Šport
27 ogledov

"Fak jih je dvakrat nategnil"

Fak, Velepec in Klemen Bauer. (Foto: sloski.si) Žurnal24 main
Dan po razkritju, da bo prevzel slovensko državljanstvo, je biatlonec Jakov Fak razkril vzroke za to odločitev. Kot pravi, je odločilo njegovo sodelovanje s trenerjem Velepcem.

"Hrvaška zveza je našla beloruskega trenerja, vendar nisem pripravljen eksperimentirati. Vem, da bodo ljudje rekli, da bi lahko treniral z drugim trenerjem, vendar ne vem, ali bi kateri koli športnik menjal trenerja, ki mu absolutno zaupa. Za mojo kariero Velepec pomeni ogromno," je dejal Jakov Fak za hrvaške Sportske novosti.

 "To je bilo vse sklenjeno na ravni Velepec- Fak. Uroš je bil predvčerajšnjem pri njemu. Ko ga je včeraj obiskal še hrvaški predsednik Zupanić, mu je Fak rekel, da zdaj pa zagotovo gre," nam je dejal vir blizu slovenske biatlonske reprezentance. Zanimivo, ko smo včeraj o tem spraševali Velepca, nam je informacijo, da je obiskal Jakova, odločno zanikal z naslednjimi besedami: "Tudi slučajno nisem bil v Mrkopalju in prepričeval Jakova, ker sem bil na dopustu na Pagu. Eni imajo očitno težave."
Vas zanima več informacij o Faku in njegovem prestopu? Najdete jih tukaj.

Katerega trenerja so mu Hrvati ponujali, ni znano. Govorilo se je tudi o Vladimirju Korolkeviču, sicer trenerju slovenskih smučarskih tekačic, ki pa nam je vse zanikal.

Dobitnik bronaste olimpijske medalje, ki je ravno danes dopolnil 23 let, je pristopno izjavo že podpisal ter Hrvaško biatlonsko zvezo zaprosil za izpisnico. A zadeva se lahko že tukaj zaplete: ko gre tekmovalec iz države A v državo B, mora država B po pravilih mednarodne biatlonske zveze zaprositi zvezo, da lahko tekmovalec prestopi. Če država A da dovoljenje, lahko nastopa za drugo državo že zelo kmalu (denimo v roku meseca dni). Če tega dovoljenja ni, mora čakati dve leti.

"Tudi pri nas imajo težave"
"On z izpisnico ne more še nič narediti. Tu ne bo šlo tako lahko, ker je Hrvate dvakrat "nategnil". Rekel je, da bo šel in so se Hrvati že strinjali. Potem je rekel, da ne bo šel in so mu že začeli iskati trenerja. Obljubili so mu 5.000 evrov bruto plače in službo v vojski- dobil bi jo z današnjim dnem. Pravi, da gre zaradi trenerja. Vedeti pa je treba, da imajo tudi pri nas težave. Našim tekmovalcem, ki imajo službo v vojski, so znižali plače na 520 evrov. Vasja Rupnik in Peter Dokl sta ostala brez službe v vojski. Ali bo Fak prišel v Slovenijo za 600 evrov?" se sprašuje vir blizu biatlonske reprezentance, ki ni želel biti imenovan. Navedbe smo želeli preveriti tudi pri Urošu Velepcu, a se nam ni oglasil na telefonski klic.

Sem Hrvat in ostajam Hrvat, imel bom dvojno državljanstvo. Odločitev je bila težka, vendar kariere brez tega koraka ne bi bilo.
Jakov Fak (za Sportske novosti)

"Pravično bi bilo, da ne delajo težav"

Fak je sicer dejal, da ni bila finančna plat tista, ki je odločila. Hrvaška mu je ponudila ogromno, a z enim pogojem ni bil zadovoljen. "Moram iti za trenerjem, brez njega ne vidim perspektive in ni garancije, da izpolnim svoje ambicije. Moj motiv je izključno športni, saj bi bilo finančno zame bolje, da bi ostal na Hrvaškem."

Glede izpisnice pa pravi: "Mislim, da sem Hrvaški biatlonski zvezi dal veliko in bi bilo pravično, da ne delajo težav ter razumejo moje razloge, čeprav jim moj odhod ne odgovarja."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.