Šport
18 ogledov

Fak najmočnejši adut za kolajno

biatlon oberhof fak Slovenia biathlon team
Prihodnji teden bo nemški Ruhpolding gostil biatlonsko svetovno prvenstvo. V slovenski reprezentanci največ upov polagajo v Jakova Faka, veliko pa se pričakuje tudi od Klemna Bauerja in Teje Gregorin.

Pred biatlonci je svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnji teden gostil nemški Ruhpolding. Glede na izide v sezoni je vnaprej jasno, da so slovenski kandidati za visoka mesta Teja Gregorin, Jakov Fak in Klemen Bauer, ki so danes skupaj z drugimi reprezentanti predstavili cilje za Bavarsko.

"Vsi so po napornih treningih zelo utrujeni in po regeneraciji se bo izkazalo, kakšno formo ima kdo. Glede na to, da so vsi zdravi, pa sem prepričan, da so vsi dobro pripravljeni. Imamo tri tekmovalce, ki so sposobni stopničk, in s tako popotnico naša pot ni težka," napoveduje glavni trener Uroš Velepec. "Sezona se žal ni začela po načrtih, bilo je veliko nihanj na tekmah, kasneje pa je steklo bolje, zadnja dva svetovna pokala pa sta pokazala dvig forme. Teja je bila na stopničkah, Jakov stalno med deseterico. Na SP je cilj ena uvrstitev do petega mesta, dve do desetega, s štafeto pa do šestega mesta," pa je cilje strnil direktor reprezentanc Matej Oblak.

V središču pozornosti bosta posebej Gregorinova in Fak, oba že nosilca kolajn s svetovnih prvenstev, čeprav jo je slednji osvojil še za Hrvaško. Tudi letos je prav Fak tisti slovenski biatlonec, ki se je najpogosteje uvrščal med najboljšo deseterico, in ob načrtovani vrhunski formi bo tudi tokrat tisti, ki bo kandidiral za visoka mesta v vseh svojih nastopih.

Fak je letos že nanizal šest uvrstitev med najboljšo osmerico, najbližje stopničkam je bil s četrtim mestom v Oberhofu, in še enkrat potrdil, kako pomembna je bila poteza slovenskega vodstva, ki je lani Faku podelilo slovensko državljanstvo, saj je tekmovalec letos že osvojil 360 točk svetovnega pokala, vsi ostali slovenski biatlonci skupaj pa 200. Vse to celo kljub dejstvu, da je Fak zaradi poškodbe in mraza nekaj tekem izpustil.

"Pred SP smo imeli še ene naporne priprave, kar je obenem seveda zaželeno, saj smo želeli še malo dvigniti formo. Pred sezono sem si sam naložil velik pritisk, zdaj pa sem bolj sproščen in tekem se prav veselim," teden dni pred tekmami pravi Fak, ki mu letos še manjkajo stopničke: "To bi bilo krasno zdaj na SP, saj lepšega od stopničk na SP in OI ni. To je seveda moja želja, a nič hudega, če jih ne bo, saj imam tudi visoke cilje na drugih tekmah svetovnega pokala."

V moški konkurenci, kjer so izidi zelo zgoščeni, je nekajkrat visoko uvrstitev nakazal tudi Klemen Bauer, a mu je stopničke, ali pa boj za najvišja mesta, doslej vedno vzela strelska napaka preveč, ki si jo je privoščil v primerjavi s tekmeci. Vsi drugi bodo lahko upali na najboljše letošnje dosežke.

Slovenski ženski biatlonski voz rešuje Teja Gregorin, letos tretja na tekmi v Oslu in obenem doslej edina slovenska tekmovalka s kolajno s svetovnega prvenstva. Gregorinova je v primerjavi s tekmicami letos sicer nekoliko izgubila v teku, a je kar nekajkrat dokazala, da se z bogatimi izkušnjami lahko zavihti med najboljše.

"Zadnje tekme so pokazale, da se forma vzpenja. Strelsko formo bom poskušala obdržati, tekaško pa pričakujem napredek, nekaj se vendarle da pridobiti. Upam, da bo tudi občutek na smučeh bistveno boljši kot prej. Počutim se zelo dobro in upam, da bom to prenesla tudi na tekmo," pa je želje razkrila Gregorinova, ki pravi, da bo boj za kolajne hud, a tudi sama ima ob zelo, zelo dobrem nastopu majhne možnosti. "Vsaka uvrstitev med deset bo zelo dobra."

Edina preostala konkurenčna tekmovalka je Andreja Mali, skrbi pa dejstvo, da Slovenija v ozadju trenutno nima tekmovalke, s katero bi lahko v slovenski vrsti dopolnili nekoč že uspešno žensko štafeto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.