Šport
45 ogledov

Fabjan Rusu pripravlja pekel

Miran Fabjan komaj čaka, da stopi v ring. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Glavna borba večera na WFC 12: "Proteini.si Showtime" v nedeljo, 19. decembra, v dvorani Tivoli v Ljubljani, bo znova pripadla Miranu Fabjanu. Nasproti mu bo stal nevarni Rus Alexander Stetzsyurenko.

Miran, čez nekaj dni vas na WFC 12 čaka nova borba, ki bo verjetno najtežja do zdaj. Kakšno je počutje?
Ravno danes zjutraj (pogovor je bil opravljen v torek, op. p.) sem opravil odličen trening. Bil sem kot mašina. Res je vse odlično. Kondicijo lahko celo prodajam. Resnično sem zelo navdušen nad potekom dogajanja.

Tokrat bo od uradnega tehtanja do borbe minilo dva dni. Vam to ustreza?
Seveda. Tako bom imel več časa, da bom pridobil kilograme, ki jih bom še kako potreboval za Rusa. Moral ga bom odrivati, da ne bo on vodil borbe. Treba ga bo odrivati in ga ob tem vseskozi zadevati s točnimi udarci. Ko se bo začel odmikati, potem je konec.

Priprave ste prvič imeli v Ukrajini, kjer ste lahko spoznali vzhodnjaški slog borbe.
Tako je, vse je potekalo po načrtih. Dopoldne je trener le z mano delal na kondicijski pripravi, nato pa je popoldne sledil še en trening, ko sem vadil na tehniki in zelo veliko spariral. Menjali so se trije sparing partnerji, tako da sem vedno delal pet rund. Za zaključek pa bom še doma s svojim trenerjem (Dario Grilanc, op. p.), ki me pozna kot lasten žep in ve, kaj potrebujem, izpilil zadnje podrobnosti. V prihodnosti pa bo to verjetno postala kar praksa. Sprva v Ukrajino, nato pa še zaključni del priprav doma s svojim trenerjem.

Kateri prvini ste posvečali največ pozornosti?
Veliko časa sem namenjal boksu in spoznal sovjetsko šolo. Verjetno se mi to tokrat še ne bo poznalo, saj potrebuješ približno eno leto, da v celoti osvojiš njihov način.

Kje ste trenirali?
Sprva niti nisem vedel, kam odhajam. Moja punca prihaja iz Ukrajine, tako da sem z njo odšel na obisk in ob tem iskal primerno telovadnico za treniranje. Na koncu sem treniral v najboljšem ukrajinskem klubu, ki ima prek 20 profesionalnih borcev. Lahko dobiš praktično kakršnegakoli sparing partnerja. Nekaj časa sploh nisem mogel verjeti. Vsi so me odlično sprejeli, tako da sem navdušen nad vsem skupaj, kot da bi tam treniral že vse življenje.

Verjetno dobro poznajo Alexandra Stetzsyurenka?
Seveda. Dobil sem tudi kar nekaj koristnih nasvetov. Predvsem to, da naj z njim ne boksam. Toda jaz bom taktiko naredil z mojim trenerjem. Če bom šel z njim boksat, bom šel boksat tako, da bom jaz izšel kot zmagovalec.

Roka in pozdrav pred začetkom borbe, če se bo želel pozdraviti, nato pa takoj v napad. Vseskozi bo treba vršiti pritisk, da se bo Rus začel odmikati. Če to dosežem, je izgubil, kajti on se ne zna umikati. Že v prvi rundi mu moram pokazati pekel.
Miran Fabjan

Alexander Stetzsyurenko je eden najboljših borcev na svetu v vaši kategoriji. A kljub temu zagotovo ima pomanjkljivosti?
Pogledal sem vse njegove posnetke, ki so dostopni. Tako kot vsak ima tudi on pomanjkljivosti. Ko vidi možnost, se brezglavo zapodi v napad. Če bo to naredil proti meni, mu morda lahko uspe, če bo dobil priložnost za knockout, toda … So pomanjkljivosti in je premagljiv. Trener pravi, da bo padel v prvi, jaz pa v drugi rundi. Ne bo dočakal konca borbe.

O napadalnem slogu Rusa ste že govorili. Prav tako ste omenili, da bo treba zaključiti predčasno.
Tisti, ki bo prvi šel naprej, bo zmagal. Upam, da bom to jaz. Treba je paziti predvsem na njegove udarce v telo, ki so zelo močni. Ponavadi sem te udarce dobro sprejemal, vendar bomo videli. To je njegovo zelo močno orožje. Treba bo zapreti telo in ne pokazati spoštovanja. Ko bo odbil znak za začetek, bo takoj treba napasti. Tako kot na WFC 8 proti Sandiju Borojeviću.

Do kje lahko sežete v prihodnosti?
Ob takem napredku menim, da v roku enega leta na svetu ne bi smel več imeti konkurence. Morda svojega konkurenta vidim le v Rusu Artemu Levinu, ki je zelo visok. Meni pa visoki borci ne ustrezajo. Po WFC 12 me februarja v Trstu čaka dvoboj proti Francozu Jonathanu Camaraju. To je vrhunski borec z odlično kariero, toda proti meni ne bo preživel. Res ne vem, kje se je zgodil ta premik, da sem toliko boljši od ostalih. Meni je lepo, da je tako.

Kdaj se je zgodil ta premik? Po WFC 8 in veliki zmagi na turnirju osmerice?
Ne. Menim, da se je ta premik zgodil po zmagi proti Reghiju Issamu pred slabima dvema letoma. Nato pa sem brez težav po vrsti premagoval same odlične borce.

Kakšna bo taktika? Pravite, da bo treba napasti že od prve sekunde naprej.
Roka in pozdrav pred začetkom borbe, če se bo želel pozdraviti, nato pa takoj v napad. Vseskozi bo treba vršiti pritisk, da se bo Rus začel odmikati. Če to dosežem, je izgubil, kajti on se ne zna umikati. Že v prvi rundi mu moram pokazati pekel.

WFC se znova vrača v dvorano Tivoli, ki ste si jo vi kar prilastili.
To mi je v posebno veselje. Ko hodiš proti ringu in ti vpije 4000 gledalcev. To je noro.

Že sami ste dejali, da v primeru zmage ne bo več veliko borcev, ki bi bili boljši.
Jaz rečem takole, če premagam Rusa, v ring nikoli več ne bom vstopil kot underdog.

V primeru zmage se bodo odprla tudi marsikatera vrata v tujini.
Odprla se mi bo predvsem Rusija, ki je zelo zaprta. V Evropi pa bom večje ime dobil z zmago proti Camaraju, ki ga poznajo vsi. On je tik pod svetovnim vrhom.

Morda razmišljate, da bi prestopili v nižjo kategorijo, kjer so morda bolj atraktivni borci?
Ne, to ne bi šlo, ker se ne morem spustiti na 70 kilogramov. Bolj razmišljam v smeri, da bi dobil še 10 kilogramov in videl, kako bi mi šlo v težki kategoriji. Da dokažem, da je vseeno, kakšen je nasprotnik. Če je večji, le bolj zaropota, ko pade. So pa to le moja razmišljanja in bom o tem več razmišljal po borbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.