Šport
22 ogledov

Fak ni pričakoval, da bo tako visoko

Jakov Fak se je po posvetovanju z zdravniki raje odločil za kariero kot le eno v Nik Rovan
Jakov Fak je s četrtim mestom na sprintu rešil slovensko čast na Pokljuki in še enkrat več dokazal, da se razvija v vrhunskega tekmovalca, ki bo v prihodnosti mešal štrene povsem na vrhu.
Jakov novinar
Pokljuko je v petek obiskal naš odlični kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer. Nekdanji svetovni prvak ima v biatlonskih vrstah lepo število prijateljev, saj jih je kar nekaj zaposlenih v slovenski vojski. Poznal ni le Jakova Faka, a se je Kauzer tudi z njim hitro spoprijateljil. Že po nekaj uvodnih besedah pa se je Fak kar sam javil, da bi s Kauzerjem opravil intervju. "Bilo je super, zelo mi je bilo všeč. Tudi Peter je odličen fant. Sicer sem želel biti nekoliko bolj zabaven, a mi niso pustili. To je bila moja najlepša novinarska izkušnja," je dejal Fak, ki se bo skupaj z ostalimi biatlonci spomladi odpravil na kajakšni preizkus: "Imeli bomo en spust s kajakom, ki bo dolg 200 metrov, in 50 kilometrov teka na rolkah, da bom zagotovo zmagal," pa je v smehu še dejal Jakov Fak.

"Po odličnem nastopu mi je padel kamen od srca, kakor tudi ostali ekipi. Upam, da so tudi gledalci zadovoljni s to uvrstitvijo, kakor jaz," je po četrtem mestu na sobotnem sprintu na Pokljuki dejal Jakov Fak, ki je pred letošnjo sezono dvignil veliko prahu, ko je hrvaški dres zamenjal s slovenskim. Zgolj po nekaj tekmah pa je jasno, da je Jaka, kakor ga kličejo prijatelji, naredil pravo potezo.

Je kaj grenkega priokusa zaradi enega zgrešenega strela, ki vam je zelo verjetno tudi odnesel stopničke?
Vem, da mi je ta strel vzel stopničke, toda na stopničke bi lahko prišel tudi, če bi tekel nekaj sekund hitreje. Kot pa sem že rekel, ja sem dal od sebe vse in uvrstitev je taka kot je.

S četrtim mestom ste dosegli najboljšo moško slovensko uvrstitev na Pokljuki.
Tega sicer nisem vedel, me pa ta podatek zelo veseli, saj je to po eni strani tudi nekaj zgodovinskega.

Slovenski navijači so vas zelo lepo sprejeli. Verjetno ste navdušeni nad tem?
Res je, to me zelo veseli. Kot član slovenske reprezentance se sicer počutim že nekaj časa. Je pa zelo lepo, če te publika sprejme in me veseli, da so gledalci zadovoljni z mojim nastopom, ter da lahko poskrbim za nasmešek na njihovih obrazih.

Zdi se, da vas je slovenski dres kar nekoliko razbremenil, saj ste tokrat vpisali že drugo letošnjo vrhunsko uvrstitev, medtem ko ste v preteklosti, ko ste nastopali za Hrvaško, blesteli predvsem na tako imenovanih velikih tekmah.

Jaz sem si pred sezono predvsem zastavil cilj, da sem v skupnem seštevku med najboljšo petnajsterico in pri tem bom tudi vztrajal. Če bo boljše, bom zadovoljen, v nasprotnem primeru pa razočaran.

Je v načrtu tudi prva zmaga v svetovnem pokalu?
To je težko govoriti, saj je vsaka tekma različna. V Hochfilznu sem bil na primer v sprintu 61., tokrat pa sem bil četrti. To je pač biatlon. Jaz pa še nisem toliko izkušen, ampak upam, da že v bližnji prihodnosti ne bom več tako nihal. Vsaka tekma je zgodba zase in za vrhunsko uvrstitev se mora poklopiti več različnih segmentov.

Nihče ga ni pričakoval na vrhu
Po sedmih tekmah je v skupnem seštevku svetovnega pokala nekoliko presenetljivo v vodstvu mladi Norvežan Tarjei Boe. "Pred sezone nihče ne bi pričakoval, da bo vodilni, ter da bo tako konstanten. Vsaka čast, da mu to uspeva pri njegovih letih (22 let, op. p.). Očitno je zelo velik talent in ima zelo dobre mentorje," je tudi Fak nekoliko presenečen, da ravno naslednik Ole Einarja Björndalna in ostalih odličnih Norvežanov vodi v skupnem seštevku.

Kljub temu ste v letošnji sezoni zelo konstantni. Razen spodrsljaja v Hochfilznu je bilo vse ostalo vrhunsko.
Res je, ampak mi je žal Hochfilzna. Tam sem slabo nastopil na dveh tekmah in izpustil točke, kar je enako kot bi bil bolan, toda jaz sem bil tam in poskušal nekaj narediti pa nisem. Zagotovo bi bila uvrstitev v skupnem seštevku še boljša kot je zdaj, ko sem na osmem mestu.

Ste pričakovali, da boste po šestih tekmah tako visoko?
Ne, nikoli. Je pa to še dodaten motiv za naprej. Zdaj me čakajo novi treningi, da bom tudi v novem letu še naprej nastopal na visokem nivoju.

Verjetno dobri rezultati vršijo še dodatni pritisk z vseh strani?
Največji pritisk si lahko naložim sam. Včasih ga morda ne bom prenesel, včasih pa ga bom. Je pa res, da lahko drugi nate vršijo pritisk, če to dovoliš. Če se malce oddaljiš od tega, je veliko lažje. Pričakovanja pa so seveda velika in vsi v ekipi bi bili veseli, če bi jih izpolnili, ampak vedno se to ne izide.

Kako komentirate rezultate vaših kolegov v reprezentanci?
Škoda za zgrešene strele. Jaz bi si želel, da bi bili znova trije med prvo deseterico. Najbolj pa sem upal, da bi Janez (Marič, op. p.) naredil dobro uvrstitev, saj je tukaj praktično doma. Jaz želim, da nam vsem uspe, ker vem, da imamo potencial, toda ne pride vedno do izraza. Oni pa vsi dobro vedo, kaj morajo narediti.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Tarjei Boe je dejal, da boste Norvežanom na svetovnem prvenstvu zelo nevarni.
Jaz bi rad prišel med njih, ali pa celo pred njih. Za svetovno prvenstvo sicer nimam posebnih ciljev. Jaz sem sebi zastavil cilj za skupni seštevek. Če pride še kaj zraven, pa še toliko boljše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.