Šport
46 ogledov

Fak pozdravil prst. Trenirajo v Nemčiji.

biatlon
1/6
SLOSKI Biatlon
Jakov Fak je pozdravil prst (ozebline) in že lahko normalno trenira za novo biatlonsko sezono. S kolegi iz reprezentance je v Ruhpoldingu, ki bo marca gostil svetovno prvenstvo.

Slovenska biatlonska reprezentanca je po dobrih treh mesecih poletnega pripravljalnega obdobja na Pokljuki od 15. avgusta na pripravah pod bavarskimi vršaci v Ruhpoldingu. Prizorišče svetovnega prvenstva v naslednji zimi gosti še številne druge ekipe. Pod taktirko trenerjev Uroša Velepca in Tomaša Kosa so Teja Gregorin, Andreja Mali, Eva Urevc, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik, Peter Dokl, Vid Vončina in Simon Kočevar prestopili v obdobje zahtevnejših vadbenih preizkušenj. Le Tadeja Brankovič Likozar je ostala v Sloveniji, kjer podobno kot lani vadi po prilagojenem programu. "Odločitev, da izvedemo del priprav v Ruhpoldingu, je padla izključno zaradi dejstva, da bo tu marca svetovno prvenstvo. Tekmovalci se morajo spoznati s krajem in ga tudi vzljubiti, da bodo lahko sproščeno nastopili na najpomembnejšem tekmovanju sezone. Rolkarska steza omogoča kakovostno izvedbo treningov, obenem pa se srečujemo tudi s predstavniki drugih reprezentanc," je pojasnil Velepec, ki se letos posveča predvsem tekaškemu delu in kondicijski pripravi, medtem ko Kos bdi nad tekmovalci na strelišču.

Edini slovenski tekmovalec, ki je v tem obdobju že stal na snegu in na smučeh, je Fak. Lansko sezono je zaradi ozeblin kazalca desne roke predčasno zaključil in prav zaradi tega je po okrevanju prsta pred kratkim opravil teste v snežni hali v Oberhofu. Pri temperaturi pet stopinj Celzija pod ničlo je preizkušal posebne ogrevane rokavice. "Zanimiva izkušnja, saj sem bil prvič v takšni hali. Počutil sem se kot v zaprtem hladilniku. Sanacija tkiva je že v pomladnih mesecih na srečo v celoti uspela po naravni poti, seveda s pomočjo stimulacije v visokotlačni komori, in prst spet funkcionira popolnoma normalno. Treba pa se je pripraviti na ekstremne pogoje, s katerimi se bom spet soočal v prihajajočih sezonah. Testi rokavice so pokazali še določene tehnične pomanjkljivosti, ki jih bo treba odpraviti, načeloma pa sem z rešitvijo zadovoljen. Nikakor si ne želim ponovitve lanskega scenarija, ko sem moral zaradi tega izpustiti svetovno prvenstvo in tekme spremljati prek televizijskega zaslona. Kondicijsko in tekaško še napredujem, moje največje rezerve pa se za novo sezono prav gotovo skrivajo v strelskih predstavah, kjer bomo s trenerjema poskušali narediti še korak naprej," je razkril Fak.


Primat prve dame slovenskega biatlona bo še naprej nosila Gregorinova, ki ji sprememba okolja za priprave vedno dobro dene. "Po zares kratkem počitku po lanski sezoni smo v polnem zaletu za prihajajočo. Smo sredi zelo pomembne faze, ko imamo ogromno treninga, vse na zelo visoki stopnji intenzivnosti, kar me izčrpava, vendar ima tudi Ruhpolding svoj čar. Prilagajamo se na posebnosti nove, tehnično precej zahtevne proge, ki mi veliko bolj ugaja kot stara konfiguracija. Tu sem dosegla že dobre rezultate in tudi tiste, ki bi jih najraje pozabila. Veliko se ubadamo s hitrostjo streljanja, ki je lansko sezono nisem mogla prenesti na tekme, vse prevečkrat pa so me strelske napake oddaljile tudi od zmagovalnega odra. Zanesljivost in strelsko stabilnost bom morala spet doseči na tekmah in takrat bodo prišli tudi rezultati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.