Šport
27 ogledov

Fak lahko nastopa za Slovenijo!

Jakov Fak s soglasjem, da lahko nastopa za Slovenijo. (Foto: Slovenia Biathlon T Žurnal24 main
Jakov Fak je prejel soglasje Hrvaške biatlonske zveze, da lahko nastopa za Slovenijo! So plačali odškodnino? "Smučarska zveza Slovenije vsekakor ne," je dejal Borut Nunar. Hrvati pa: "Naredili smo dober posel."
"Ne bi želel govoriti o denarju. Rad bi poudaril, da smo naredili dober posel. Dogovorili smo se o sodelovanju s Slovenci, od katerega bodo imeli največ naši mladi biatlonci, kar je bil tudi naš cilj. Izgubili smo Jakova, ampak to bomo nadomestili z delom s Slovenci, ki bi se moralo odražati tudi v bolj kakovostnemu razvoju biatlona na Hrvaškem," je hrvaško stran pojasnil direktor marketinga Hrvaške biatlonske zveze, Hrvoje Grubišić.

Zgodba o prestopu Jakova Faka v slovensko biatlonsko reprezentanco je dobila za tekmovalca in slovenski biatlon najboljši možen epilog. Nosilec dveh odličij z velikih tekmovanj je le prejel soglasje Hrvaške biatlonske zveze, da lahko nastopa za drugo državo. "Vesel sem, da držim v rokah to soglasje, ki mi bo omogočilo, da še naprej tekmujem in se ukvarjam z biatlonom. To je eden najsrečnejših dni v mojem življenju. Zahvaljujem se vsem, ki so mi v teh postopkih stali ob strani, moji družini za podporo in predstavnikom obeh zvez, ki so s tem dejanjem dokazali, da je sodelovanje na področju športa med obema državama zgledno," so bile prve besede Jakova Faka ob prevzemu soglasja. Podrobneje bo spregovoril popoldne (ob 17.00) na Pokljuki.

"Če je volja na obeh straneh, se da marsikaj zmeniti. Jakov se je sam dogovoril s svojo prejšnjo matično zvezo. Niti ne vem, kako točno se je dogovoril. Na podlagi zadnjih razgovorov so se Hrvati določili za dajo soglasje. Za nas je pomembno le, da soglasje je. Zadeva je zaključena. Osebno sem verjel, da se bo tako razpletlo," je za Žurnal24 pojasnil direktor slovenske biatlonske ekipe, Borut Nunar. "Kaj točno je bilo treba še narediti, da je do tega prišlo … mislim, da je ena od glavnih poant, da bosta biatlonski zvezi Hrvaške in Slovenije sodelovali tudi v prihodnje, kot smo do zdaj. Ni nobenih zamer."

Smučarska zveza Slovenije oziroma biatlonska reprezentanca vsekakor ne. To smo vztrajali od začetka.
Borut Nunar

Za prestop Faka po olimpijskih igrah v Vancouvru sta bili zvezi dogovorjeni že lani, nakar pa so letos poleti Hrvati zahtevali 100.000 evrov odškodnine. So torej plačali, da je Jakov le dobil izpisnico? "Smučarska zveza Slovenije oziroma biatlonska reprezentanca vsekakor ne. To smo vztrajali od začetka."

"To je veliko olajšanje," je dejal Uroš Velepec.

Prve tekme nove sezone bodo med 29. novembrom in petim decembrom v švedskem Östersundu. Faka morajo zdaj še prijaviti na mednarodni zvezi. "Upam, da se bo tehnika zavrtela relativno hitro. Prijavljenega imamo enega rezervnega tekmovalca, ki ga lahko kdorkoli zamenja, če ima kvalifikacijo za svetovni pokal. Jakov jih ima. Lahko se sicer kaj zalomi in morda čisto prvo tekmo ne bo mogel startati, a naslednje pa zagotovo bo," je še dejal Nunar. Prvič boste lahko za Faka v živo navijali teden pred božičem na Pokljuki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.