Šport
26 ogledov

Fak pregnal meglo na Pokljuki: 2. mesto!

jakov fak
1/19
EPA
Slovenski biatlonec Jakov Fak je na Pokljuki dosegel novo vrhunsko uvrstitev in zasedel drugo mesto na tekmi s skupinskim startom. Zmagal je Nemec Andreas Birnbacher, ki je brez zgrešenega strela premagal Faka (+17,7/2) in Američana Tima Burka (+22,6/2). Pri ženskah je slavila Norvežanka Tora Berger. Teja Gregorin je bila šesta.

Andreas Birnbacher je brez zgrešene tarče dobil tekmo s skupinskim startom za točke svetovnega pokala na Pokljuki. Drugo mesto je osvojil Slovenec Jakov Fak, ki je moral v kazenski krog dvakrat, tretji pa je bil Američan Tim Burke prav tako z dvema nepokritima tarčama.

Fak je tako po četrtkovi zmagi v sprintu na Pokljuki še drugič stopil na zmagovalne stopničke. Te dni Pokljuka obeležuje tudi 20. obletnico prvih tekem za svetovni pokal v biatlonu na slovenskih tleh in Fak je poskrbel za najuspešnejši tekmovalni konec tedna v zgodovini tekmovanja. Kot meni sam, bo ekipi zaradi tega prihodnje leto, v sezoni 2013/2014 naj bi Pokljuka svetovni pokala gostila meseca marca, precej težje.

Po zgodovinski četrtkovi zmagi v sprintu je Fak tokrat znova stopil na stopničke. Kot peti v skupnem seštevku svetovnega pokala se je na skupinski start podal iz prve vrste in vseskozi držal priključek z vodilnimi.

Megla nagajala tudi najboljšim

Ničli na prvem in drugem streljanju leže sta napovedovali vrhunski dosežek, čeprav nato stoje ni šlo vse gladko. V prvem poskusu stoje je zgrešil enkrat, prav tako tudi v drugem. A je imel ob tem tudi nekaj sreče, kar je znal izkoristiti. V megli, ki se je pred koncem spustila na prizorišče, so slabše merili tudi tekmeci in vsi po vrsti so zavijali v kazenski krog.

Fak je imel tako tudi ob slabšem streljanju še vedno dobro izhodišče in ko je po zadnjem streljanju po kazenskem krogu v progo krenil kot drugi, Birnbacher je bil nedosegljiv, je s suverenim tekom zadržal in še povečal prednost pred zasledovalci.

"Če ni uspelo včeraj, je danes. Sami lahko vidite, kako se biatlon spreminja iz dneva v dan. Poskušam se čim hitreje naučiti iz svojih napak in mislim, da sem zaenkrat dober učenec. Taktika je bila danes takšna, kot sem načrtoval, če vse poteka po načrtih, je v redu," je na novinarski konferenci dejal Fak.

"Če bi se zgodilo kaj nepričakovanega, potem se lahko veliko spremeni. Meni je bistvo, da se naučim med tekmo razmišljati in hitro odreagirati. Še vedno se učim, med mano in Birnbacherjem je na primer šest let razlike, upam pa, da ko bom toliko star kot on, da bom na tej ravni."

biatlon pokljuka jakov fak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Drugo leto bomo imeli težave"

Fak sicer ni želel ocenjevati svojega nastopa. "Težko ocenjujem celoten izkupiček svetovnega pokala, to raje prepuščam vam. A če je dvajset let od prve tekme, se mi zdi, da je rezultatsko gledano vse skupaj najboljše do zdaj in da bomo zaradi tega imeli drugo leto težave. Cela ekipa se uči, dobro dela, upam, da bomo še dolgo skupaj, vsi vemo, za kaj gre, brez tega ne bi bilo teh lepih trenutkov na Pokljuki. Včeraj sem bil zelo razočaran, nekaj sem se naučil, šel skozi to šolo in to gotovo jemljem kot nekaj dobrega," je dejal.

Ni pozabil na številne gledalce, ki so ga prišli spodbujat tudi iz njegovega domačega Mrkopalja: "Hvala vsem gledalcem, da so prišli, brez njih se ne da. Hkrati vsem skupaj želim vse najboljše ob novem letu."

Zelo zadovoljen je bil seveda tudi trener Uroš Velepec: "Jakov je danes dirko nadzoroval, opravil perfektno glede na včeraj, kar je le dokaz, da ni šlo za kakšen padec v formi. Dokazal je, da je in da še bo vrhunski biatlonec. Danes je odtekel dobro, vedno ujel skupino, tudi če je zaostajal, držal tempo. Imel je perfektne smuči, s temi skoki je znal zmeraj priključiti, če je malo zaostal. Naredil je vse, kot mora, malo pa mu je šlo na roko tudi dejstvo, da tudi ostali niso bili perfektni, da so grešili in to je znal izkoristiti v svoj prid,.

Slovo od Pokljuke z zmago Bergerjeve

Norvežanka Tora Berger je dobila žensko tekmo s skupinskim startom, s katero se je tekmovanje na Pokljuki tudi končalo. Drugo mesto je osvojila Nemka Miriam Gössner (+35,5/4), tretja pa je bila Čehinja Gabriela Soukalova (+1:02,1/2). Med najboljšo trideseterico je slovenske barve branila Teja Gregorin in tekmo končala na šestem mestu (+1:32,5/4).

Z današnjo žensko tekmo s skupinskim startom najboljših 30 tekmovalk se je svetovni pokal na Pokljuki zaključil, naslednjič bodo lovci na smučeh v akciji prvi teden januarja, ko jih čaka tekma v Oberhofu.

Dan je bil nadvse uspešen tudi za slovensko ekipo. Fak je v moški konkurenci zaostal le za Nemcem Birnbacherjem, Gregorinova pa se je povzpela na šesto mesto. Gregorinova je današnjo tekmo začela brezhibno. V prvem streljanju je pokrila vseh pet tarč in napredovala na deveto mesto.

Berger Pokljuka skupinski start biatlon očala kapa Norveška | Avtor: EPA EPA

Gregorin: "Nisem še videla takšnih sprememb"

Nato pa se je nad strelišče na Rudnem polju spustila megla in vsem tekmovalkam prekrižala načrte. Ena za drugo so se vrtele v kazenskem krogu, tudi večina favoritinj je morala opraviti dodatnih 150 metrov. Gregorinova je zaradi napak tekmic še naprej pridobivala in to kljub dejstvu, da je na drugem streljanju zgrešila trikrat. Vendar se ni predala.

"Vedela sem, da bodo zaradi slabe vidljivosti tudi ostale delale napake. Zaradi tega nisem obupala, ko mi ni šlo in sem vztrajala. Za nami je sicer spet ena težka tekma kot že prejšnja dva dneva. Res nismo imeli sreče z vremenskimi pogoji. Trije zgrešeni streli so me za kratek trenutek pomaknili v zlato sredino, nato sem se zbrala in tista ničla na koncu me je popeljala do šestega mesta," je dejala Gregorinova.

Slednja v svetovnem pokalu še ni opazila tako spremenljivih vremenskih pogojev, kot jim je bila Pokljuka priča zadnjih štirih dneh. "Nisem še videla takšnih vremenskih sprememb, imeli smo vse, od sonca, snega, preko dežja do megle." Danes je po slabšem sprinterskem nastopu na petkovem sprintu dosegla drugo najboljšo uvrstitev v tej sezoni.

"Sprint je bil zame preveč nervozen, nisem se znašla, to je botrovalo slabemu rezultatu. Po sprintu je bilo spet vse normalno, sproščeno, stopnjevala sem tempo. Šla sem iz tekme v tekmo, škoda da ni bila tukaj še ena tekma, da bi še enkrat prepolovila uvrstitev," je še dejala Gregorinova.

Velepec: "Tekla je odlično"

Z njenim nastopom je bil zadovoljen tudi trener Velepec: "Teji bi čestital, ni se vdala, tudi ob treh zgrešenih strelih leže. Tekla je odlično, imela res dobre smuči, s šestim mestom moramo biti zadovoljni," je dejal Velepec. Ocenil je nastope tudi drugih slovenskih reprezentantov: "Klemen (Bauer op.p.) ni nič slabši od Jakova. Edino na strelišču ne uspe sestaviti dobrega strelskega nastopa. Janez Marič je bil v smučini po bolezni, veseli smo, da je nastopil, tudi Peter Dokl je bil v skladu s pričakovanji. Pri Andreji (Mali op.p.) bi izpostavil nekoliko počasnejše streljanje, ampak splošno gledano smo z nastopi tukaj na Pokljuki zelo zadovoljni."

S tem se je svetovni pokal na Pokljuki zaključil, naslednjič bodo lovci na smučeh v akciji prvi teden januarja, ko jih čaka tekma v Oberhofu. Pokljuka bo svetovni pokal gostila tudi v sezoni 2013/14, najverjetneje meseca marca.

Svetovni pokal, Pokljuka, skupinski start (M), rezultati:

1. Andreas Birnbacher (Nem) 35:39,4 (0)
2. Jakov Fak (Slo) + 17,7 (2)
3. Tim Burke (ZDA) 22,6 (2)
4. Martin Fourcade (Fra) 25,9 (2)
5. Björn Ferry (Šve) 26,6 (2)
6. Emil Hegle Svendsen (Nor) 26,7 (2)
7. Jevgenij Ustjugov (Rus) 43,6 (3)
8. Jevgenij Garaničev (Rus) 47,9 (3)
9. Henrik L'Abee-Lund (Nor) 51,7 (2)
10. Florian Graf (Nem) 51,8 (2)
...

Skupno (po 8. tekmi od 26):

1. Martin Fourcade (Fra) 392 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 307
3. Andreas Birnbacher (Nem) 293
4. Jevgenij Ustjugov (Rus) 286
5. Jakov Fak (Slo) 250
6. Tim Burke (ZDA) 221
7. Fredrik Lindström (Šve) 214
8. Jevgenij Garaničev (Rus) 208
9. Friedrich Pinter (Avt) 205
10. Dimitrij Mališko (Rus) 204
...
46. Klemen Bauer (Slo) 45
...

Skupinski start (Ž), rezultati:

1. Tora Berger (Nor) 35:53,8 (2)
2. Miriam Gössner (Nem) + 35,5 (4)
3. Gabriela Soukalova (Češ) 1:02,1 (2)
4. Olga Zajceva (Rus) 1:20,3 (3)
5. Jekaterina Jurlova (Rus) 1:23,4 (2)
6. Teja Gregorin (Slo) 1:32,5 (4)
7. Krystyna Palka (Pol) 1:41,1 (4)
8. Olga Viluhina (Rus) 1:41,2 (3)
9. Marie Dorin Habert (Fra) 1:53,0 (5)
10. Anais Bescond (Fra) 2:00,4 (5)
...

Skupno (po 8. tekmi od 26):

1. Tora Berger (Nor) 388 točk
2. Gabriela Soukalova (Češ) 305
3. Miriam Gössner (Nem) 286
4. Andrea Henkel (Nem) 272
5. Darja Domračeva (Blr) 264
6. Olga Viluhina (Rus) 255
7. Marie Dorin Habert (Fra) 236
8. Nadežda Skardino (Blr) 227
9. Teja Gregorin (Slo) 227
10. Olena Pidrušna (Ukr) 226
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.