Šport
13 ogledov

Fak in druščina ujeli peto mesto

Takole je Teja Gregorin opravila predajo Klemnu Bauru. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mešana biatlonska štafeta se je izkazala na Pokljuki in v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak priskrbela Sloveniji peto mesto. Zmagala je Švedska pred Ukrajino in Francijo.

Švedska mešana štafeta (1:17:52,0/0+10) je zmagovalka tekme svetovnega pokala na Pokljuki. Drugo mesto je osvojila Ukrajina (+0,3/0+7), tretja pa je bila Francija (+1,3/0+10). Slovenska izbrana vrsta v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak je osvojila peto mesto (+44,3/0+7).

Fak je imel tretji čas zadnje predaje in po en dodatni naboj na vsakem streljanju, za peto mesto pa se je v zaključku uspešno boril z Italijanom Lukasom Hoferjem. "Sem zadovoljen, čeprav bi raje videl, če bi nastop opravil brez poprav. Z Bauerjem sva nastopila odlično, tudi dekleti pred nama pa sta bili uspešni. Veseli me, da smo se povem približali najboljšim. Hvala vsem članov štafete, sam sem jo moral do cilja le še uspešno pripeljati," je bil skromen Fak.

Dobre pol minute pred njegovim prihodom v cilj se je bil ogorčen boj za prva štiri mesta. Šved Carl Johan Bergman je Ukrajinca Sergeja Sedneva ugnal za vsega tri desetinke, Martin Fourcade pa je pred tem praktično ves čas vodilnim Francozom vendarle zagotovil tretje mesto. Še pred samim zaključkom se je otresel Rusa Jevgenija Ustjugova in ga prehitel za 4,3 sekunde.

Jakov Fak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Štirideset sekund pozneje je prišel v cilj Fak, veliko zaslug za peto mesto pa ima tudi Bauer. "Upam, da sem se s tem, zaradi treh poprav na strelišču sicer nepopolnim nastopom, oddolžil za slabši posamični pokljuški tekmi. Vesel sem, da sem pripomogel k lepemu slovenskemu uspehu. Želel sem ponoviti nastop iz Hochfilzna, vendar mi to posamično ni uspelo, sem pa ponovno dobro nastopil v štafeti. Upam, da bom izboljšal stabilnost forme," je bil prvič od četrtka na Pokljuki boljše volje Bauer.

 

Gregorinova je imela četrti čas predaje, več pa ji je ponovno "odvzelo" strelišče. "Čisto zadovoljna ne morem biti, dva zgrešena strela sta preveč. Vesela sem, da sem se zbrala in popravila dva zgrešena strela, drugače bi bil hitro na vrsti kazenski krog. Tako pa nismo veliko zaostali. Žal pa je bil zaostanek vseeno prevelik, da bi lahko prišli višje od petega mesta," je menila Gregorinova.

Malijeva je v treh tekmovalnih dnevih zgrešila le tri strele, zadnji dan celo nobenega. "Strelsko mi je šlo odlično, z ničlo in celo hitrejšim ritmom, kot na prejšnjih tekmah. Skušala sem obdržati čim manjšo razliko in držati ritem z nekaterimi tekmicami na progi," je pojasnila Malijeva. Uroš Velepec, glavni slovenski trener, je nastope slovenske četverice v štafeti ocenil kot odlične. "Vsi smo vedeli, da Malijeva ne teče najbolje, vendar se je z dvema ničlama izvlekla in ni pridelala velikega zaostanka. Vedeti je potrebno, da so v prvi predaji tekle odlične biatlonke, kot sta Finka Kaisa Mäkäräinen in Švedinja Helena Ekholm, vodilni v svetovnem pokalu. Gregorinova je imela ničlo stoje in je nato leže, čeprav so se ji noge tresle, vendarle opravila brez kazenskega kroga. Bauer in Fak pa sta nastopila fantastično," je slovenski tekmovalni nastop sklenil Velepec.


Pokljuka, mešane štafete (2 x 6 + 2 x 7,5 km):

 1. Švedska         1:17:52,0 (0 kaz. krogov +10 zgrešenih strelov)
    (Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Fredrik Lindström, Carl Johan
     Bergman)

 2. Ukrajina             +0,3 (0+7)
    (Olena Pidrušina, Vita Semerenko, Sergej Semenov,Sergej Sednev)
 3. Francija              +1,3 (0+10)
    (Marie Laure Brunet, Marie Dorin, Vincent Jay, Martin Fourcade)
 4. Rusija               + 5,6 (0+10)
 5. Slovenija            +44,3 (0+7)
    (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak)

 6. Italija              46,1 (1+7)
 7. Slovaška           +1:49,0 (0+11)
 8. Nemčija            +2:31,0 (4+12)
 9. Belorusija         +2:38,0 (0+9)
10. Estonija           +2:40,8 (0+7)


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.