Šport
23 ogledov

Fak se vrača k preverjeni formuli

pokljuka Žurnal24 main
Biatlonci ta teden začenjajo sklepni del priprav na sezono 2016/17. Po neuspešni zadnji sezoni je v središču pozornosti spet Jakov Fak, ki pravi, da velikih sprememb v delu sicer ni, priprave pa temeljijo na treningih izpred dveh let, ko je prikazal najuspešnejšo sezono v karieri.

"A zima bo pokazala, kako bo. Tudi lani je do zime vse kazalo super, nato pa se je vse polomilo. Upam na najboljše, seveda pa nas čaka še veliko dela," pravi 29-letni Fak, ki o neuspehih v zadnji sezoni dodaja: "Bilo je več dejavnikov. Ne morem izpostaviti enega, ki je bil usoden, nedvomno je šlo za splet okoliščin. To vedno odloča o o uspešni ali pa slabši sezoni. A če se na napakah kaj naučiš, je to dobro."

Fak ne skriva, da je bilo lani res težko. "A dokazal sem, da se borim do konca in na svetovnem prvenstvu sem dočakal svojo svetlo točko. Veliko tekmovalcev si na prvenstvu v najboljši sezoni želi take uspehe, kot sem jih dosegel sam. Meni je to uspelo po slabi sezoni in preboleni gripi. Ni bilo lahko, posebej, ker sem se vsak vikend boril z novim razočaranjem. Veš, da zmoreš več, a tega ne pokažeš."

Kot pravi tekmovalec, ki je poleti prvič postal tudi oče, je bilo najpomembnejše, da je ostal psihično trden. "Če nisi, tako sezono predčasno zaključiš. Sam pa sem vedel, da po toliko urah treninga ne more biti vse narobe. A meja med pretiravanjem in pravo količino treninga je res tanka. Prva deseterica v svetovnem pokalu zanesljivo trenira zelo na meji, potem pa vsak to prenaša po svoje. Veliko je odvisno od regeneracije, motivacije, okolja. Veliko je dejavnikov, na vse skupaj nato vpliva stres, pa druge obveznosti in na dolgi rok se lahko nakopiči utrujenost in telo lahko pregori," še pravi tekmovalec, ki je delni obliž na neuspešno sezono nato dobil na SP v Oslu, kjer je posegel po petem, šestem in sedmem mestu.

Kot pravi, zaradi nekaj slabše sezone in 34. mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala ni postal skeptičen. "Če bi bil, se ne bi ukvarjal s športom. Vedno razmišljam pozitivno in če imaš to pozitivno noto, ima vse skupaj smisel. Če greš na delo z negativnim pristopom, tudi trening nima smisla. Sam zase sem vedno verjel, da delam prav in da bo prišel premik naprej."

Fak pa opozarja, da je bil uvod v sezono lani zanesljivo lažji, kot bo letos, ko se mora šele vrniti na že doseženo raven. "Seveda bodo pričakovanja bolj skromna in vse, kar bo nad tem, bo seveda pozitivno. Če bo šlo v to smer, me bo to dvignilo, sicer bo treba garati naprej," pred zadnjimi obsežnejšimi treningi še pravi tekmovalec, ki je v pripravah na novo sezono nastopil tudi na kolesarskem maratonu Franja in na Triglav teku v Kranju.

"Posebnost je bil tek, saj doslej na tekaški tekmi še nisem nastopil. Tek pa je bil poseben tudi zato, ker smo se med seboj pomerili vsi biatlonci iz ekipe A. Boj med nami vedno je. To imamo v sebi. Rekreativci lahko uživajo na tekmah, mi pa vedno gremo do konca," še pravi Fak, ki priznava, da komaj čaka prvi sneg.

"Tega bomo verjetno dočakali šele novembra v Östersundu. Moja želja je, da bi tam tik pred sezono nastopil še na norveškem pokalu, kjer si želim visoko raven, da s tem začnem sezono. Nato se začnejo tekme, trije tedni do praznikov, tudi tekma na Pokljuki, in če pridem z dobro formo v uvod sezone, bi bilo to zelo pomembno tudi za skupni seštevek svetovnega pokala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.