe predal še pred začetkom.

V finalu odločila dodatna runda
V velikem finalu smo videli izjemen boj. Po treh rundah namreč še nismo dobili zmagovalca, zato je bila potrebna dodatna, v kateri je Fabjan s serijo odlično merjenih udarcev Jazbinška spravil na tla, kjer je negibno obležal. Po hitrem posredovanju zdravniške ekipe je Jazbinšek prišel k sebi, za kar so ga z aplavzom nagradili tudi gledalci. Razplet finala je bil nekoliko presenetljiv, saj se je Jazbinšek do finala komaj preznojil. A kot je kasneje priznal, je svojega nasprotnika podcenjeval, in ravno to ga je stalo končne zmage. Fabjan podcenjevanja svojega nasprotnika v finalu ni zaznal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za zurnal24.si je Fabjan povedal: "V prvi rundi sva bila zelo izenačena. Je pa bil Rožle tehnično nekoliko boljši od mene. Sam zaradi načetih piščali nisem mogel uporabljati nog. Zaradi tega niti nisem mogel pokazati vsega, kar znam. Kar nekajkrat pa sem ga dobro zadel z rokami. V drugi rundi sem bil jaz boljši. Ko sem ga prvič spravil na tla, sem vedel, da bo ta boj moj. Kmalu mi ga je uspelo še enkrat spraviti na tla in druga runda je bil definitivno moja. V tretji rundi sem se malo zgubil, tako da je ta runda pripadla Rožletu." Podobno kot mnogi gledalci v dvorani je tudi sam Fabjan po končani tretji rundi mislil, da je zmagal, a sodniki niso bili enakega mnenja, zato je bila na sporedu še četrta runda. "Po koncu tretje runde sem mislil, da sem zmagal. Odločitev o dodatni rundi me je zato zelo presenetila. Bil sem tudi že povsem izčrpan. In prve minute sem le držal distanco do Rožleta. Ko pa sem zaslišal trenerja, da sta do konca samo še dve minuti sem si rekel, da moram zdaj stisniti. Začel sem udarjati s koleni. In po nekaj udarcih s kolenom mi je uspelo odpreti Rožleta in mu zadati še odločilni kroše, s katerim sem ga spravil na tla. In to je bila taka sreča, da je to nekaj neverjetnega," pa je kljub zmagi Fabjan ostal zelo skromen. Fabjan se bo že prihodnji teden spet potil v telovadnici, saj ga že konec maja čaka nov boj v italijanski  Veroni.

Ko sem zaslišal trenerja, da sta do konca samo še dve minuti sem si rekel, da moram zdaj stisniti. Začel sem udarjati s koleni. In po nekaj udarcih s kolenom mi je uspelo odpreti Rožleta in mu zadati še odločilni kroše, s katerim sem ga spravil na tla. In to je bila taka sreča, da je to nekaj neverjetnega.
Miran Fabjan

Anastasov ne krivi sodnikov
Preostali boji so potekali v borilnem slogu MMA. Kar trije od štirih so se končali predčasno. V borbi večera je Slovenec Dalibor Anastasov po sodniški odločitvi izgubil proti Poljaku Macieju Gorskemu. Anastasov je med bojem prejel kar dve opozorili sodnika. Prvič zaradi udarca z glavo, drugič pa zaradi izgubljene zaščite v ustih. "Izgubil sem zato, ker se nisem dovolj dobro pripravil. V glavi sem imel tudi nekatere druge načrte, saj sem moral rehabilitirati koleno. To je bil tudi moj glavni cilj. Nisem pa izgubil zaradi tega. Izgubil sem zaradi tega, ker nisem imel v mislih samo boja," je dejal Anastasov in še pripomnil: "Eno leto nisem tekmoval zaradi poškodbe kolena. Zaradi tega se tudi nisem mogel optimalno pripraviti. Predvsem so mi bili onemogočeni treningi na tleh. Tako sem vse skupaj vzel z rezervo, kajti če bi preveč treniral, bi se skoraj zagotovo zgodilo kaj neprijetnega. Sem pa vesel, ker se je razpletlo tako, kot se je. Koleno je super in zaradi tega sem vesel. Videl sem, kje so moje pomanjkljivosti, in to je to. Vse skupaj se je odvijalo po mojih načrtih, vendar sodnik ni bil na moji strani. Toda sodnika ne krivim za svoj poraz."

WFC 8:

K-1 turnir (do 81 kg):

Četrtfinale:
Matej Bregar : Dejan Madjarević
Sandi Borojevič : Miran Fabjan
Ivan Budimir : Zoran Bačulov
Rožle Jazbinšek
: Nenad Sančić

Polfinale:
Matej Bregar : Miran Fabjan
Rožle Jazbinšek
: Zoran Bačulov - predaja pred borbo

Finale:
Miran Fabjan : Rožle Jazbinšek - dodatna, četrta, runda

MMA borbe:

John Phillips (Anglija) : Bohumil Lungrik (Češka)
Jorgen Kruth (Švedska) : Artura Liutika (Litva)
Paul Daley (Anglija) : Porfirio "Barata" Alves (Brazilija)
Igor Pokrajac (Hrvaška) : Kalvis Gebauers (Latvija)
Dalibor Anastasov (Slovenija) : Maciej Gorski (Poljska)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.