Šport
51 ogledov

Fair play in Slovenci

Fair play je eno glavnih vodil v športu. Žurnal24 main
Ob koncu leta je čas za prerez najpomembnejših dogodkov v letu, ki je za nami. Na športnem področju ob takih priložnostih poveličujemo svetovne prvake, nosilce olimpijskih kolajn, svetovnih rekordov, pri tem pa nikakor ne smemo spregledati tistih, ki so se izkazali na področju fair playja.

Športniki s športnimi potezami dokazujejo tudi svojo pozitivno človeško stran in tudi teh v slovenskem športnem prostoru ne manjka. Eden takih je je dvigovalec uteži Luka Nejc Končina. 22-letnik je s potezo navdušil vse udeležence Mednarodnega turnirja v dviganju uteži, Trofej Beograd, v Beogradu in požel močan in dolg aplavz gledalcev. Na tekmovanju je nameraval nastopati zgolj kot gost (izven konkurence), saj so starejši mladinci stari med 17-20 let. Na tehnični konferenci pred tekmovanjem so se vsi predstavniki klubov strinjali, da se mu dovoli nastopiti v konkurenci z drugimi.

Po osvojitvi drugega mesta, je odklonil prejem nagrade in pokala, tako, da ga je dobil tretjeuvrščeni, za drugo mesto in četrtouvrščeni za tretje mesto. Luka je samoiniciativno odstopil od prej sprejetega dogovora, saj je menil, da je imel na račun let prednost, ki je v tem primeru pomembno vplivala na rezultat. Po obrazložitvi gledalcem, vzrok odklonitve – starost, je bil deležen pohval iz vseh strani.

S tem je pokazal, da mu je pomembneje tekmovati in ne le prejemati nagrade in pokale ter širiti zdrav tekmovalni duh z velikim pridihom fair playa. V okviru vseslovenskega projekta Športna poteza 2007, ki poteka že četrto leto v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) in Slovensko olimpijsko akademijo (SOA), mu je Zavod za fair play in strpnost v športu podelil priznanje za športno potezo. Obrazložitev Komisije za izbor športne poteze, ki mu je priznanje podelila je bilo:

Dviganje uteži je šport, kjer s kategorizacijo po letih in po telesni teži organizatorji zagotavljajo relativno enake tekmovalne možnosti za vse udeležence in s tem so rezultati bolj pravični. Kljub temu, da so predstavniki klubov na tehnični konferenci soglašali z nastopom Luke in mu na ta način omogočili, da uveljavi prednost v letih, je Luka sprejel zgolj tisti del te možnosti, ki se nanaša na samo izvedbo športnega dejanja/tekmovanja ne pa tudi na rangiranje, ki temu sledi in je pogoj za nagrajevanje dosežka. S sodelovanjem na uradnem tekmovanju je Luka pripomogel k dobremu boju, iz katerega pa se je v zadnji fazi (rangiranje in nagrajevanje) na podlagi moralnih motivov umaknil.


Emir Tahirovič in Roni Pikec sta priznanji iz rok Mira Cerarja prejela na prireditvi Slovenski športnik leta 2007. © Dejan Mijović

 

Na prireditvi Slovenski športnik leta 2007 pa je priznanje za naj športno potezo romalo v roke slovenskega plavalca Emila Tahiroviča in njegovega trenerja Ronija Pikeca . Športna poteza slovenksega plavalca je odmevala v svetovnem merilu. Na plavalnem mitingu Akropolis v Atenah , ki je bil na sporedu 6. maja leta 2006, sta s trenerjem na najprimernejši način opozorila sodnike, plavalce in trenerje o nepravilnih sodniških odločitvah na mednarodnih plavalnih tekmovanjih. Ker so sodniki prvi dan tekmovanja grškemu tekmovalcu Alifantisu spregledali nepravilno tehniko prsnega plavanja sta se trener Roni Pikec in naš plavalec Emil Tahirovič naslednji dan odločila opozoriti na nepravilnost sojenja.

Emil Tahirovič je z nepravilno tehniko plavanja (prsno plavanje z delfinskimi udarci nog) pridobil v disciplini 50 m prsno toliko časa, da bi lahko odplaval nov svetovni rekord. Zato se je nekaj metrov pred ciljem skoraj popolnoma ustavil in prišel v cilj z zmanjšano hitrostjo in s tem vidno opozoril sodnike in ostale udeležence tega tekmovanja. Kljub temu je odplaval slovenski rekord in enega najboljših izidov na svetu, česar pa po predhodnem dogovoru niso uradno upoštevali.

Sodniki na številnih tekmovanjih mednarodnega ranga neprimerno ukrepajo, zato je razlika v času med tekmovalci prsnega sloga, ki plavajo pravilno tehniko in med tistimi, ki plavajo nedovoljeno tehniko očitna in pridobljena na nepošten način (pri prsnem plavanju je točno predpisano, da plavalci ne smejo plavati delfinskih udarcev z nogami).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.