Šport
22 ogledov

Fak drugo leto prvi med enakimi

Jakov Fak Anže Petkovšek
Po potrditvi izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije so tudi biatlonske reprezentance dobile končno podobo za sezono 2012/2013. Enotno A ekipo bo tudi v novi sezoni sestavljalo osem tekmovalcev: Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik, Peter Dokl in Simon Kočevar.

Jedro B ekipe tvorijo Vid Vončina, Anže Povirk, Lenart Oblak, Primož Pančur, Lili Drčar in Ekaterina Rečkalova, po predložitvi slovenskega potnega lista. V trenerskih vrstah praktično ni sprememb, saj bosta nad A ekipo še vedno bedela glavni trener Uroš Velepec in trener Tomaš Kos, B ekipo pa bo še naprej vodil Boštjan Lekan.

V petek sta Velepec in Kos že popeljala članice in člane A reprezentance na prve skupne priprave v Terme Čatež. Vikend paket za celotno reprezentanco v največjem naravnem termalnem zdravilišču v regiji je bilo darilo družbe Dnevnika za osvojene kolajne na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu. Tokrat sta manjkala le Janez Marič, ki je bil zadržan zaradi obveznosti v Slovenski vojski, in Vasja Rupnik, ki je ostal doma zaradi družinskih načrtov.

Na poti do Čateža se je reprezentanca ustavila še v Šentjerneju v podjetju Arex, ki je dolgoletni pokrovitelj in podpornik slovenskega biatlona. Obisk so izkoristili za preizkus posebnega podzemnega strelišča, ki je sicer namenjen preizkušanju vseh vrst strelnega orožja in streliva, ki ga v podjetju tudi proizvajajo. Nastrelitev biatlonske puške je opravil trener Tomaš Kos, med tekmovalci pa se je z najboljšim rezultatom lahko pohvalil svetovni prvak Jakov Fak.

Po prihodu v Terme Čatež je bila reprezentanca deležna prijaznega sprejema vodstva term in predstavitvenega ogleda po nekaj hektarjev velikem kompleksu. "Čatež je krasen, vse je lepo urejeno in zelo funkcionalno ter primerno za takšne priprave. Tokrat jih začenjamo nekoliko drugače in po enomesečnem premoru po sezoni so tekmovalci spet polno motivirani, zato so vse načrtovane aktivnosti potekale skladno s pričakovanji. Vstopili smo v bazični del treninga, kjer je obseg treninga kar precejšen, spoznavali smo se tudi z novim sistemom vaj za moč. Prve štiri tedne bomo namreč posvetili vajam za hitro in splošno moč. Izkoristili smo tudi sistem kolesarskih poti in naredili tri treninge na kolesu. Dan je bil celo prekratek za vse tisto, kar bi še radi naredili, vendar je sedaj pomembno, da smo zakorakali v novo sezono, ki bo trajala do aprila naslednjega leta. Verjamem, da bomo po uspešni lanski sezoni vsi ujeli plimo in val, ki nas bo dvignil in ponesel še dlje in višje v svetovnem pokalu," je prve priprave opisal glavni trener Velepec.

"Priprave so se začele zelo aktivno, pa vendar smo imeli tudi nekaj časa zase in za sprostitev. Poleg individualnih treningov smo se prvič zbrali skupaj in začeli novo obdobje. Zaenkrat še brez puške, že naslednje priprave na Pokljuki pa bodo namenjene tudi streljanju. Zelo sproščeno vzdušje je bilo v Čatežu in užival sem v treningu, takšen začetek pa daje še dodatno spodbudo. Hvala vodstvu in osebju Term Čatež, ki nam je omogočilo krasno izkušnjo," je bil zadovoljen Jakov Fak.

"Tudi meni je bil vikend v Čatežu zelo všeč, saj je prinesel nekaj spremembe v naš dokaj rutinski sistem priprav. Za sprostitev po treningih smo izkoristili tudi bazene in ne le klasične masaže, ki smo jo deležni ponavadi. Rada kolesarim in kolesarske ture so zame vedno dobrodošel vložek v spomladanski sklop priprav. V Arexu sem streljala prvič po tekmah na Kamčatki in občutek se spet kar hitro vrača," se je veselila Teja Gregorin.

Naslednji konec tedna bo vodstvo reprezentance organiziralo na Pokljuki tradicionalni biatlonski dan, kjer bodo razglasili tudi najboljše tekmovalce in klube za preteklo sezono, že takoj za tem pa bodo reprezentanti začeli s prvimi pripravami na tekaških rolkah in na strelišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.