Šport
17 ogledov

Fak: Če bi ostal na Hrvaškem, ne bi bil svetovni prvak

Jakov Fak Anže Petkovšek
Letos bodo minila tri leta, odkar je biatlonec Jakov Fak prestopil v slovensko reprezentanco. "To je bila prava odločitev," pravi svetovni prvak.

Jakov Fak je moral ob prestopu v slovensko biatlonsko reprezentanco prenesti veliko pritiskov s strani Hrvaške biatlonske zveze in tudi hrvaške javnosti, ki si ga je želela videti v dresu z grbom šahovnice na dresu.

Kljub temu je bil odločen, da bo branil barve Slovenije, saj je menil, da se le tako lahko prebije v sam svetovni biatlonski vrh. To mu je tudi uspelo. Osvojil je naslov svetovnega prvaka.

Uspehe želel graditi z Velepcem

"Ne. To mi ne bi uspelo, če bi ostal na Hrvaškem,“ je v velike intervjuju za hrvaški Večernji list dejal slovenski biatlonec, ki so ga predstavili kot skromnega športnika, ki se je na pogovor pripeljal v deset let stari alfi romeo, po izstopu iz avtomobila pa dejal: "Kakor vidim se je pokvaril akumulator.“

25-letni biatlonec je dejal, da je vesel, da je pod hrvaško zastavo osvojil kolajno tako na Olimpijskih igrah, kot na Svetovnem prvenstvu, a ko je spoznal, da ljudje, kot je trener Jure Velepec, s katerimi je gradil uspehe, ne morejo priti delati na Hrvaško, je sprejel odločitev, da nastopa za Slovenijo.

"Vedel sem, kaj moram narediti. Nisem se opekel. Osvojil sem ves komplet kolajn na svetovnem prvenstvu. To je dovolj trden argument, da lahko stojim za svojimi odločitvami,“ pravi Fak, ki je potrdil, da bo zagotovo nastopal do olimpijskih iger leta 2018. "Želim videti kje je moja zgornja meja. Želim osvojiti kar se največ osvojiti da. Upam le, da bom ostal zdrav. Biatlon je zahteven šport. Na tekmi je več kot 100 tekmovalec iz 35 držav. Biatlon postaja vse bolj popularen in razširjen. Gledanost raste iz leta v leto,“ o vse večji konkurenci pravi Fak, ki v Sloveniji prebiva kar na Pokljuki v 20 kvadratnih metrov veliki sobi: "Imam toplo kavo, balkon pa delim z ostalimi reprezentanti. To mi povsem zadošča.“

Faka so zaradi marljivosti na treningih v težkih razmerah in vztrajnosti primerjali z Janico in Ivico Kostelićem. "To je čista romantika. Ljubezen do športa je močnejša od vseh drugih stvari, ki bi jih lahko imel.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.